Házasság és eltunyulás

Az American Journal of Epidemiology-ban megjelent svéd cikk szerint a szinglik vagy az elváltak fittebbek, mint stabil párkapcsolatban élő társaik.

házasság, fitnesz | InforMed Hírek9   InforMed | Sándor, K.
A kutatásban 8900 felnőttet követtek több éven át, és megállapították, hogy a vizsgált időszakban házasságot kötött nők és férfiak futópados tesztekkel mért fittségi szintje csökkent, ezzel szemben az elváltaknál, ha szerény mértékben is, de nőttek a fittségi mutatók.

Nem arról van szó, hogy a családi állapotban beállt változás bármely előjellel is közvetlenül hatna valakinek a fizikai állapotára, hanem ha valaki házasságot köt és ezzel kikerül a társkeresők piacáról, hajlamos kicsit elhagyni magát. Ha azonban szingli vagy elvált, több ösztönzést kap arra, hogy törődjék a küllemével, egészségével.

A kutatók azt is hangsúlyozzák, hogy egy ember fittségi szinte egy sor tényező összetett kapcsolatán alapul, szerepet játszik a genetika, az edzési szokások, a test felépítése és az egészség általános állapota.

Ha azonban a friss házasoknak tudják, hogy jó fizikai állapotuk romolhat, lehet, hogy több figyelmet fordítanak az egészséges életmódra és a minél több mozgásra – immár kettesben.
| házasság, fitnesz
2011-01-10 14:32:29
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop