Ünnepi túlevés - segít a jóga!

Ünnepi ebédek közben gyakran nehéz ellenállni a csábítóan finom falatoknak, amikor az egész család jóízűen eszik. Erre talán nincs is szükség, hiszen ha egyébként kiegyensúlyozott és mértékletes a táplálkozásunk, akkor évente néhány napra szabadságra küldhetjük a szigorú diétát.

ünnep, evés, joga, gyakorlat, ünnep | InforMed Hírek10   InforMed | Sayti, A.
Ha csak sóvárogva nézzük a jobbnál jobb falatokat, az nem hat jól a lelkünkre, következésképpen a testünkre sem, de azt jó szem előtt tartani, hogy a túlzásokat is nehezen heveri ki a szervezetünk.

Most mégis szeretnék néhány jógagyakorlatot adni azokra az esetekre, ha úgy érezzük, kicsit többet ettünk a kelleténél, vagy egyszerűen csak szeretnénk segíteni a gyomrunk munkáját. Ezek a gyakorlatok akkor is hasznosak, ha később ettünk este, mint kellett volna, és nem akarunk teli gyomorral lefeküdni, vagy ha ebéd után a munkahelyen fontos, nem rutinszerű feladatba kell kezdenünk, amelynek során fontos a figyelem és összpontosítás.

1. A legegyszerűbb emésztést segítő gyakorlat a vadzsrászana (villám póz), de nevezhetjük egyszerűen sarokülésnek is. Ha könnyedén le tudunk ülni sarokülésbe a földre, akkor nincs is más dolgunk, mint így elhelyezkedni és figyelni a nyugodt mély légzést, miközben a hátat egyenesen tartjuk, a mellkast pedig nyitottan. Fontos, hogy valóban kényelmesen tudjunk ilyenkor a sarkunkon ülni anélkül, hogy a térdünk vagy a lábfejünk fájna. Figyeljünk arra, hogy a lábfejek - legalább a nagylábujjak - összeérjenek, és ha lehet a térdek is minél közelebb maradjanak egymáshoz. Maradjunk így 5-10 percig, vagy amíg nem kényelmetlen és figyeljük a légzésünket.

Figyelem! Amennyiben mégis fájdalmat érzünk a lábfejünkben, akkor helyezzünk egy vagy akár több összehajtott takarót a lábszárunk alá és úgy helyezkedjünk el, hogy a lábfejek a takaróról lelógjanak. Különösen figyeljünk a térdekben lévő feszültségre, mert míg a lábfej fájdalma ebben a helyzetben csak azt mutatja, hogy feszes az ízület, de nem okoz később problémát, egy idő után hozzászokik a lábunk - addig a térd feszülését mindig komolyan kell vennünk, mert a térd igen érzékeny ízületünk. Ilyenkor az a legegyszerűbb, ha a sarkunkra még egy összehajtott takarót, vagy ülőpárnát is ráteszünk, tehát nem a talajra, hanem erre a párnára ülünk rá, ami megemeli az ülőhelyzetet és így a térdízületben kellő szabadságot biztosít. Komolyabb térdprobléma esetén (szalagszakadás, porcleválás) nem javasolt!

2. Hasta uttamászana (karnyújtás felfelé). Ez is egy igen egyszerű gyakorlat. Ez alkalommal a kiinduló helyzetünk az egyenes állás. Figyeljünk arra, hogy a talpak négy-négy pontján (kislábujj alatti párna, nagylábujj alatti párna és a sarok külső illetve belső oldala) egyformán osszuk el a testsúlyt. Érezzük meg, hogy ezeket a pontokat lenyomva, az egész tartásunk kiegyenesedik, szinte olyan érzésünk lesz, mintha elemelkednénk a talajtól. A csípő súlyát hozzuk a bokák fölé, nyújtsuk meg a derekunkat és a fejtetővel nyújtózzunk felfelé, miközben az áll kicsit a mellkas felé mutat. Ebből a helyzetből, emeljük fel a karokat párhuzamosan és miközben a vállakat lefelé húzzuk, aktívan nyújtózzunk meg felfelé a karokkal nyugodt légzés közben. Nyakunkat és az arcizmokat végig lazítsuk el és ügyeljünk arra, hogy a derekunkat ne homorítsuk ilyenkor sem. Tartsuk meg ezt a helyzetet néhány be és kilégzés idejéig, majd ha elfáradtunk engedjük le a karokat és lazítsuk el a tartást. A gyakorlatot többször is ismételhetjük.

3. Tirják tadászana (oldalsó állópóz). A gyakorlat kiinduló helyzetét ugyanúgy vesszük fel, mint az előbbi tartásnál. Tehát egyenes állásba helyezkedünk, majd megtartva a hát egyenességét párhuzamosan felemeljük a karokat. Képzeljük el, hogy a hátunk mögött egy fal van, amihez a nyújtózás közben is hozzáérünk, tehát a test egy síkban helyezkedik el, a vállak és a karok nem dőlnek előre. Ezután a síkban maradva és súlypontunkat középen megtartva nyújtózzunk el jobboldalra és maradjunk néhány nyugodt légzés idejéig ebben a tartásban. Belégzéssel jöjjünk vissza kiinduló helyzetbe. Ismételjük a gyakorlatot a baloldalra is.

Figyelem! Fontos, hogy ne akarjunk nagyon mélyre hajolni, inkább tartsuk meg a nyújtást mindkét oldalunkban. Komolyabb gerincprobléma (csigolyaelmozdulás, adott irányú gerincsérv vagy súlyos gerincferdülés) esetén ne végezzük!

4. Végül, de nem utolsósorban néhány légzés tud jelentős segítséget nyújtani ebben a helyzetben. Közülük is kiemelkedő hatékonyságú lehet a mellkasi légzés. Ehhez helyezkedjünk el kényelmesen a talajon - akár a fenti vadzsrászanában - vagy egy egyenes hátú támlás széken, figyelve arra, hogy a hátunk végig egyenes, a mellkasunk nyitott legyen. Egy ideig csak hangolódjunk rá saját nyugodt, természetes légzésünk ritmusára, ne akarjuk azt mélyíteni vagy lassítani, csak figyeljük meg, ahogyan emelkedik és süllyed a hasunk vagy mellkasunk. Majd megtartva saját nyugodt légzésünk ritmusát, engedjük, hogy a belégzések egyre inkább a mellkas területére irányuljanak és érezzük, ahogy a bordakosár minden irányba kiterjed előre, két oldalra és kicsit hátrafelé is.

Ha ezeket a gyakorlatokat elvégezzük, akkor mintegy 10-15 perc alatt jelentős változást észlelhetünk és megkönnyebbülten, jó érzéssel folytathatjuk napunkat. Próbáljunk meg mégis ilyenkor is figyelni arra, hogy a kevesebb néha többet jelent, azaz ha nem habzsolunk, hanem időt és kelő figyelmet szánunk arra az étkezés során, hogy élvezzük az ízeket, akkor kevesebb étel is meghozza a jóllakottság érzetét és ráadásul az élvezet foka is magasabb lesz.

A háziasszonyoknak pedig csak egy kiegészítő gondolat: az étel, ha kevés is, de jó szívvel és szeretettel készítették többet ér testnek és léleknek - nem csak az azt elkészítő, hanem az ételt fogyasztó számára is -, mint egy sokfogásos étkezés, amit kötelességből és kimerülten készített a háziasszony.
| ünnep, evés, jóga, gyakorlat
2013-01-11 04:33:45
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop