Gyengéd segítség a léleknek (1.) - Virágokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, ujjnyomással

Lelki és idegi problémáink kíméletes orvoslásában kiemelkedő szerep jut a homeopátiának és a fitoterápiának. Léteznek azonban más eljárások is, amelyek egyedi esetekben talán még ezeknél is hatékonyabbak. Ismerkedjünk meg velük!

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(2):17-19   Celsus Kft.
Az angol dr. Edward Bach hajdani elmélete – miszerint a betegségek a szellem és a lélek konfliktusai miatt alakulnak ki – tökéletes összhangban áll a mai modern pszichoszomatikus orvoslás ismereteivel. Míg harmóniában élünk önmagunkkal, egészségesek maradunk. Konfliktus akkor keletkezik, ha – saját világi szükségleteink vagy idegen benyomások hatására – letérünk arról az ösvényről, ahová lelkünk vezérel(ne) bennünket. Bach szerint a rossz kedélyállapot alapvető oka minden betegségnek! A nevével fémjelzett virágterápiája a lelkiállapoton változtat, s a benne gyökerező testi-lelki betegségek okait igyekszik orvosolni. Univerzális gyógyítási eljárás, nemcsak pszichés tünetek kezelésére.

BACH-FÉLE VIRÁGTERÁPIA

Bach doktor hét fő csoportra osztotta a betegségeket okozó, rossz lelkiállapotok jellemzőit és virágokat társított hozzájuk. Íme:

Aggódás és félelem

Különböző megnyilvánulásainak gyógyítására a rezgőnyár, a mimulus, a kövirózsa, a mirabolanszilva és a vörös gesztenye ajánlható.

Magányosság

A más-más okból kialakult elhagyatottság érzését csarabbal, impatienssel, illetve víziviolával lehet orvosolni.

Jelen dolgok iránti közömbösség

Ezen az állapoton lonccal, fehér iszalaggal és vadrózsával lehet segíteni.

Levertség

A szelídgesztenye, a tölgy, az erdei fenyő, a sárma, a gránátalma, a vörösfenyő, a szilfavirág, illetve a fűz segíthet.

Túlérzékenység

Gyógyír lehet rá a párlófű, a magyal, a százforintosfű és a dió is.

Mások érdekében túlzásba vitt erőfeszítések

A vasfű, a gesztenyerügy, az olíva, a sziklaforrás, a vadgesztenye, a nemes bükk, a mustárnövény, a katángkóró, illetve a szőlővessző kiváló ellenszere e lelki bajnak.

Bizonytalanság

A tárnics, az istác, a scleranthus, a gyertyán, a tövises rekettye, valamint a rozsnok orvosolhatja e lelki bajt.

VIRÁGTERÁPIA A GYAKORLATBAN

Sokszor egyetlen növényi szer is elegendő a gyors és tökéletes hatáshoz, ám olykor-olykor szükség lehet többféle anyag kombinációjára. Különösen, amikor a negatív kedélyállapot nem társítható kizárólag egyetlen virágkivonathoz.

JÓ TUDNI! Amikor lelkünk öngyógyító folyamatai beindultak, s a régen elfojtott pszichés problémáink tudatossá válnak, tüneteink átmenetileg rosszabbodhatnak, de aggodalomra semmi ok! Lelkünk problémáink feldolgozásával igyekszik megszabadítani életünket nyomasztó terheinktől.

Az újonnan jelentkező tüneteknek megfelelő virágkivonattal gyorsan megszüntethető ez az átmeneti, súlyosnak tűnő „üzemzavar”.

Cseppnyi vigasz

Sokk, gyász, szerencsétlenség, páni félelem és lelki fájdalom hatására hirtelen negatívvá váló kedélyállapotra azonnali segítséget nyújtanak az ötféle virágkivonatot tartalmazó cseppek.

A koncentrátumból néhány cseppet hígítsunk fel vízzel, majd ebből adagoljuk ki – naponta három-négy alkalommal – a megadott dózist, vízhez vagy gyümölcsléhez keverve. A virágterápia természetesen más eljárásokkal is kiegészíthető.

Hangulatjavító gyógynövények: orbáncfű, citromfű, gólyaorrfű levendula, hársfa.

Ortomolekuláris terápia

Pszichés zavarok olyan létfontosságú anyagok hiánya miatt is kialakulhatnak, amelyek az evolúció során az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen „alkotórésszé” váltak. Ilyenek például a B-vitaminok , a magnézium , a cink , a triptofán, a vas, a Q 10 -vitamin és az NADH is.

A kezelés során a hiányzó anyagokat kívülről, nagy dózisban juttatják a szervezetbe, így hatásuk viszonylag gyors és egyértelmű.

FONTOS! A kudarcok elkerülése érdekében célravezető laboratóriumi vizsgálatokkal tisztázni, valóban fennáll-e ortomolekuláris anyagok hiánya. Amennyiben ez bizonyítható, a hiányzó anyagok bevitelével a terápia kellőképpen hatékony.

Kedvezőtlenül befolyásolhatják lelki életünket a mérgező anyagok is. Ezek többnyire a környezetünkben fellelhető fémek, például az ólom , a kadmium , a higany , az alumínium és a réz . Az ortomolekuláris terápia általában együtt jár szervezetünk – például szelénnel és metioninnal történő – méregtelenítésével is. Ugyanakkor ez a gyógyító eljárás önmagában nem képes tökéletesen gyógyítani a pszichés problémákat, a tökéletes feltételeket azonban megteremti ahhoz, hogy más gyógyító módszerek hatékonyabbak lehessenek.

ENERGIAHARMONIZÁLÓ AKUPRESSZÚRA

Az akupresszúra és a vele rokon gyógyítási eljárások alapja, hogy minden testi-lelki-szellemi működésünk attól függ, életenergiánk harmonikusan áramlik-e. A kínai medicina szerint életenergiánk speciális energiapályákon – meridiánokon – cirkulál. Ezek mentén testfelszínünkön közel 800 olyan pont található, amelyen keresztül szervezetünk az energiát a külvilágból felveszi, illetve oda leadja. Így logikus, hogy e pontokon keresztül – ujjnyomással, tűszúrással – befolyásolható a meridiánokban áramló energia.

Akupresszúrázás közben speciális pontokat stimulálnak, azaz ujjheggyel nyomnak. Általában a mutató- vagy a középső ujjukat használják a terapeuták, ám az intenzívebb hatás érdekében a hüvelykujjukat is bevetik. Ha saját magunkat szeretnénk akupresszúrázni, ujjhegyünket határozottan helyezzük az adott pontra, és végezzünk körkörös mozdulatokat az óramutató járásának megfelelően.

FIGYELEM! A nyomás erőssége különböző lehet, s így adott esetben enyhe fájdalmat is okozhat!

Különösen érzékeny testrészeinkre körülbelül 30 másodpercig gyakoroljunk enyhe nyomást. Szükség esetén hosszabb ideig is kitarthatunk. Közepes erősségű akupresszúrát több testrészünkön is végezhetünk, és a nyomást körülbelül 15 másodpercig kell kitartanunk. Erőteljes akupresszúrás nyomást csak 7–10 másodpercig tartsunk. A kezelésekkor akupresszúrás pontjainkat rövid időközönként többször és egymás után masszírozzuk meg! Naponta háromszor-négyszer szánjunk rá időt, de akut és erős panaszoknál lehet gyakrabban is akupresszúrázni.

Gyógyszerek helyett…

Az akupresszúra bizonyos esetekben a rászorulókat támogathatja abban, hogy lemondjanak olyan gyógyszerekről, amelyek mellékhatásai egészségkárosítóak.

UJJNYOMÁS LELKI ZAVAROKRA

A következőkben bemutatjuk, hogy néhány lelki-idegi panasz esetén miként gyógyíthatjuk önmagunkat akupresszúra segítségével.

Idegesség

Akupresszúrával többnyire hatékonyan kezelhetők.

A krónikus idegeskedés hosszabb időn át tartó, rendszeres kezelést igényel , mert az idegrendszer ilyenkor lassabban stabilizálódik. Akut izgalom, nyugtalanság és ingerültség rövid időközönként végzett erőteljes akupresszúrával gyorsan csillapítható.

Az isteni nyugalom pontja a térdkalácsunk mellett a külső oldalon, jól tapintható mélyedésben található. Naponta többször és közepes erősségű masszírozással kezeljük, majd – a kezelés folytatásaként – mutatóujjunkkal mintegy öt másodpercig nyomjuk erőteljesen a koponyatetőnk közepén található pontot! Ezután keressük meg a koponyaalapunk végződésénél , tarkónk közepén, nagyjából a hajunk tövénél levő pontot, és hét másodpercig, többször egymás után masszírozzuk meg! További nyomópontokat találhatunk fültövünk alatt, valamint a mellkasunkon, hónalji redőnk kezdeténél. Itt mutatóujjunkkal vagy hüvelykujjunkkal végezhetjük a közepes erősségű.

Fáradtság, idegi kimerültség

A gyakori vagy krónikus, testi-szellemi teljesítőképességünk gyengülésével járó és a munkánkkal nem magyarázható fáradtság is lelki-idegi zavarokra utalhat.

E nem testi eredetű fáradtság terápiája a meridiánjainkban áramló energiáink harmonizálása lehet.

Fő kezelési pontja a koponyaalapunk alsó szélén, tarkónk közepén található, jól kitapintható mélyedésben fekszik. Ezt a pontot naponta többször, illetve legalább négyszer egymás után 5-7 másodpercig erőteljesen masszírozzuk meg a mutatóujjunkkal! Ezután keressük meg az ettől a ponttól jobbra és balra 3 centiméterrel elhelyezkedő mélyedést, ahol a fejbiccentő izom ered! Ezt a pontot fentről lefelé haladva masszírozzuk, háromszor egymás után! Ezt követően mutató- és középső ujjunk hegyét helyezzük állcsontunk alá, s tapintsuk ki a nyakunk két oldalán lüktető nyaki ütőerünke!. Fogjuk közre ujjainkkal, majd az ér két oldalán lévő szövetet kezeljük fentről lefelé haladva, nem túl erőteljes nyomással! Végezetül hüvelykujjunkat húzzuk végig határozottan és egyenletesen a fülünktől kiindulva az állcsontunkon keresztül az ütőerünkig, először a jobb, majd a bal oldalon!

Félelmek, szorongások

Enyhítésükre két speciális akupresszúrás pont szolgál. A testünk középvonalában futó, hasunkon és mellkasunkon keresztül haladó, állcsontunkig húzódó meridiánon helyezkednek el. Az egyik pont állcsúcsunkon , a másik a mellcsontunk alsó végén található . Ezenkívül félelmeink és szorongásaink oldása érdekében az isteni nyugalom pontjait is akupresszúrázhatjuk, a térdkalácsunk külső oldalán.

LÉNYEGES! Akupresszúrával csak a tüneteket kezelhetjük, enyhíthetjük. Szorongásunk okait fel kell dolgoznunk ahhoz, hogy megszabadulhassunk tőle.

Depresszió

Az akupresszúra jobbulást eredményezhet, és megkönnyíti a depresszív reakciók okainak feldolgozását. Elsősorban a hangulatot és a motivációt fokozza.

Tapintsuk ki a hasunk jobb felső területén a bordáink alatti, nyomásra érzékeny pontot, majd középső és mutatóujjunkkal közepes erősséggel masszírozzuk, naponta többször! Ezt követően először mutatóujjunk hegyével belülről kifelé, pontról pontra haladva kezeljük előbb a jobb, majd a bal könyékhajlatunkat ! Végezetül először a jobb, majd a bal csuklónkon masszírozzuk erőteljesen mutatóujjunkkal az ütőerünk feletti zónát !

A depresszió akut formáján gyakran segít, ha az egyik hüvelykujjunk hegyével a másik kezünk középső ujjának külső körömszegletét masszírozzuk erőteljesen, körkörös nyomással.

Alvászavar

Gyakran a hibás vegetatív működés következménye. Ráadásul napközben idegességet okozhat. Az idegfeszültség korábban ismertetett kezelése az alvászavarokon is segít! Majd a szemöldökeink között , az orrgyökünkön elhelyezkedő pontot stimuláljuk közepesen erősen! Ezután keressük meg a csuklóízületünk külső, kisujj felőli oldalán a kipúposodó ízületi fej feletti pontot, majd masszírozzuk meg! Először a jobb, majd a bal kezünkön. Végül a lábfejünkön lévő pontokat kezeljük! Egyik – a nagyujjunk felől nézve – a második lábujjunk körmének külső szöglete, a harmadik lábujj mellett. Ezt gyenge vagy közepesen erős nyomással először a jobb, majd a bal oldalon kezeljük! Végül egy ujjszélességnyire a belső bokánk alatt , a jól kitapintható csontmélyedésünkben lévő pont következzék! Először a jobb, majd a bal oldalon gyakoroljunk rá közepes erősségű nyomást!

Ha mindezt fél órával lefekvés előtt végezzük el, garantáltan jól fogunk aludni.

Akut alvászavar vagy éjszakai ébrenlét alkalmával rövid időközönként többször ismételve kezeljük akupresszúrás pontjainkat!

AMIKOR TILOS!

Semmi esetre se használjuk az akupresszúrát komoly teljesítmények utáni, megérdemelt és szükséges pihenés pótlására! Átmenetileg ugyan segíthet, de nagyon gyorsan kimerültséghez vezet. A természetes fáradtság mindig megkívánja az elegendő, hosszabb ideig tartó pihenést!

B.E.

|
2005-02-02 21:35:07
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop