Stimulálók sportolóknak

A versenysportoktól alig választhatók el a teljesítményfokozó speciális tápanyagok és élelmiszerek. Használatuk széles körben elterjedt a sportolók, patronálók és edzők között. Ha muszáj akkor legalább legyen ártalmatlan...

teljesítményfokozók, energia, verseny, kreatin | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Jeni, Zs.
A sport fejlődése a fizikai teljesítmény folytonos emelkedését kívánja meg. Bár határtalan teljesítmény nem létezik, a sportágak többségénél mégsem látható a teljesítménynövekedés vége. Alig akad bajnokság új rekord nélkül. A dobogó legfelső fokára lépni sok sportoló (edző/sportorvos) számára elképzelhetetlennek tűnik tápláló stimuláló- és teljesítményfokozó-szerek szedése nélkül.
 • Teljesítményfokozónak számítanak az olyan anyagok is, melyek közvetlenül segítik a teljesítőképességet az energiaháztartás befolyásolásával, mint a kreatin, a szénhidrátok vagy a koffein.
 • A teljesítményfokozók egy másik csoportja segít az edzésterhelés jobb elviselésében. Ehhez a csoporthoz tartoznak többek között az enzimes élesztősejtek, vagy olyan ásványi anyagok, mint a jód vagy a cink.
 • A harmadik csoportba azok az anyagok tartoznak, melyek a szervezet zsírarányának csökkentésében és/vagy az izomzat növelésében segítenek, például fehérjekoncentrátumok, aminosav-készítmények és a linolsavak.

ENERGIAHÁZTARTÁST JAVÍTÓ TELJESÍTMÉNYFOKOZÓK

 • Szénhidrát-koncentrátumok

A legfontosabb energiaszállítók a szénhidrátok, melyek az izmokban és a májban glikogénként raktározódnak el. A raktározási kapacitás a nem sportolóknál az izmokban 375-450 gramm, a májban 75-150 gramm. Szénhidrátban gazdag táplálkozással összekötött edzéssel a glikogénraktár nagysága 600 gramm fölé is emelkedhet. A sportteljesítmény számára ezenfelül még az is döntő, milyen gyorsan áll a szervezet rendelkezésére az energia. Ez a glikogén esetében gyorsabb, mint a zsírok, illetve zsírsavak vagy fehérjék esetében.

A glikogénraktár növelésének legismertebb eljárása a szénhidráttöltés, illetve a carbohidráttöltés, melyet szénhidrát-szuperkompenzációnak vagy Saltin-diétának is neveznek. Ezt a táplálkozástechnikát a nagyobb versenyek előtt többnyire 7 nappal végzik. 4 nappal a verseny előtt a glikogénraktár szénhidrátban szegény táplálkozással összekapcsolt kemény edzés által kiürül, a verseny előtti 3 napban pedig újra feltöltődik. Az eljárás alapját a glikogénraktár kiürülése utáni különleges anyagcserehelyzet képezi. Az enzimek aktivitása a glikogénszintézisben és -raktározásban a korábbi kiürülés miatt megnő.

Intenzív edzés vagy verseny után az első nyugalmi szakaszban is jelentős a szénhidrátbevitel. Minél több szénhidrátot tartalmaz az első étkezés, annál több glikogén raktározódik el. Ez az edzést, illetve a versenyt követő első 24 órában jelentős.

 • Kreatin

A kreatin, az arginin, methonin és glicin aminosav-vegyületek. A szervezet a kreatint a májban, a vesékben és a hasnyálmirigyben állítja elő. Ezenkívül állati eredetű élelmiszerekkel jutunk hozzá. A növényi eredetű élelmiszerek nem tartalmaznak kreatint. Legnagyobb része az izmokban található kreatinfoszfát. Az "elhasznált" kreatin a vizelettel választódik ki. Sok sportágban, mint például a tenisz, tollaslabda, labdarúgás, kézilabda, a kreatintartalom emelkedése az izomsejtekben teljesítményfokozóként hat. A szakemberek táplálkozás-kiegészítésként 5-6 napon keresztül napi 15-20 gramm kreatint javasolnak. Az izomzatban a megnövekedett kreatintartalom megtartásához táplálékkiegészítőként napi 2-4 gramm javasolt. A jobb adagolhatóság és biológiai felhasználhatóság miatt ügyeljünk a szénhidrátok (például maltodextrin) egyidejű jelenlétére.

 • L-carnitin

Az L-carnitint a szervezet lisinből és methioninből állítja elő, ezenkívül a húsból és húskészítményekből szerzi be. Fő feladata az anyagcserében van, a hosszú szénláncú zsírsavakat szállítja. Az L-carnitin hozzájárul ahhoz, hogy zsírból és a cukrokból energia termelődjön. Plusz bevitele azonban nem javítja jelentősen az izomaktivitást, ugyanis az energianyerést a sejteken belüli L-carnitin szintje szabja meg, s az nem növelhető külső utánpótlással.

 • Hidrogén-karbonát (alkálisók)

Az alkálisók, mint a nátrium-hidrogénkarbonát a sav-bázis háztartás szabályozásában vesznek részt. Ezek többek között az anaerobterhelésnél izomglikogénből keletkezett tejsavak kiegyenlítését szolgálják, melyeket az izomsejtek a vérnek adnak le, majd a májba szállítják. Az izomsejtben levő magas laktátszint (tejsavó) fékezi az energiatermelést, emiatt kimerültség lép fel. Nagyobb mennyiségű nátrium-hidrogén-karbonát az izomsejtekből a laktát felvételét növelni tudja, így a teljesítményt is javítja.

TÁPANYAGHIÁNYT CSÖKKENTŐ TELJESÍTMÉNYFOKOZÓK

 • Multivitamin- és multiásványianyag-készítmények

A túl kevés vitamin- és ásványianyag-bevitel különösen azoknál a sportágaknál jelent megnövekedett kockázatot, melyeknél az alacsony testsúly teljesítménymeghatározó tényező (mint például a súlycsoportonként induló atlétáknál). Azoknak, akik napi 2000 kcal-nál kevesebb energiát visznek be, vagy egy bizonyos súlycsoportot (judo, ökölvívás stb.) rendszerint úgy érnek el, hogy drasztikusan csökkentik a tápanyagbevitelt, ajánlott a vitamin- és ásványianyag-készítmények fogyasztása. Teljes értékű étrend mellett nincs szükség vitaminkiegészítésre sportolóknál, a kutatások szerint azok nagy adagú pótlása nem javítja a teljesítményt.

 • Ásványianyag-készítmények

***Cink

A cink nyomelem az izzadtsággal és sportolás során nagy mennyiségben választódik ki a vizelettel. A szervezet számára szabadon rendelkezésre álló cink ­ mely elsősorban a vérben található ­ kevés. A kiegyensúlyozatlanul magas cinkvesztés csökkenti a teljesítőképességet és a szervezetet hajlamosabbá teszi a fertőzésekre. Rendszeresen nagy verítékezés esetén a jól használható gyógyszertári cinkkészítmények segíthetnek a megnövekedett szükségletet pótolni.

* Jód

A jódfelvétel nem kapcsolódik energiafelvételhez. Az izzadás általi jódveszteség (átlag napi 10 mg/l) célzott élelmiszerválasztással (hal) és jódozott só fogyasztásával egyenlíthető ki. Orvosi rendelésre jódtabletta is szedhető.

* Nagy dózisú kalcium- és magnéziumkészítmények

* A sportban a magnézium a leggyakrabban használt ásványi anyag. A magnéziumhiányt az anyagcsere lelassulásával és a gyors kimerüléssel, valamint az izomgörcsökkel hozzák összefüggésbe, különösen a kitartósportot űzők élnek nagy dózisú magnéziumkészítménnyel. Ez azonban orvosi ellenőrzés nélkül nem ajánlott. Ha a magnéziumbevitelt csak készítményekkel növelik, a kalciumbevitel ennek megfelelően csökken. Ezért ajánlatos a kalcium és a magnézium 2:1 arányú bevitele táplálékkiegészítővel, természetes élelmiszerekkel és italokkal (például ásványvíz).

IZOMÉPÍTÉST, ZSÍR-IZOM ARÁNYT JAVÍTÓ TELJESÍTMÉNYFOKOZÓK

A legújabb eredmények szerint az izommunka (body building) kb. 25%-kal növeli a napi fehérjeszükségletet. Figyelembe véve az átlagos fehérjefelvételt és különösen a sportaktivitás által megnövekedett energiafelhasználást, és így az izokalóriás táplálkozásnál megnövekedett energiafelvételt is, a szokásos táplálkozás mellett a fehérjebevitel elegendő a megnövekedett fehérjeszükséglet egyensúlyához. Célzott fehérjebevitelnek csak közvetlenül egy intenzív edzés vagy verseny után van értelme. A kitartósportot űzőknél is megnövekedhet a fehérjeszükséglet. Maratoni futás során akár 20 g testfehérje is lebomolhat.

 • Aminosav-készítmények

Az erősportokban és a body buildingben a legismertebbek az arginin és az ornithin. Ezeknek az aminosavaknak az érintett sportokban anabolikus (sejtépítő) hatást tulajdonítanak. A különböző összetételű aminosav-készítmények nagy választéka ellenére csak kevés tudományos tanulmány szól azok hatékonyságáról.

 • CLA (konjugált linolsav)

A zsírtömeg lebontását és az izomtömeg felépítését pozitívan befolyásolják a konjugált linolsavak (CLA). A CLA az anyagcsere útján avatkozik be a zsírlebontásba és az izomtömeg felépítésébe:

Csökkenti a máj zsírbontó enzimének (lipáz) az aktivitását, ezzel csökkenti a zsírsejtekbe történő zsírraktározást.

Emeli a szabad glicerinek szintjét, ami megkönnyíti az izmok számára a zsírsavakból történő energianyerést.

 • Fokozza a carnitin-transzferáz enzim aktivitását, ennek köszönhetően felgyorsul a hosszú szénláncú zsírsavak rejtekbe történő szállítása és elégetése.
 • Ezenkívül csökkenti a szervezetben a daganatos sejtek keletkezését, mert javítja az immunrendszer működését és védi a sejteket.

Továbbá csökkenti az érelmeszesedést, hiszen mérsékeli a vér zsírtartalmát is.


A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.

| teljesítményfokozók, energia, verseny, kreatin
2002-07-25 13:10:46
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop