Hirdetés

Vágy és valóság az álmokban

Kiemelt jelentőséget tulajdonít az álmoknak a paratudomány, különösen a jóslás. De foglalkozik velük a pszichológia is.

vágy, valóság |

InforMed Hírek19   InforMed | Belényessy, I.

Minden pszichológiai megközelítés olyan jelentőséggel ruházza fel az álomképeket, ami saját érdeklődési körébe belefér. Ennek megfelelően két területen, az analitikus és a neurobiológiai irányzatban kapott kitüntetett szerepet. Az elsőnél mint  a tudattalan tartalmak analízise, a másodiknál mint fiziológiás folyamat vizsgálata.     

Jelen sorok nem kívánnak egyik mélységébe sem elemezni, de megpróbálnak bizonyos tartalmú álmokról kórjelző sajátosságokat kiemelni.

Vegyük elsőnek az üldözéses tartalmakat. Gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt előfordulnak, néha visszatérő rossz álmok formájában is. Arról tudósítanak, hogy a személy előtt olyan feladatok állnak, amelyekkel nem tud megbirkózni. Tudatosak ezekből a munkahelyi, iskolai nehézségek, tudattalanok a szűkebb kapcsolatrendszeren belüli érzelmi deficitek.

Másik sajátos álomfajta a zuhanás. Bizonytalanság van mögötte, önértékelési zavar, esetleg kiszolgáltatottan megélt élethelyzet. Gyakran kapcsolódik pszichés betegséghez, közlekedési és szociális fóbiához. Sokan másznak hegycsúcsra, nyaktörő csigalépcsőkre, szaladnak guruló labda után. Mielőtt felérnének vagy elérnék, felébrednek. Elérhetetlen vágyak jelzői az ilyen tartalmú álmok. Ugyanis álmainkban a vágyak és a realitás van jelen. Néha olyan vágyak is, amelyeket éber állapotban soha nem mondunk ki. És néha a realitás olyan hideg rálátással, ahogy éber állapotban soha nem fogalmazódik meg.

Egy olyan gyermek mesélte a következő álmot, akinek szülei már több mint egy éve elváltak: feküdt a család öt tagja, szülők és gyerekek egy nagy, fekete ágyon. Ő - aki az álmot mesélte - fel akart kelni onnan. Szülei rászóltak, maradjon békében, vegye észre, hogy mindnyájan halottak. Hamarosan jönnek értük, hogy valamennyiüket elvigyék. Az álmodó a tükörhöz rohant, ahol megpillantotta halott önmagát és felébredt. Lehet-e ennél pontosabban megfogalmazni a válás utáni érzelmi válságot?

Az álom pontos állapotkép azokról az egymáshoz fűződő érzelmekről, amelyek családon belül működtek, csonka családban átrendeződnek. Szavakat nehéz találni rájuk. De minden csonka családba kényszerült gyerek átéli őket, mert nemcsak az álom, a gyerek rajzai is beszélnek róluk. Az elemző álmok után következzen egy olyan, amelyre racionális (ideggyógyászati) magyarázat volt.

Szívinfarktus utáni rehabilitációját töltötte a beteg. Lábadozását fáradékonyság nehezítette, amit úgy magyarázott, hogy ijesztő tartalmú álmai miatt nem tud megfelelően pihenni. Ezek az álmok visszajárnak, fiatal korától kísérik, betegsége óta gyakoribbá váltak. Érzelmileg alaposan igénybe veszik, mivel közvetlen családtagjai baltával támadnak egymásra, ő pedig tehetetlen szemlélője a mészárlásnak.

A kikérdezés és a pszichológiai vizsgálatok organikus (szervi eltérésre utaló) irányt jeleztek. A kivizsgálás epilepsziás betegséget állapított meg. Megfelelő gyógyszeres kezelésre a rémálmok megszűntek. Költői kérdés marad, ha időben kap antiepileptikumot, vajon elkerülte volna a szívinfarktust? Ugyanis életvitelében, körülményeiben az álmokon kívül olyan rizikófaktor nem volt, ami a betegség bekövetkezését jósolta volna.

vágy, valóság

2021-04-19 17:17:26

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop