A jó lelki állóképesség kulcsa

A stresszhelyzet ugyanaz, mégis különböző módon reagálhatunk rá. S ez semmi máson nem múlik, mint pillanatnyi belső energiaállapotunkon. Nyilván már Ön is átélte, hogy milyen az, amikor csordultig van energiával. Akár pozitív, akár negatív értelemben.

lelki állóképesség | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Czellér, T.E.
Képzelje el, amint egy fogvacogtató hideg téli reggelen hiába próbálja beindítani autóját, a motor csak nyöszörög, mert lemerült az akkumulátor. Pedig egy fontos értekezlet miatt sietnie kellene a munkahelyére. Ehhez képest esélye sincs arra, hogy belátható időn belül elhárítsa a műszaki zavart. Mit tesz? Hiszen többféle lehetőség közül is választhat! Hajszál híján toporzékol, szitkozódik? Vagy magában azt fontolgatja, hogy beteget jelent? Esetleg csendesen beletörődik a megváltoztathatatlanba, s egykedvűen elballag a legközelebbi buszmegállóig, lesz, ami lesz alapon? Netán azonnal felhívja főnökét, s elmondja neki, ha nem tud azonnal egy fénysebességgel közlekedő Mercedest küldeni önért, akkor késni fog, s már indul is lendülettel...

ENERGIA-ÁRAPÁLYA magas negatív energiaállapotban dühösek vagyunk. Kivörösödik az arcunk, szívünk őrült módjára kalapál, légzésünk gyors és kapkodó. Figyelmünk beszűkül, s képtelenek vagyunk másra gondolni, mint haragunk tárgyára. Ezzel ellentétben a magas pozitív energiaállapotban a lehető legjobb formánkat hozzuk. Egész énünket átjárja az aktivitás, a tenni akarás vágya. Ilyenkor kiválóan teljesítjük feladatainkat. Szívünk ugyan kicsit gyorsabban ver, de nem kalapál, légzésünk mély és egyenletes. Figyelmünkkel arra fókuszálunk, amit csinálunk, ugyanakkor világosan érzékeljük a környezetünket. Az energiahiánynak is kétféle megjelenési formája van. Az egyikben lehetünk lazák, és könnyen vehetjük a dolgokat, ám a másikban búskomorrá, visszahúzódóvá válhatunk. Tehát egyik esetben sem érzünk buzgó késztetést bármilyen tevékenységre, passzívak maradunk.

Összegezve tehát, ha az energia-állapotunkat jellemezni akarjuk, két paramétert adhatunk meg:

a) mennyire kellemesen vagy kellemetlenül érezzük magunkat,

b) milyen erős ösztönzést érzünk a cselekvésre.

TENNI, VAGY NEM TENNI?!Köztudott, hogy érzelmi állapotaink döntően befolyásolják teljesítményeinket, a következő módon:

Aktív pozitív állapot

Ha ebben vagyunk, feszültségek nélkül birtokoljuk a magas energiaállapotot. Koncentráltak vagyunk és éberek, tele lelkesedéssel, de uraljuk önmagunkat és a helyzetet. Ilyenkor "ragyogunk". Potenciálkiaknázási hatékonyságunk 85-95%!

Passzív pozitív állapot

Ilyenkor kellemes a közérzetünk. Lazák vagyunk és nyugodtak, könnyedek és fogékonyak, de nem túlzottan figyelmesek a körülöttünk történő dolgokra. Nem várható tőlünk különösebb teljesítmény. Ez a rutinfeladatok "korszaka". Potenciálkiaknázási hatékonyságunk 25%.

Aktív negatív állapot

Bármi is kerüljön az utunkba, harcolni akarunk vele, és ha felmérgesít valami vagy valaki, egyetlen gondolatunk az, hogy miként egyenlíthetnénk ki a számlát. Forr bennünk az energia, de értelmetlenségekre pocsékoljuk el. Ebben az állapotban színvonalasabban teljesítünk, mint bármelyik paszszív energiaállapotban ­ bármennyi energia is jobb, mint a semmi ­, potenciálkiaknázási hatékonyságunk 60%.

Passzív negatív állapot

Ilyenkor semmi sem érdekel bennünket. Ha valami mégis megragadja a figyelmünket, az inkább csak bosszant, irritál, idegesít. Ebben az állapotban nyújtjuk a legrosszabb teljesítményt. Legszívesebben elbújnánk az emberek és a problémák elől. Potenciálkiaknázási hatékonyságunk legfeljebb 10%.

TUDATOSAN IRÁNYÍTSON!A lelki állóképesség azt jelenti, hogy képesek vagyunk tudatosan irányítani érzelmi állapotunkat. Így, ha kihívással szembesülünk, gyorsan át tudunk lépni aktív pozitív lelkiállapotba, hiszen ez teszi lehetővé, hogy sikeresen birkózzunk meg a feladattal. Ám ahhoz, hogy eljussunk ide, pontosan tudnunk kell, hogy hol állunk most! Első lépésként tehát meg kell tanulnunk ­ a fenti variációk közül ­ pontosan beazonosítani belső energiaállapotunkat.

Ezután már sikerrel alkalmazhatjuk a hangulatváltási módszereket. Hogyan?

Az első és legfontosabb dolog, hogy csak olyan dolgokra fókuszáljunk, amelyekre befolyással bírhatunk! Ezek közé tartozik például belső energiaállapotunk is. Ez annyit jelent, hogy kezünkben tartjuk a minket érő külső hatásokra adott válaszainkat. Ne feledjük: az embernek általában sohasem maga az esemény okoz problémát, hanem az eseményre adott válasza. Az vált ki benne feszültséget és teszi tönkre az életét! Nem az esemény váltja ki a stresszt, hanem az, hogy miként reagálunk az eseményre, ez pedig belső energiaállapotunktól, azaz érzelmeinktől függ. Ez határozza meg, hogy jutunk-e valamire, vagy megrekedünk a taposómalomban.

S most ismét térjünk vissza a hogyanhoz: milyen módszereket vethetünk be annak érdekében, hogy a legjobb teljesítményt csiholjuk ki magunkból?

Nagyon fontos szerepe van ebben pozitív beállítottságunknak, tekintettel arra, hogy érzelmeink pontosan követik a gondolatainkat. Csúcsteljesítményünk annak a következménye, hogy pozitív érzelmi állapotban vagyunk. A pozitív érzelem pedig nem más, mint a pozitív gondolatok eredménye.

Miként válhatunk pozitívan gondolkodóvá? A következő "agymosó" technikával:

1. Derítsük ki ­ gondolati és érzelmi ­ negatív szokásainkat. Találjuk meg, hogy melyek azok a beidegződéseink, amelyek következetesen negatív gondolkodásra vezetnek.

2. Fáradhatatlanul, újból és újból ismételjük magunknak azt a konkrét magatartási módot, amelyre szert kívánunk tenni. Skandáljuk, énekeljük, írjuk le, olvassuk a szövegét, ragasszuk vele tele a lakás stratégiai pontjait stb. Mindaddig, amíg ez az üzenet át nem járja a pórusainkat.

3. Valahányszor egy nemkívánatos gondolat üti fel a fejét koponyánkban, parancsoljunk neki MEGÁLLJ!-t. És azonnal váltsuk fel egy pozitív gondolattal!

Bár a pozitív gondolkodás nagyon lelkesítő, önmagában nem változtatja meg a dolgokat! A pozitív beállítottság tehát nem azt jelenti, hogy bárgyún kell mosolyognunk, miközben körülöttünk minden öszszedől. Problémákat csak cselekvés és teljesítmény oldhat meg!

  • Szintén sokat lendít(het) bármilyen ügyünkön a motivációnk. Éppen ezért ki kell derítenünk, hogy mi ébreszt bennünk szenvedélyes érdeklődést, majd pedig arra kell törekednünk, hogy jobban szeressük a "csatát", mint magát a végeredményt! A kiemelkedő teljesítményeket soha nem a várható díj vagy a végeredmény motiválja, hanem maga a teljesítmény. Tehát szeretnünk kell azt, amit csinálunk.
  • A teljesítménymotiváció olyan szokás, amely elsajátítható! Ennek leghatékonyabb módszere a fókuszunk megváltoztatása. Így ahelyett, hogy a következmények miatt idegeskednénk, vagy gondolatainkban a lehetséges végkimenetelt latolgatnánk, figyelmünket a tevékenységünkre kell összpontosítanunk.
  • A vizualizálás is sokat segíthet céljaink elérésében, mivel feltölt energiával és ellazít. Számos vizsgálat bizonyította, hogy a vizualizálás ­ vagyis a lelki főpróba ­ javítja teljesítményünket, memóriánkat, fejleszti alkotókészségünket, vagyis jártasságunkat a problémák felismerésében és megoldásában.
A vizualizálás igazi ereje az énképünk megalkotásában rejlik. Milyennek látjuk magunkat? Kivé akarunk válni? Minden érzékünket bevetve kell megalkotnunk magunkról egy pozitív képet, amelyen magabiztosak, elkötelezettek, higgadtak és hatékonyak vagyunk. Az énkép ereje egyébként abban rejlik, hogy hajlamosak vagyunk felnőni ­ avagy lesüllyedni ­ az önmagunkról alkotott képünk szintjére! Nem szabad elfelejtenünk, hogy lelki eszköztárunk egyik legfontosabb darabja az énképünk!

A felsorolt módszerek bevetésével hidat verhetünk a vágyott és a valós önmagunkat elválasztó szakadék fölé, és képessé válhatunk arra, hogy olyan szinten teljesítsük feladatainkat, ami legjobban megfelel önmagunknak.

Nemrégiben egy érdekes felmérést végeztek a szakemberek. Megvizsgáltak 250 olyan vezetőt, akik karriert futottak be, feljutottak a csúcsra. Emellett nagyító alá vettek másik 250 olyan vezetőt, akik pályafutásuk során valahol félúton elakadtak. Arra keresték a választ, hogy akiknek sikerült, miért sikerült? Mi volt a különbség a két csoport között? Kiderült, hogy a képzettség nem, a tapasztalat, a szakmai hozzáértés és a kapcsolatépítő képesség sem! Hanem?!

Az egyetlen dolog, ami a sikereseket megkülönböztette a "még futottaktól", az, hogy ők megtanulták eredményesen kezelni a stresszt. A sikeres vezetők a stresszhelyzeteket kihívásként kezelték, olyan problémaként fogták fel, amelyet meg kell oldani.

A LÉLEK EDZÉSENéhány lelket izmosító módszer:
  • Testedzés: a jobb fizikai erőnlét nagyobb lelki állóképességet eredményez.
  • Táplálkozás: elfogyasztott ételeink és szellemi teljesítményünk között szoros kapcsolat van. A tartós lelki és szellemi energia egyik forrása a megfelelő időben elfogyasztott megfelelő táplálék. Táplálkozási szakértők kutatásai szerint az ideális étrend ­ kalóriaforrásokat illetően ­ 60%-ban szénhidrátból (gyümölcs, zöldségfélék, kenyér, rizs, burgonya, tészta), 25%-ban zsírból (vaj, olaj, majonéz, olajos magvak), és 15%-ban fehérjéből (halfélék és más tengeri állatok, tej, tejföl, joghurt, sajt) áll.
  • Légzésszabályozás: bizonyos légzési technikák alkalmazása megnyugtat, feltölt energiával, oldja a feszültséget és fokozza a koncentrációs készséget.
  • Humor: játékos keretet szolgáltat a problémák megoldásához. A humor csökkenti az indokolatlan védekezőreakcióinkat, javítja a kommunikációnkat és semlegesíti a stresszt.
  • Stresszkontroll: a káros stressz nem a külső események következménye, hanem az események által kiváltott lelki reakcióinké. Ha kézben tudjuk ezt tartani, elkerülhetjük a stressz káros következményeit, és kiemelkedően végezhetjük el feladatainkat a feszültségeket kiváltó környezetben is!
| lelki állóképesség
2002-07-25 15:18:42


A túlmunka beteggé tesz

Ha nő a munkaidő, a munkavállalók gyakrabban fordulnak orvoshoz - állapították meg német kutatók.


Hogy ne legyen pokol az ünnepekből

A karácsony és az újév gyakran próbára teszi a legjobb párkapcsolatot is. Hogyan kerüljük el a rejtett buktatókat?


Óh jaj, jön a karácsony!

A stressz a legtöbb ember számára ugyanúgy hozzátartozik a karácsonyi ünnepekhez, mint a családi összejövetelek és a finom ennivaló. Az ünnepekkel járó stresszt nem ...


Nyaralás stressz nélkül

Annak érdekében, hogy nyaralásunk valóban felhőtlen lehessen, már az utazás előtt tennünk kell! Időben kell felkészülnünk a váratlan kellemetlenségekre! Mi minden sz...


Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában

Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában, ami azt jelenti, hogy nagyjából 8 százalékkal nőtt az eutanáziát igénybe vevők száma a 2016-os adat...