Mit eszik Phelps?

A sajtónak nyilatkozva a sokszoros olimpiai bajnok elmondta, hogy körülbelül napi 8-10 ezer kalóriát fogyaszt, rengeteg pizzát és tésztát eszik. Fölmerülhet a kérdés, hogyan lehetséges ez, illetve lehetséges-e egyáltalán.

Phelps, diéta | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
Kétségtelen, hogy Phelps rengeteget eszik, ám szakértők szerint a napi 10 ezer kalória elfogyasztásához egész nap csak az étkezőasztalnál kellene ülnie.

Leslie Bonci táplálkozástudományi szakember szerint Phelps 193 centijét és 88 kilóját, valamint a kemény edzéseket tekintve, Phelpsnek a versenyek vagy edzések alatt óránként nagyjából 1000 kalóriára van szüksége. Becslései szerint a sportoló napi elfogyasztott kalóriamennyisége 6000 körül lehet.

Az olimpiai bajnok reggelire általában három tojásos szendvicset, sajtot, salátát, paradicsomot, sült hagymát, majonézt, omlettet, három szelet francia pirítóst porcukorral, valamint három csokoládés palacsintát fogyaszt. Ez körülbelül 3000 kalória, a fele szénhidrát, kevesebb, mint fele zsír, és 15 százaléka fehérje. Egy versenysportoló számára ez nem rossz arány, feltéve, ha a kenyér teljes kiőrlésű gabonából készült, és a zsírok telítetlenek.

A versenyek alatt a puffadást magas tápértékű folyadékkal lehet megakadályozni, valamint azzal, ha kalóriadús, de kis térfogatú táplálékot fogyaszt valaki. Nagyon jó választás a joghurt és a gyümölcs. A teltségérzés és a felfúvódás elkerülése érdekében fontos az étkezések időzítése is.

Nem élsportolók számára az ajánlott napi energiabevitel 2000 kalória körül van, természetesen a korra, a nemre és a fizikai aktivitás szintjére tekintettel. Az átlagos hétvégi sportoló a futópadon óránként 200-700 kalóriát éget el, míg Michael Phelps minden bizonnyal napi 3000 körül, ha úszik. A legtöbb sportolónak három-négyszer annyi kalóriára van szüksége, mint egy átlagembernek.

WebMD
| Phelps, diéta
2008-08-15 06:19:18
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop