Hirdetés

Virágillattal csökkenthető a stressz

Remek stressz-csökkentő aromaterápiás kezelésben részesítheti magát, ha lemegy a helyi virágboltba. Nemrégiben kiderült ugyanis, hogy patkányoknál a linalool nevű anyag gátolja a stressz által kiváltott genetikai folyamatokat. Ez a virágillatú vegyület számos gyümölcsben (narancs, szőlő, mangó, citrom) és virágban (levendula, bazsalikom) is megtalálható.

stressz, illatanyagok |

InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.

A linalool belélegzése csökkenti a stressz által aktivált immunsejtek működését patkányok vérében, és gátolja több mint száz olyan gén aktivitását, ami kapcsolatba hozható a stressz folyamatával.

Az ősidőkig vezethető vissza az egyes növények illatához kapcsolt stressz-csökkentő, gyulladáscsökkentő, depresszióellenes és alvásjavító hatás, azonban ezek az első olyan eredmények, amelyek tudományosan is bizonyítják az ősi tapasztalatokat.

A vizsgálat során a japán kutatók stresszhelyzetben lévő laboratóriumi patkányokat helyeztek linalool illatú környezetbe, és a vérben, illetve a génaktivitásban bekövetkező változásokat figyelték. Az eredményeket olyan állatok esetével hasonlították össze, akik hasonló helyzetben voltak, de nem érezhették a virágillatot, illetve olyanokkal, akik nem voltak stresszhelyzetben.

Az eredmények azt mutatták, hogy bár stresszhelyzetben a két stresszhormon (ACTH és kortikoszteron) szintje emelkedett, de az aromaterápia kapcsán a normális tartomány közelébe csökkent két, a stressz folyamatához kapcsolható immunsejt aktivitása.

A vegyület ezen felül 109 olyan gén aktivitását csökkentette, ami stresszre egyébként intenzíven reagál.

A kutatók szerint ezek az eredmények jó alapul szolgálnak arra, hogy a jövőben vizsgálhassuk az illatanyagok szervezetre gyakorolt hatását.

WebMd
stressz, illatanyagok

2009-08-03 09:59:49

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop