A lassabb és kevesebb futás tesz jót a szívnek

A túl sok és gyors tempójú futás épp olyan káros lehet az egészségre, mint a mozgásszegény életmód - derült ki a Journal of the American College of Cardiology című szívgyógyászati szaklapban közölt dán tanulmányból.

mozgásszegény életmód, sport, futás, életmód | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A szakemberek több mint ezer egészséges futó, és nem futó embert vontak be a tanulmányukba. A résztvevőket tizenkét éven át követték figyelemmel.

Az eredmények szerint azok körében volt a legalacsonyabb az elhalálozás kockázata a vizsgált időszakban, akik hetente kevesebb mint két és fél órát futottak egyenletes tempóban. A legmagasabb halálozási arányt a hetente több mint négy órát futóknál, illetve a testmozgást egyáltalán nem végzőknél mutatták ki a kutatók.

A résztvevők által kitöltött kérdőívek alapján a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy az ideális futási sebesség nagyjából nyolc kilométer/óra, és a legjobb három alkalommal - összesen 2,5 óránál – többet nem futni hetente.

Az ennél intenzívebben futóknál ugyanakkora volt az elhalálozás kockázata, mint azoknál, akik nem futottak.

A szakemberek egyelőre nem tudják biztosan, hogy mi áll az eredmény hátterében, de úgy sejtik, hogy a hosszú távú, kimerítő, állóképességet fejlesztő testedzés a szív és az artériák kóros elváltozását idézheti elő.

A Brit Szívalapítvány munkatársa szerint a tanulmány azt mutatja, hogy nem kell maratonokat futni ahhoz, hogy az ember megőrizze szíve egészségét. "A könnyed és mérsékelt kocogás jóval hasznosabb lehet, mint az inaktív életmód, vagy a túlságosan megerőltető futás, és akár évekkel meghosszabbíthatja az ember életét. A hetente ajánlott 150 percnyi mérsékelt intenzitású testedzés soknak tűnhet, de már az élénk séta is hatékony mozgásformának számít." - mondta.

BBC News Health

| mozgásszegény életmód, sport, futás, életmód
2015-02-05 16:03:00

Web Design & Development Prowebshop