Sport: A szorongás szerelmesei

Az extrém sportot művelő magát az elnevezést sem kedveli. Számára az akár halálos veszélyekkel járó testedzés: életforma. A hangsúly a körülményeken és a veszélyesség fokán van. Hogy egyesek miért vonzódnak ennyire a veszélyhez, az izgalomhoz? A válasz egy öröklött tulajdonságban, az egyéni szorongásszintben keresendő, melyért az agy egy adott területe felelős. Akinek a szorongásszintje alacsony, különféle veszélyes helyzetekkel hozza magát olyan állapotba, amelyben a teljesítménye növekedik, hangulata elégedett. Az extrém sportolókon kívül például a bátor, merész, gyorsabb autóvezetők mind e csoportba tartoznak. A biokémiai magyarázat az adrenalin termeléssel kapcsolatos. Stressz helyzetben ugyanis a mellékvesekéreg hormonjai lépnek működésbe, fokozva a teljesítményt, szinte euforikus állapotba hozva a veszélyek hajszolóit.

szorongás, veszély | Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft.
Extrémek, akik fittyet hánynak a félelemnek, járják a világot, hogy minél veszélyesebb helyekre leljenek, ahol jó nekik leugrani, felmászni, lesiklani, megmászni, átúszni, felemelkedni, lemerülni, átrepülni, ...megúszni! Élve! Már ha ez eszükbe jut egyáltalán.

Nem könnyű az extrémeknek a nyomára akadni, hiszen sem szervezett sportorvosi ellátásuk, sem képzésük nincs. Egymástól lesik el a formákat, illetve saját fejlesztésű technikájuk van. A gördeszkások és BMX-esek még csak-csak szem előtt vannak, de ki vállalkozna arra, hogy megállítsa őket? És akkor még nem beszéltünk a vadvízi evezésről, ahol gyors folyású vizeken nagyméretű gumicsónakokkal zúdulnak le a sokszor sziklás folyón, vagy a bungee jumpingról, ami gumikötéllel a derékon egy nagy ugrás a mélységbe.

A Boarder című deszkás és életmódmagazin főszerkesztőjétől, Süveg Árontól a legújabb irányzatokat is megtudtam. Miután a snowboardozás 1998 óta jelen van a téli olimpián, és így már nem tartozik az extrém irányzatba, e sport nagyjai az ún. boarder crossnak (az összes hódeszkával művelhető irányzat elegye) hódolnak mostanság. Aki a vízisportok közül akarja megtalálni a magáét, szintén válogathat. Az egyik legmenőbb a wakeboard, ami a vízisí és a hódeszka keveréke. A mindenki által ismert hullámlovas papuccsal öszeépített deszkán igyekszik talpon maradni, a szörfös ugyan-így, csak vitorlába kapaszkodva halad a hullámok hátán. Amikor a víz ereje dob egyet a szörfösön, az már majdnem kitesurf, mert aki erre vállalkozik, az a sárkányrepülőkhöz hasonló szárnyakat csatol, így néha repül, néha a vízen "jár". Aki feljebb törekszik, az repülőgépből ugrik, lábán deszkával, hátán ejtőernyővel, az igazi mélység szerelmesei pedig a nem embernek való vízi világba vágynak, az inkább gyöngyhalásznak, mintsem búvárnak való feltételek közé.

Mégis, felelőtlenség, felhőtlenség, szabadság látszik a cserzett bőrű, mosolygós arcokon. Ausztrália, Kalifornia, Florida, Portugália. Az első kettő ideális helyszín, hiszen ugyanaznap akár hódeszkázhat és hullámlovagolhat is az ember, ha kedve tartja, és persze anyagilag is futja. Mert a többség egyik napról a másikra, szponzorpénzből, kisebb versenyekből él. Minden örömük a napfény, a víz, a hó, és hogy azt csinálják amihez kedvük van. Legtöbbjüknek se kocsija, se háza, stoppal járja a világot, a deszkáján alszik. Szabadságának ez az ára?

| szorongás, veszély
2002-08-02 16:09:57


Nem mozgunk eleget

Nem mozog eleget a világ népességének több mint negyede, 1,4 milliárd ember, és ez az adat 2001 óta csupán nagyon kicsit javult - állapította meg az Egészségügyi Vil...


Ombudsman: kockázatos a kiskorúaknál a vízi sportok edzésein használt hypoxiás módszer

Az ombudsman szerint fokozott kockázatot jelent a 15 évesnél fiatalabb sportolókra a vízi sportok edzésein használt úgynevezett hypoxiás edzésmódszer, ezért szükséges...


MDSZ: az állóképesség javult, a túlsúly továbbra is nagy probléma a diákok körében

Több mutatóban is javult a magyar diákok fittségi állapota, ám továbbra is komoly gondot jelent az elhízás a fiatalok körében - olvasható ki a Magyar Diáksport Szövet...


Új svéd őrület

Ma már semmi meglepő nincs abban a fejlett országokban, ha a munkavállaló ebédidőben egy órát úszik az uszodában, Svédországban azonban egyes munkaadók továbbfejlesz...


Megfejtették, miért előnyösebb a balkezesség egyes sportágakban

Német kutatók megfejtették, miért előnyösebb a balkezesség és a ballábasság az asztalitenisz, a baseball és a krikett játékosai körében.