Hirdetés

Tíz egyszerű tipp stressz ellen

A felgyorsult élettempó, az állás elvesztésétől való félelem, az időjárás hirtelen változásai – megannyi tényező, amelyek miatt mind többen panaszkodunk a stresszre.

stressz, stresszkezelés |

InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.

Az alábbi könnyen kivitelezhető ötletek segíthetnek átvészelni a stresszes időszakokat, nem szükséges mindenre azonnal gyógyszert bevenni:

1. Csináljuk listát az elintéznivalókról

Ha a félig megoldott feladatok már „leesnek a polcról”, próbálkozzunk azzal, hogy először egyet fejezünk be. Készítsünk listát fontossági sorrendben, és a megoldott feladatokat húzzuk ki, már önmagában is jó érzés, ahogy szaporodnak a kipipált tennivalók.

2. Tegyünk a stressz ellen a munkahelyünkön is

Sok stresszes ember fél nemet mondani, pedig igen fontos, hogy határozottan és nyugodtan el tudjunk hárítani olyan feladatokat, amelyek nem férnek bele az időnkbe, nincs rájuk energiánk. Sokkal jobb nemet mondani, mint összeroppanni a vállalt feladatok súlya alatt.

3. A szorongás ellen

A stresszhez nagymértékben hozzájárul, ha összehasonlítgatjuk magunkat másokkal, és mindig vesztesként jövünk ki ebből. Készítsünk listát arról a legalább tíz tulajdonságunkról, amelyeket kedvelünk magunkban. Ha legközelebb úgy érezzük, valaki más jobb nálunk, vegyük elő a listát.

4. A helyes légzés

Ha érezzük, hogy hatalmába kerít minket a stressz, összpontosítsunk a lassú, mély légzésre. Az átlagos ritmus percenként 10-12 lélegzetvétel, de stresszes helyzetben ez a szám akár 30-ra is fölmehet.

Stressz esetén hajlamosak vagyunk a felületes, azaz csak a mellkasi légzésre. Fontos tehát, hogy elsajátítsuk a hasi légzés technikáját, továbbá az orrunkon vegyük, és a szájunkon engedjük ki a levegőt, és legyen hosszabb a kilégzés, mint a belégzés. Ne tartsuk bent a levegőt a be- és kilégzés közben, és lassítsuk a légzés ritmusát.

5. Konstruktívan veszekedjünk

Az érzéseinket beszéljük ki, ne fojtsuk magunkba. Mondjuk ki nyíltan, mi a gondunk, és milyen megoldást képzelünk el rá. Kisebb lesz a feszültség bennünk attól is, ha a hét meghatározott napján egy estét magunknak szentelünk, azt tesszük, amihez épp kedvünk van.

6. Tudatosan lazítsunk

Ha túl nagy a nyomás, dőljünk hátra kényelmesen vagy feküdjünk le. Csukjuk be a szemünket, és lélegezzünk lassan, egyenletesen. Képzeljük el, hogy az izmaink lassan sorra ellazulnak, feküdjünk addig így, amíg késznek nem érezzük magunkat ismét arra, hogy szembenézzünk a valósággal.

7. Mérjük a pulzusszámunkat

Feszült, stresszes állapotban ellenőrizzük a pulzusunkat, mérjük meg pihenéskor ezt is és a vérnyomásunkat is, majd csukjuk be a szemünket, és összpontosítsunk arra, hogy az értékeket csökkentjük. A normális pulzusszám percenként 60-100, ha ennél több, adjunk ki jeleket az agyunkból tudatosan, hogy lelassítsuk a pulzusszámot. 10-15 perc elteltével mérjünk vérnyomás és pulzust ismét.

8. Tanuljunk meg meditálni

Napi legalább 15 perc meditáció sokat segít a stressz elleni küzdelemben, a technika könnyen elsajátítható, de gyakorolni szükséges.

9. Ne nézzük az órát

Vegyük le a falról az órát, és csatoljuk le a karóránkat is. Kísérletezhetünk azzal is, hogy egy-két határidőt nem tartunk be, hogy kiderüljön, nem dől össze a világ.

10. Ne legyünk maximalisták

Lehet, hogy túlságosan is önkritikusak vagyunk, ha úgy véljük, rosszul teljesítünk? Mi erre a bizonyíték? Kérdezzük meg mások véleményét, és válaszaikat használjuk fel pozitívan, építő módon.
stressz, stresszkezelés

2010-03-17 22:32:03

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop