Hirdetés

Nyaralás stressz nélkül

Annak érdekében, hogy nyaralásunk valóban felhőtlen lehessen, már az utazás előtt tennünk kell! Időben kell felkészülnünk a váratlan kellemetlenségekre! Mi minden szolgálhatja jó közérzetünket, egészségünket?

nyaralás, stressz, utazás |

InforMed Hírek19:10-11   InforMed | Mercz, M.


Bőrallergia

Akkor alakulhat ki váratlanul, ha hirtelen túl sok napsugárzás ér bennünket, vagy a napozószer összetevői irritálják a bőrünket. Természetesen az új, szokatlan környezet is számos okot szolgáltathat ahhoz, hogy allergiás reakció alakuljon ki.

Segítség: léteznek speciális, az allergiás tüneteket enyhítő gélek és kenőcsök, amelyek a rovarcsípés utáni viszketést is enyhítik. Az allergia elleni tabletták pedig "belülről" védenek a kellemetlen tünetekkel szemben.

Kötőhártyagyulladás

Akinek érzékeny a szeme, tudja, hogy már egy kis szél vagy néhány perc a huzatban, és kötőhártyája azonnal begyullad.

Segítség: jól jönnek a szemgyulladást enyhítő szemcseppek; a káros fényhatásoktól pedig megfelelő UV-védelmet biztosító napszemüveggel óvjuk a szemünket!

Puffadás

Ha repülőn utazunk, szinte menetrendszerűen tapasztalhatjuk, hogy - a gázok kitágulásának törvénye miatt - hasunk felfúvódik.

Segítség: sokat segíthet, ha felszállás előtt már nem fogyasztunk puffasztó ételeket, és a gépen is kerüljük a szénsavas italokat. A déli országok zöldségekben bővelkedő ételei is puffadáshoz vezethetnek.

Praktikus, ha az útra olyan gyógyszereket, gyógynövény készítményeket viszünk magunkkal, amelyek segítik az emésztést.

Hólyaghurut

Különösen a nők szenvednek ettől a kellemetlen betegségtől, mivel rendszerint nem cserélik szárazra vizes fürdőruhájukat, vagy sokáig ücsörögnek a medence hideg peremén, és ezzel elősegítik a baktériumok elszaporodását.

Segítség: az első apró tünetek jelentkezésekor még jó esély van arra, hogy gyógyteák (hibiszkusz, gyermekláncfű, aranyvesszőfű) segítségével megelőzzük a komolyabb gyulladás kialakulását.

Hasmenés

Valószínűleg a leggyakoribb utazási betegség.

Segítség: a legfontosabb, hogy pótoljuk a kiürült folyadékot és ásványi sókat. A speciális ásványi anyag- és vitamin tabletták ne maradjanak ki az útipatikából.

Természetes csíraölő a fokhagyma, gyulladáscsökkentő a lapacho tea, a cickafark és a vadsóska mag tea. A cserzőanyag- és tannin tartalmú gyógyszerek, illetve az áfonya és a vérontófű gyökér kivonatát tartalmazó növényi szerek szintén jól beváltak.

Megfázás

Nem a hideg okozza, hanem vírusok. A megerőltető utazás, az éghajlatváltozás és a nyaralás előtti intéznivalók okozta stressz legyengíti a szervezetet, és így immunrendszer nem képes hathatós ellenállásra a vírusokkal szemben.

Segítség: a lázcsillapítók és orrspray-k a tüneteket elviselhetőbbé teszik.

Bőrgomba

Legszívesebben a nedves bőrön telepszik meg, a lábakon, a nyári melegben pedig a test egész felületén.

Segítség: igyekezzünk bőrünket, különösen hajlatainkat szárazon tartani! De ha már jelentkeznek a gombás fertőzés tünetei, azonnal használjunk gombásodás elleni krémet vagy oldatot!

Herpesz

A már korábban is herpeszes, gyenge ellenállású bőrön szaporodik a leggyorsabban. A fájdalmas kis hólyagocskák újból és újból előbújhatnak erős napsugárzás, influenza vagy akár stressz hatására is.

Segítség: a krémek, gélek akkor a leghatékonyabbak, ha mindjárt az első jelek - viszketés, bőrfeszülés - esetén alkalmazzuk őket. A kencéket fültisztító pálcikával vigyük fel az érintett területre, hogy ujjainkkal ne terjesszük tovább a vírust! Megelőzésképpen pedig csak annyit tehetünk, hogy kerüljük a stresszt.

Rovarcsípés

A rovarok elsősorban szürkületkor és párás klíma esetén csípnek.

Segítség: igyekezzünk úgy öltözködni, hogy ruhánk minél nagyobb bőrfelületünket takarja! Emellett bizonyos krémek és illóolajok - illatanyaguknak köszönhetően - távol tartják az "élősködőket".

Alvászavar

Nagyon sokan forgolódunk álmatlanul az ágyban: ha tovább nem is, de nyaralásunk első éjszakáin biztosan.

Segítség: vigyünk magunkkal nyugtató gyógynövényekből (levendula, macskagyökér, komló) készült teakeveréket! Forró vízhez mindenütt hozzájuthatunk: a hotelben, az étteremben vagy a szobapincér segítségével.

Néhányan még merülőforralót is visznek magukkal az útra, ami a fogmosáshoz vagy a tabletták bevételéhez szükséges víz csírátlanítását is szolgálja.

Kinetózis

Van, akinek meg sem kottyan az utazás. Más rosszul lesz az autóban, akadnak, akik a hajókázásra "allergiásak", sokan pedig a repülő fedélzetén szédülnek, émelyegnek, rettenetesen rosszul érzik magukat.

Segítség: a rossz közérzet megelőzhető, ha időben bevesszük a megfelelő gyógyszert. Ennek hatóanyagai megszüntetik a hányingert, és kicsit fáradttá is tesznek.

Az érzékenyebbek utazás előtt már csak könnyű ételeket fogyasszanak, savtartalmuk miatt kerüljék a gyümölcsöket, és utazás közben mindig nézzenek kifelé! Sohase figyeljenek semmilyen imbolygó tárgyra!

Kimerült lábak

Az egész napos kirándulások, városnézések tartalmas kikapcsolódást jelentenek. Csakhogy a nap végére elfáradunk, lábunk mintha ólomból lenne.

Segítség: jó, langyos lábfürdő, hideg vizes lábtusolás, sósborszeszes bedörzsölés és szükség esetén egy lábtapasz sokat könnyíthet megfáradt végtagjainkon.

Vénás zavarok

Sokan csak hosszabb utazások alkalmával lesznek figyelmesek arra, hogy a hosszas ücsörgés miatt lábai bedagadnak.

Segítség: jól jöhet ilyenkor a kompressziós harisnya, amely felfelé nyomja a vért a lábunkban. Már az utazás előtt két héttel szedhetünk vénaerősítő gyógyszereket is, illetve utazás előtt és közben is bekenhetjük lábunkat véna tonizáló krémekkel.

Székrekedés

Az utazások alkalmával a székrekedés még kellemetlenebb, mint otthon.. A Földközi-tenger országainak konyhája sok zöldséget és olíva olajat használ, ezek hashajtó, székletlazító hatásúak. Más régiókban inkább az étel okozhat székrekedést.

Segítség: olyan rostos hashajtó szereket használjunk, amelyek duzzasztó hatásukkal serkentik bélműködésünket! Gyors megkönnyebbülést hoznak az olyan kúpok is, amelyek bisacodylt, nátrium-pikoszulfátot vagy glicerint tartalmaznak. A régi ricinusolaj kapszulában is segíthet.

Szépségápolás

Nem csak a kozmetikusunknál ápoltathatjuk külsőnket, kényeztethetjük magunkat! Ha kedvünk van hozzá, szabadságunk idején is hódoljunk eme elfoglaltságnak, és nyugodt szívvel akár egy napot is szánjunk rá! Különösen ránk fér a testápolás, ha erre otthon nincs elég időnk, energiánk.

A víz

A csapból folyó vízzel külföldön legyünk óvatosak! Mosakodásra nyugodtan használjuk, de ne igyunk belőle! Két megoldás kínálkozik: vagy viszünk magunkkal gyógyszertárakban kapható fertőtlenítő tablettákat, vagy palackos vizet iszunk, és a fogmosáshoz is kizárólag ilyet használunk.

nyaralás, stressz, utazás

2021-06-07 13:10:29

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop