Valóban elég a testmozgás, hogy egészségesek legyünk?

A testmozgás nagyban hozzájárul a hangulatunk javításához, ám az egészségre gyakorolt pozitív hatásait hajlamosak vagyunk eltúlozni.

testmozgás, sport, egészség | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Annyi bizonyos, hogy a mértékletes mozgás csökkentheti a diabétesz kockázatát, és a szívbetegség, az emlő-, illetve vastagbélrák kialakulását is gátolhatja. Ugyanez áll a csontritkulásra is.

Ugyanakkor azonban a fizikai aktivitás önmagában nem vezet tartós súlycsökkenéshez, és nem csökkenti a vérnyomást vagy a koleszterinszintet sem.

A testmozgásról régóta azt hirdetik, hogy minden bajra megoldás, elég a napi 20-30 perces séta, sőt, még az ennél rövidebb időket is összeadhatjuk.

Bárcsak ez ilyen egyszerű lenne! Igaz, hogy a testmozgásnak vitathatatlan előnyei vannak, hatását nem szabad eltúlozni. Igaz, hogy vitalitást, energiát kölcsönöz, kiváló hangulatjavító, ám nem megoldás minden súly- és vérnyomásproblémára.

Ami a szívbetegségek elleni védelmet illeti, a legerősebb hatást akkor fejti ki a mozgás, ha valaki a teljesen ülő életmódról vált át a mérsékelten aktív életmódra. A nagy vizsgálatok adatai azonban itt sem egyértelműek.

Az aktív emberek viszont kevésbé valószínű, hogy dohányoznának, vékonyabbak, és másképpen is étkeznek. Általában magasabban képzettek, ami gyakran önmagában is határozott előrejelzője lehet az általános egészségi állapotnak.

Ugyanez az összefüggés igaz a rák tekintetében is, a csontritkulásnál pedig minden bizonnyal az egyensúlyérzet javulása okoz kevesebb törést az aktívabb életmódot folytatóknál.

A fogyásra sem megoldás a mozgás, csak akkor, ha alacsonyabb kalóriabevitel is kíséri. Fogyás nélkül viszont a vérnyomást és a koleszterinszintet sem lehet csupán sétálással csökkenteni.

Sokkal könnyebb elfogyasztani 1000 kalóriát, mint ugyanennyit elégetni. Ami a mozgást illeti, senkit sem akarnak a kutatók lebeszélni róla, csak épp nem minden esetben világos, okról vagy okozatról van-e szó, amikor a mozgás előnyeiről beszélünk.

New York Times
| testmozgás, sport, egészség
2009-05-14 10:03:25

Web Design & Development Prowebshop