Elhízott gyerekek

Az amerikai gyerekek elhízását látva alakult meg a FitSchools nevű kezdeményezés, amely az egészséges életmódra nevelést tartja fő céljának. A FitSchools meghívására híres sportolók látogatnak el az iskolákba, hogy személyes példájukkal is lelkesítsék a gyerekeket a mozgásra.

gyerek, sport, elhízás | InforMed Hírek8   InforMed | Sándor, K.
Természetes, hogy elsősorban nem az edzésekkel járó szenvedésre hívják fel a figyelmet, hanem a sportolás, a testmozgás játékos voltára. A legfontosabb, hogy a gyerek élvezze a mozgást, az aktív életet. Jim Liston, a mozgalom tanácsadója néhány irányelvet oszt meg a szülőkkel, hiszen a szülőknek is óriási szerepük van abban, hogy a gyermek mozgékony, és ezáltal egészséges legyen és maradjon.

Ne hasonlítgassuk a gyerekünket másokhoz

Ha a hatévesünk jobban szeret üldögélni, az még nem jelenti azt, hogy soha nem lesz belőle sportoló. Olvasni sem a Háború és békét kezdjük el. A gyerekeknél különböző életkorokban fejlődik ki a koordinációs készség ahhoz, hogy például fussanak vagy rúgjanak, dobjanak. Sajnos gyakran elvárjuk tőlük, hogy bizonyos korban bizonyos készségeik már meglegyenek. Ennek kiábrándulás lehet az eredménye, az, hogy a gyerek soha nem is akarja majd utolérni a kortársait.

Soha ne étel legyen a jutalom

Nem véletlen, hogy olyan sok az elhízott gyerek a fejlett világban. Azt mondjuk a gyereknek, hogy étkezzék egészségesen, közben azonban édességgel, fagylalttal jutalmazzuk. Fontos, mondja a szakember, hogy még az egészségesnek tartott étel (zöldség, gyümölcs) se szerepeljen soha jutalomként, ez ugyanis azt sugallja a gyereknek, hogy akkor is ehet, ha éppen nem éhes.

Tudjuk, mikor dicsérjünk

Ha a gyerek valamilyen mozgásformát, sportot választ, azt gyakorolja, és elront valamit, nem elég, ha azt mondjuk neki, jó, hogy megpróbáltad. Fontos, hogy pontosan mondjuk meg, mit csinált jól. Ügyesen kell vegyíteni az instrukciókat a bátorítással.

Lényeges, hogy soha ne azt mondjuk azt neki, mit kellett volna csinálnia, hanem inkább, hogy legközelebb hogyan lehet eredményes. Emlékezzünk vissza, milyen volt, amikor járni tanult. Akkor is azért dicsértük meg, amikor sikerült valami, és nem elmarasztaltuk azért, mert a fenekére huppant.

Példával tanítsunk

Nem lehet egy gyereknek, aki épp most tanul valamit, szavakkal elmagyarázni, hogyan csinálja. Meg kell mutatni, majd hagyni, hadd csinálja ő is, végül megerősíteni azt, ami jól sikerült, és újra elvégezni az egész folyamatot, az ismétlés ugyanis lényeges eleme a tanulásnak a mozgásnál is.

Ne feledjük: legyen a mozgás örömteli szórakozás

Ne aggódjunk a szabályok miatt. Ha túlságosan szigorúak vagyunk játék közben a gyerekkel, az a legbiztosabb módja annak, hogy nem szívesen sportol majd. A szülő dolga, hogy segítse a játékot, nem pedig az, hogy diktálja a szabályokat.

Vigyázzunk arra is, hogy kerüljük a kínos szituációakt, ne nevezzünk meg például „bezzeg-gyereket”, aki jobb nála.

Yahoo, kép: sxc.hu
| gyerek, sport, elhízás
2010-08-23 12:20:03
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop