Hirdetés

Mit tehetünk a munkahelyi stressz ellen?

A stressznek számtalan formája van, és sokféleképpen hat szervezetünkre. A kisebb bosszúságokhoz tartozik egy nem működő szerkezet, vagy folyamatosan csöngő telefon, nagyobb stresszt okoz a túl sok vagy túl kevés munka, a nem kielégítő állás, a félelem a munkahely elvesztésétől vagy az, ha nem jövünk ki a főnökünkkel.

stressz, munkahely |

InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.

A nagy stressz kiégéshez vezet, a boldogtalan ember pedig kevésbé produktív. A munkahelyi stressz hatással van az egészségünkre, és a családi életünkre is. Az alacsony szintű stressz akár észrevétlen is maradhat, a kicsit magasabb pozitív is lehet, fokozza a kreativitást, míg az erős stressz káros, és krónikus betegségeket okozhat.

A munkahelyi stressz fő forrásai:

– Ha nincs elég beleszólása valakinek a munkája folyamatára, nem vesz részt a döntéshozatalban: szív- és érrendszeri megbetegedést okozhat.
– A túl nagy felelősség is stresszel jár, különösen, ha képtelenek vagyunk nemet mondani egy újabb feladatra.
– A kompetencia vélt vagy valós hiánya.
– Ha nem világos valami az elvégzendő feladattal kapcsolatban.
– Nem kielégítő a kommunikáció.
– A támogatás, segítség hiánya.
– Ha nem érezzük fontosnak a munkánkat vagy saját magunkat.

Hogyan lehet csökkenteni a munkahelyi stresszt?

– Beszéljünk a főnökünkkel legalább 3-6 havonta a teljesítményünkről és a munkánkról.
– Osszuk be jól az időnket. Fontos, hogy a munkát hagyjuk az irodában, még akkor is, ha otthon dolgozunk. Ha rugalmas a munkaidőnk, iktassunk közbe jógát vagy edzést.
– Kapcsoljuk ki bizonyos meghatározott időszakokban a mobiltelefont és az internetet, nem nézzük meg otthon a munkával kapcsolatos e-maileket.
– Tudjuk, mikor kell kilépni. Ha túl sok a stressz, és már komolyan veszélyezteti az egészségünket a munka vagy a munkahely, váltsunk. Nem mindig könnyű azonnal új munkát szerezni, de el kell döntenünk, mi okoz több stresszt, a munkanélküliség vagy ha jelenlegi állásunkban rosszul érezzük magunkat.

stressz, munkahely

2008-05-28 21:27:44

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop