Stressz anyagi gondok miatt

Az amerikai gazdaság fekete hete után a stresszel foglalkozó szakemberek szerint lesz, aki kitépi a haját, míg mások elintézik egy vállrándítással az egészet. Mindegy, mekkorát bukik valaki, a reakció az egyéntől függ.

stressz, anyagi gondok | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
A pszichológusok szerint a reakcióbeli különbséget nem feltétlenül valakinek a bankszámláján levő összege határozza meg. Egyénenként változik, hogy valakinek éppen csak megfájdul a feje vagy súlyos fóbiája alakul ki.

– A lényeg az, hogy valaki milyennek fogja fel a saját veszteségét, és hogyan volt képes eddigi életében megbirkózni a veszteséggel – mondja Kathleen Gurney kutató. Szerinte a pénzzel kapcsolatos érzéseik alapján az emberek típusokba oszthatók – a vadászok, a törtetők, a maximalisták, stb., és ezek a típusok eltérően viselik el a csődöt is.

A pénzügyi stressz mindössze abban különbözik a párkapcsolat vagy a betegség miatti stressztől, hogy általában váratlanabbul éri az embert. Nincs annyi előjele, és nehezen megjósolható a kimenetele is. Ezért alakul ki az a képzet, hogy az emberek erősebben reagálnak rá.

A szervezetben ugyanazok a folyamatok játszódnak le a pénzügyi válságok okozta stressz esetén is, rövidtávon megnő a stresszhormon szintje, emelkedik a pulzusszám, vagy átmeneti álmatlanság léphet fel. A stressz hosszú távon gyulladást, krónikus álmatlanságot okozhat, és gyengíti az immunrendszert.

Vannak, akik annyira megrettennek az anyagi nehézségektől, hogy fóbia alakul ki náluk, nem nézik meg, és nem fizetik ki a számláikat, a postájukat sem bontják ki.

Érdekes, hogy mivel az ember agya társadalmi csoportokban fejlődött ki, mások véleményét gyakran fogjuk fel a sajátunkénak. Ha valaki látja, hogy mások pánikba esnek, ő is pánik-üzemmódba kapcsol. Még ha saját magának nincs is problémája, ha minden nap a pénzügyi és hitelválságról hall a médiában, könnyen magával ragadja az általános stressz.

Megoldásként azt ajánlják a kutatók, hogy közelítsünk objektívan a helyzethez. Vajon valójában elveszítjük a fejünk felől a fedelet? A következő, hogy egyszerű, logikus lépéseken gondolkodjunk, például ott spóroljunk, ahol tudunk. A harmadik, hogy végezzünk minél több fizikai munkát, mozogunk, de a legfontosabb, hogy minden gondunkról nyíltan beszéljünk másokkal.

ABC News
| stressz, anyagi gondok
2008-09-30 21:30:13
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop