Többet kell mozogni

Az ajánlott minimális mozgásmennyiség ötszöröse-hétszerese kell egy új tanulmány szerint ahhoz, hogy mintegy húsz százalékkal csökkenjen az emlőrák, a vastagbélrák, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az agyvérzés kockázata, közölték a British Medical Journalban megjelent tanulmány brit és amerikai szerzői, akik 174 korábbi munkát elemeztek, 1980 és 2016 között.


A WHO szerint hetente minimum 150 perc tempós séta vagy 75 perc futás ajánlott, amely a metabolikus ekvivalensben (MET), vagyis az elfogyasztott energiamennyiségben kifejezve 600 MET-perc. Az új kutatás szerint azonban az egészségkilátásokat jelentősen heti 3000-4000 MET-percnyi testmozgással lehet javítani.

Ez például napi 10 perc lépcsőzéssel, 15 perc porszívózással, 20 perc kertészkedéssel, 20 perc futással és 25 perc gyaloglással vagy kerékpározással elérhető. Mozgással leginkább a szívbetegség és a diabétesz kockázata csökkenthető, az emlőrák esetében volt a legkisebb a kedvező hatás.

Aki heti 600 MET-percet mozog, annál két százalékkal csökken a cukorbetegség kockázata azokhoz képest, akik egyáltalán nem végeznek rendszeres testmozgást. Akik heti 3600 MET-perc mozgást végeznek, azoknál további 19 százalékkal mérséklődött a betegség kockázata. További MET-percekkel azonban a kockázat nem csökkenthető tovább jelentősen.

| mozgás, emlőrák, vastagbélrák, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegség, agyvérzés
2016-08-11 20:00:40
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop