Egészségmegőrzés és sport

Egy sorozatot indító ezen írásunkat a régi igazsággal szeretnénk bevezetni: "Az egészség olyan, mint a levegő: ha van, észre sem vesszük és kellően nem értékeljük; ám ha nincs, akkor a hiányát roppantul megszenvedjük!"

egészség, sport | Gyógy-ír   Kisalföld | Gergó, K.

Közismert tény, hogy országunk lakosságának egészségi állapota Európában a legrosszabbak közé tartozik. Az Atlanti-óceán és az Ural közötti térségben csupán néhány ország kullog mögöttünk. A Lajtától nyugatra és északra egy negyvenéves férfi várható megért életkora évtizeddel több, mint egy magyaré. Nem emlékszünk arra, hogy e tragikus helyzetet eddig a legmagasabb szinten, hivatalosan úgy elismerték volna, mint tette azt múlt héten a népjóléti miniszter. Kijelentette, hogy a magyar népegészségügy válságos helyzetben van. A megoldást ő abban látta, hogy az egészségügy eddigi hatszázalékos részesedését nyolcra kellene emelni. Teljes mértékben egyetértünk abban, hogy az anyagi ráfordítás nagyon fontos, mert sok égető gondot megold. Ám abban, hogy önmagában a népesség életmódját, szokásait megváltoztatná a kívánt fokon, erősen kételkedünk.

A jó fizikai és egészségi állapot elérésének két nagyon fontos összetevője van: a gyógyítás és a megelőzés. A gyógyítás és a betegségek már a történelem kezdete óta foglalkoztatják az emberiséget. A tudomány egyre gyorsuló fejlődésével párhuzamosan fejlődik a diagnosztika és a gyógyítás, de ennek meg is van az ára, mert egyre költségesebb.

A sportos életmód lehetőségeinek gyakorlati tanácsaival - a Gyógy-ír szerkesztőjének felkérésére - a jövőben a betegségek megelőzésében kívánunk az olvasók segítségére lenni. Úgy érezzük, valós hiányt pótolunk, ha a testünk fizikai állapotának minél magasabb szinten való tartásával foglalkozunk. Elgondolkodtató, de tény, hogy az orvostudomány eddig mennyire betegség- és gyógyítás-centrikus volt. Az orvosi egyetemek csak most tervezik a prevenció (megelőzés) oktatásának bevezetését. Ez tulajdonképpen azt is jelenti, hogy a jelenlegi orvostársadalom képzése során ilyen szemléletet nem is kaphatott, emellett a kialakult mostani rendszer az egészségügyieket nem a megelőzésben, hanem a gyógyításban teszi elsősorban érdekeltté. Egyre többen értik meg azt, hogy a népesség egészségi állapotának javításával az egyes ember és a társadalom életminősége egyaránt javul, úgy az aktív, mint az általános élettartam meghosszabbodik, emellett rengeteg költség takarítható meg.

Fizikai állapotunk javítása, annak magas szinten tartása elképzelhetetlen egészséges életmód és táplálkozás, valamint testünk rendszeres edzése, azaz a sport valamely szintjének művelése nélkül. Ehhez kívánunk segítséget adni tisztelt olvasóinknak egyrészt a testet szakszerűen nevelő tanár, másrészt a sportorvos oldaláról.

Szakály, Zs.

testnevelő tanár

| egészség, sport
2002-07-18 14:09:06

Web Design & Development Prowebshop