Miben jobbak a nők?

Uraim! Vége a nők kisebb agyvelejéről szóló udvariatlan vicceknek. Most már tudományosan is bizonyított, a nők az erősebbik nem, német pszichológusok szerint. Hogy miért? Hat (biológiai) ok is van rá. Persze továbbra sem állítjuk, hogy a férfiak kevesebbet érnek.

| InforMed Hírek19   InforMed | Dénes, V.

Jobb túlélők

Ami a férfit férfivá teszi, az a felelős azért, hogy ők kevésbé életképesek, ez pedig nem más, mint az Y kromoszóma. Mikroszkóp alatt jól látható, mennyivel kisebb az X kromoszómánál.

Ez az aprócska, mikroszkopikus különbség is bizonyítja: a férfi nem már az anyaméhtől kezdve gyengébb. Mivel pontosan 50 százalékkal ellenállóbbak, ennyivel több fiúcska fogan, mint lány.

A természet azonban rögtön kiszelektál párat közülük - mert sajnos az élet viszontagságaira nem készülnek fel időben. A koraszüléseknél is sokkal nagyobb számban jönnek világra fiúk. Az is megfigyelhető, hogy az iparosodott, szennyezettebb területeken több lány születik, 85 százalékuk szervezete ugyanis rugalmasabban reagál a káros kemikáliákra.

Hogy végül kiegyenlítődjön a nemek aránya, a hormonok lendülnek támadásba. A női ösztrogén elintézi, hogy tíz, érelmeszesedésben szenvedő férfira csupán egy nő jusson. Ráadásul, amíg a nők lassan és egyenletesen idősödnek (mert egész agyuk erre van programozva), addig a férfiak a bal agyféltekében található központ utasítása szerint egyre gyorsulva öregszenek. (Mivel sajnos pont ott található a szociális beilleszkedésért felelő központ is, idővel egyre raplisabb házastársakká válhatnak...)

Beszédközpontjuk fejlettebb

A beszéd az emberi agy egyik legbonyolultabb tevékenysége. Csak az emberek képesek kifejezni magukat ilyen módon. A nők beszédközpontja sokkal (mintegy 30 százalékkal) nagyobb kiterjedésű, mint a férfiaké.

Ennek gyakorlati következményei is vannak: a lánygyerekek előbb beszélnek, mint futnak. A fiúk viszont előbb szaladnak, mint ki tudnák mondani: mama, papa, enyém, nem.

Köztudott az is, hogy a lányok mintegy két évvel előbb érnek, mint a srácok. Az iskolában ez azért szembetűnő, mert nyelvtani ismereteiket a tanulás szolgálatába állítják, felelésnél könnyebben kifejezik magukat, gyorsabban és folyékonyabban olvasnak. Ráadásul az olvasottabbakból kb. 50%-kal több adatot tudnak visszamondani, mint férfitársaik.

A Yale egyetem neurológusai már az okát is tudják ennek: a nők az olvasásnál, írásnál és a beszédnél mindkét agyféltekéjüket használják, míg a férfiak csak a balt.

A statisztikák a hátrányoknál is a lányok előnyét mutatják: náluk kevesebb az analfabéta, a diszlexiás, vagy a rosszul helyesíró. Érdekes észrevétel: ha érzelmileg telített hallott szövegről van szó, a férfiak különösen rosszak a tartalom visszamondásában, a nők viszont duplán jók.

A nem szóbeli közlés mesterei

Ezt a tényt pedig amerikai pszichológusok bizonyították be. Nemcsak könnyen és jól ismerik fel az érzéseket, érzelmeket, de kimutatásuk különböző módjaiban is jeleskedünk.

Ezt bizonyítja a következő vizsgálat is: női és férfi tesztszemélyeknek színészek fotóit mutatták meg, akik különböző hangulatokat fejeztek ki arcjátékukkal, a vidámtól a depressziósan át a szomorúig. A feladat mindössze abból állt, hogy nevezzék meg, mit fejez ki mimikájával a fényképen szereplő ember. A nők egytized másodperc alatt - amennyi idő alatt az sem jut el a tudatig, hogy arcot láttak - magas találati arányban helyesen nevezték meg a felismert hangulatot.

A férfiak ezzel szemben nemcsak hosszabb ideig nézték a képeket, de több hibát is vétettek. A legszörnyűbb, hogy a női, negatív érzéseket (harag, félelem) bemutató mimikákat egyáltalán nem tudták leolvasni. Mintha erre egy leárnyékolt agyterületük lenne.

Jobb vezetők

Egy igazi férfi küzd, leradírozza, megsemmisíti ellenfeleit. Szüksége van a konkurenciára, hogy bebizonyítsa férfiúi mivoltát. Egy vezetői pozícióban lévő férfinál a "Győzök, tehát vagyok" felkiáltással egyáltalán nem lehet együttműködni, a csapatmunkának annyi.

Az idősebb felsővezetők pedig sokkal diktatórikusabban utasítanak, autokrata módon - megszégyenítve és megszüntetve saját utánpótlásukat, a középvezetőket. (Megfosztják alattvalóikat a döntésektől, a feladatoktól.) Egy főnökasszony ezzel szemben nem pazarolja az idejét saját státusának demonstrálására. Megelégedik azzal, ha csapata jó eredményeket ér el.

Míg a férfiak tanfolyamok során sajátítják el a motiválás módszereit, addig a nők spontán ráéreznek, a vérükben van, mivel ébresztheti fel munkatársai érdeklődését egy-egy feladat iránt.

És még egy különbség: a férfiak nem törődnek azzal, mit gondolnak vagy tesznek az alacsony beosztásúak. Félnek, hogy nehézségekbe ütköznének, ezért inkább nem ásnak le a gyökerekig. Így szinte csak néhány kollégájukkal cserélnek információt, az alapvető problémák sokszor el sem jutnak hozzá.

Egy nőt viszont nem tart vissza semmi attól, hogy megkérdezze a mellette álló munkást: "Mondja, szaki, hogy is van ez?" A legtöbb információt ugyanis egyenesen a forrásból szerzi be.

Mivel asszociációs képessége fejlettebb, ezeket az adatokat gyorsan össze is tudja kapcsolni, a végeredmény pedig nem kétséges.

Segítőkészség

A Trier-i egyetem egyik vizsgálatának eredményei a jövőben visszásságokat szülhetnek. Tudományosan bizonyították ugyanis, hogy a nők sokkal felelősségvállalóbbak a szerelemben és az életükben. A szociális stressz mérésére felállított teszt azonban abban is segít, hogy a férfiak a jövőben segítőkészebbek legyenek.

A tesztszemélyeket különböző szituációkba hozták (például felkérték őket, hogy mondjanak beszédet egy zsúfolt előadóteremben), ahol az első - előkészítő - szakaszban még egyformán emelkedett nőkben és férfiakban a kortizol nevű stresszhormon.

Amikor a férfiak mellé odaállítottak egy számukra ismeretlen nőt, az izgalmi állapot valamicskét csökkent. Ha az illető közeli ismerősük (feleség, anya) volt, jobban védve érezték magukat, és szinte teljesen megnyugodtak.

Teljesen másként reagáltak azonban a nők: melléjük állítva egy idegen férfit, idegesebbek lettek, a férj támogató megjelenése pedig szinte kihozta őket a sodrukból (főleg, ha az még meg is akarta nyugtatni az illető hölgyet). Persze ez csak egy feladat volt a sokból. Az eredmény: a férfiak szellemi segítőpartnernek kevésbé alkalmasak, mint a hölgyek.

Jobban élvezik a szexet

A szexuálpszichológiában elfogadott felosztás, hogy a férfinak szüksége van Erosra, a nő pedig maga Eros. A férfiak még mindig elsődleges szükségletnek tekintik a szexualitást. Ezért minden áron el akarják érni.

Ha nemi szervük nem működik megfelelően, máris fél embernek érzik magukat, és nőiesnek, puhánynak csúfolják őket. Meg kell említeni, hogy a pekingiek felfogása szerint pont ellenkezőképpen működnek a férfiak: nekik addig nem lehet orgazmusuk, amíg kedvesüket többször a csúcsra nem juttatták. Illetve lehet - a róluk elnevezett - pekingi orgazmusuk, azaz magömlés nélküli csúcs. Ez náluk a szexualitás netovábbja, és ebben a nőknek a világ minden táján részük van. De el tudná-e képzelni Európában, amint egy férfi a másiknak a sörözőben ezt meséli: "Nem mentem el, de csodálatos volt!" Ki hinne neki?

Gyengébb nem?

A férfi magának követelte a tudáshoz való jogot, csak az első férfi nem szomjazott tudásra, pusztán asszonya unszolására evett a tiltott gyümölcsből. - írta Női szerepek című könyvében Lux Elvira szexuálpszichológus. A többiek viszont sok energiát fordítottak arra, hogy a "gyengébb nem"-et már a nevezéskor kiselejtezzék a szellemi párbajból.

A férfiak egyre gyorsuló tempóban kergetik önmagukat és a világot a teremtés és a pusztulás lehetősége felé, de a nőket kizárják ezekből a "nagyszerű játékok"-ból. A nő társadalmi szerepét korábban elsősorban anyasága, termékenysége határozta meg. A nők önbizalma megrendült az évezredes elnyomás alatt, sokáig nem is kértek részt az alkotásból.

Elgondolkodtató, hogy a hosszan tartó szellemi "karantén" oltott ugyan a nőkbe kisebbrendűségi érzést, de "nagyobbsági" vágyukat mégsem törte le. A nő türelmesen kivárja, hogy egzisztenciálisan is eljöjjön az ő ideje, mint ahogyan hosszan érlelt magzatát kivárja, kihordja.

A nő ereje és gyengesége egyaránt biológiai mivoltával áll szoros összefüggésben. Az asszonyi testben fogan, növekszik, benne valósul meg a mindmáig legtökéletesebb alkotás: az ember.

| nők, nemiség, psziché
2021-05-31 16:28:59
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop