Hirdetés

Most én jövök!

A heti hajsza után mindenképpen megérdemeljük, hogy a hétvége egyik napját „feláldozzuk", és saját magunk kényeztetésére fordítsuk. Ehhez adunk ötleteket...

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(2):65-65   Celsus Kft. | Perger, A.

Jó reggelt! Ha kellőképpen kialudtuk magunkat, ideje kikelnünk az ágyból. De előtte nyújtózkodjunk kedvünk szerint az ágyban! Így bemelegíthetjük izmainkat. Közben lélegezzünk mélyeket! Ez a mini oxigénkúra megadja a kezdő lökést anyagcserénknek.

Tetőtől talpig frissesség

A fürdőszobában „lepjük meg" magunkat frissítő fejmasszázzsal! Életerőt kölcsönöz és mellékesen a hajnövekedésünket is serkenti. Nedvesítsük meg ujjhegyeinket menta- vagy rozmaringolajjal, majd kis körökkel masszírozzuk a fejbőrünkbe!

A japánok kedvelik a bőrradírt, amihez finomra darált rizsmagot és rizskorpaolajat használnak. A peeling ugyanis megszabadítja a bőrt az elhalt hámsejtektől, selymessé teszi azt. Ha házilag akarunk ilyet készíteni, tegyünk két evőkanál tengeri sót és némi olívaolajat egy csészébe, keverjük őket össze, amíg sűrű krémet nem kapunk. Bőrradírunkat körkörös mozdulatokkal vigyük fel bőrünkre, majd langyos vízzel zuhanyozzunk le!

És most irány a fürdőkád! Gyújtsunk illatgyertyát, és relaxáljunk:

  • a hűvösebb – 36 °C körüli – fürdő élénkít
  • a melegebb – 38 °C körüli – fürdő ellazít.

Az olajos és krémes fürdők nagyon jót tesznek a száraz bőrnek, a sós fürdők pedig serkentik a vérkeringést és feszesítik a kötőszövetet. Az aromafürdők illatos hatóanyagai az orron keresztül is hatnak.

  • Lazít: a levendula, a vanília, a fahéj.
  • Élénkít: a fenyő, a narancs, a rozmaring.

Vérpezsdítés ajaktól térdig

Fürdőzés közben ápolhatjuk ajkainkat is. Kenjünk fél teáskanál mézet a szájunkra, és óvatosan masszírozzuk be!

Fürdés után a bőrünk különösen alkalmas a nedvesség és a hatóanyagok felvételére. Kényeztessük bőrünket gazdag, illatos krémmel vagy feszesítő testápolóval! Ez nemcsak a bőrünknek, hanem a lelkünknek is jót tesz, ugyanis a simogatás hatására szervezetünk többek között oxitocint – boldogsághormont – termel.

Érintett testtájainknak jót tehet az anticellulitisz-kezelés, ezért térdtől fenékig óvatosan csipkedjük meg vagy paskoljuk át bőrünket, amíg kipirosodik. Jó alternatíva a szízálkefés bőrmasszázs is.

Regeneráló arcpakolások

Arcbőrünk üdeségét megőrizhetjük frissen kevert, természetes alapanyagú pakolásokkal. Készíthetjük ezeket gyógynövényekből, mézből vagy gyümölcsökből. Hatóanyagkoktéljuk minden lényeges bőrtápláló anyaggal ellátja bőrünket.

A méz-avokádó maszk kiváló nedvességpótló, ehhez két evőkanál mézet keverjünk el két evőkanál avokádóval és egy teáskanál mandulaolajjal!

A sörélesztőből és mentából készített maszk megnyugtatja a bőrt, mert gyulladáscsökkentő hatású. Elkészítéséhez egy teáskanál friss élesztőt keverjünk össze kevés mentateával és egy evőkanál citromlével!

TIPP: a pakolásokat kis ecsettel is felvihetjük bőrünkre, a szemünk környékét hagyjuk ki, 20 percig hagyjuk hatni! Langyos vízzel mossuk le!

Könnyed relaxációs torna

Kényeztető hétvégénk csak akkor lehet teljes, ha leengedjük a gőzt, azaz a következő tornagyakorlatokkal levezetjük a stresszt .

Feküdjünk hanyatt, kezünket nyújtsuk oldalra! Bal lábunkat keresztezzük a jobb fölött, közben a fejünket fordítsuk a másik irányba! Maradjunk ebben a helyzetben egy percig, közben lélegezzünk mélyeket! Ismételjünk a másik irányba, összesen négyszer-négyszer!

Térdeljünk le, üljünk a sarkunkra! Kezünket kulcsoljuk össze a fejünk mögött, karunk legyen nyújtva! Fejünket lassan hajtsuk le, közben emeljük a karunkat és a fenekünket! Majd lassan térjünk vissza a kiinduló pozícióba! Ismételjük tízszer!

Álljunk egyenesen! Kezünket emeljük fel nyújtva! Lassan hajoljunk előre, és hagyjuk lazán lógni felsőtestünket! Egyenesedjünk fel! Tízszer ismételjük!

Rózsafürdő

Az érzékek igazi kényeztetését a rózsafürdő jelenti. Ehhez öt csepp rózsaolajat össze kell keverni egy pohár tejszínnel, majd a vízhez adni. A víz tetejére hintett friss rózsalevelekkel tovább fokozható a hatás.

P. A.

2005-02-06 14:51:58

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop