Energy-breathing

Egy stresszel teli, kiborító nap után újratölthetjük lemerült akkumulátorainkat egy egyszerű és igen hatékony módszer segítségével: vegyünk három mély lélegzetet! Ez a kis oxigéntöbblet nem csak a testünket látja el új erővel, hanem növeli az összpontosító készségünket, és a hangulatunkat is javítja. És ha ezt nem csak véletlenül tesszük, akkor a légzésgyakorlatok célzott alkalmazásával sohasem tapasztalt magasságba röpíthetjük az életenergia-szintünket. Az "energy-breathing" megmutatja, miként lehetséges ez...

energia, légzés | Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(10):32-33   Celsus Kft.
Míg a testünk akár negyven napot is kibír evés és közel öt napot ivás nélkül, addig oxigén nélkül mindössze néhány percig vagyunk képesek életben maradni. Az agy legfeljebb három percig képes erre. Ezért érezzük magunkat olyan erőtlennek, amikor valami akadályozza a légzésünket. Ha feltöltekezünk friss levegővel, akkor minden szervünk optimális mennyiségben jut oxigéndús vérhez. A vérkeringés ismét lendületbe jön. Fittnek érezzük magunkat - és úgy is nézünk ki, mert a bőr vérkeringése is javul. Ezzel egyidejűleg pedig 70 százaléknyi káros anyagot (főleg szén-dioxidot) lélegzünk ki. Persze mindez csak akkor valósul meg, ha mélyen lélegezzük be - egészen a rekeszizomig - és ki (a kilégzés kétszer annyi ideig tartson, mint a belégzés). Mély légzéssel szellemi erőinket is aktivizálhatjuk, az orr felső járataiban ugyanis nem csak a szaglásközpont található, hanem az asszociációért, az összpontosításért, a beszédért és a gondolkodásért felelős egységek is.

A közérzet tudatos légzés útján történő befolyásolása nem új felfedezés. Indiában, Kínában és Japánban már évszázadok óta ez képezi a naponta végzett egészségügyi és meditációs gyakorlatok alapját. Legyen szó jógáról, tai-chiról vagy makahóról, a cél mindig az, hogy az életenergia, a prana, chi - vagy ki - szabadon áramolhasson a testben.

A Zen követői nem manipulálni akarják a légzést, hanem eggyé akarnak válni vele. "Fordulj a légzésedhez, és a szétszórtságod eltűnik!" - vallotta már Buddha is. Ugyanígy a fejünkben köröző gondolatoktól is megszabadulhatunk. Aki csak a légzésére összpontosít, az nem tud egyszerre valami másra is figyelni. Egy bizonyos ponton túl ez a folyamat önállósul, és megnyugtatja a testet.

Hosszú lélegzetvétel - legjobb trükk stressz ellen

Ha veszélyhelyzetbe kerülünk, a légzésünk automatikusan felgyorsul. A vérnyomás a magasba szökik, szervezetünk glükóz és oxigén formájában nagy mennyiségű energiát pumpál az izmokba, hogy szükség esetén minden készen álljon a küzdelemre - vagy a menekülésre. Átmenetileg a test teljesen éber állapotba kerül, és kevésbé érzékeli a fájdalmat. Hogy megszabadulhasson a szén-dioxidtól, a légzés felgyorsul. Ez rendben is van mindaddig, amíg ez az állapot nem állandósul. Ám a hiperventiláció során túl sok szén-dioxidot bocsátunk ki, és ez felborítja a sav-lúg háztartás egyensúlyát (pH-érték).

Mivel manapság mindent gyorsan kell végeznünk, sokak számára a lassú légzés a luxus kategóriájába esik. Nem engedik meg maguknak a lélegzetvételnyi szünetet, és csak a mellkasukba szívják be a levegőt, nem pedig a rekeszizomig. Ez duplán rossz, mert a rekeszizom egyenletes mozgása masszírozza és stimulálja a többi szervet. Emellett pedig, aki felületesen lélegzik, az 0,5 liter helyett csak 0,2 liter oxigént tud feltankolni. Így az oxigén nem jut el az alsó tüdőhólyagocskákig.

TIPP: ezen gyakran már azzal is segíthetünk, ha lazítunk az övünkön; így mintegy 30%-kal megnő a légzéstérfogatunk.

Jó TUDNI: ha a szervezetünk folyamatosan oxigénhiányban szenved, ez hosszú távon görcsökhöz, fejfájáshoz, vérkeringési zavarokhoz és összpontosítási nehézségekhez vezet.

A légzés ugyan öntudatlanul történik, ugyanakkor ez egyike azon kevés testi funkciónknak, amit tudatosan is tudunk irányítani. Legalábbis rövid távon. De már ez is elég a vegetatív idegrendszer befolyásolásához. Az egyenletes légzés megnyugtat, segítségével a stressz-reakciókat le tudjuk küzdeni. A légzéstréninggel számos, feszültség okozta panaszt enyhíthetünk, például vérkeringési zavarokat, magas vérnyomást, fej- és hátfájást, menstruációs panaszokat, sőt az asztmát is.

Végső soron a kellemes hang is a mély, egyenletes légzés eredménye, így az éneklés és néhány öntudatlan reflex, mint az ásítás, sóhajtás vagy nyögés gondoskodnak róla, hogy akaratlanul is mélyebben és szabadabban lélegezzünk.

Ahogy lélegzünk, olyanok vagyunk

Fontos az egyenes testtartás is, mert csak úgy tud a levegő akadálytalanul áramolni. A légzés és az érzelmek szorosan összefüggenek. Egyesek minden félelmüket és dühüket lenyelik, mások pedig mesterségesen felfújnak minden helyzetet. A magatartás és az érzelmek a testtartáson is meglátszanak. Például: valaki leereszti a vállát, és behorpasztja a mellkasát. Ebből következtetni lehet az érintett személy jellemére és életenergia-tartalékaira. Légzésünkkor azt vesszük magunkhoz, amit az életünktől várunk: aki felületesen lélegzik, és nem vesz magához elég oxigént, az az élet más területein is korlátok közé szorítja magát - aki pedig nem tud rendesen kilélegezni, annak egyébként sincs sok adnivalója.

Már kis többletoxigén is sokat tehet annak érdekében, hogy pótoljuk elhasznált energiánkat. "Energy-breathing"-programunk hatására meg tudjuk változtatni a légzésritmusunkat, éberek, fittek, ugyanakkor nyugodtak és ellazultak leszünk. Jobban fogjuk magunkat érezni, és a kisugárzásunk is egészen más lesz. És még egy előny: a gyakorlatokat minden felhajtás nélkül bárhol, egyszerűen elvégezheti.

Mi az energy-breathing?

Az energy-breathing gyakorlatai nem csak új erővel és energiával töltik fel, de az egész kisugárzását is megváltoztatják.

TIPP: végezze el őket minden alkalommal, amikor fáradtnak és lomhának érzi magát, mégpedig rendszeresen mindennap, azonos időben. Meg fogja látni, a hatás döbbenetes lesz!

A legfontosabb alapszabály: vegyen fel mindig egyenes testtartást, mert csak így áramolhat a levegő akadálytalanul! Az orrán át lélegezzen be (ez megszűri és melegíti a levegőt), és a száján lélegezzen ki! Sohase tartsa vissza a lélegzetét, hanem engedje egyenletesen áramolni! A legjobb, ha minden gyakorlatot kipróbál, hogy megérezze a különbséget. Meg fogja látni, teljesen más érzés, ha a hasával, a rekeszizmával, vagy az oldalával lélegzik. A 3-6. alapgyakorlatok segítik a mélyebb légzést, és oldják a stresszt. Ezek különleges gyakorlatok, amelyek segítségével azonnal feltöltheti lemerült akkumulátorait. Ha rendszeresen gyakorol, teljesen új életérzés alakul ki önben. Ne várjon addig, amíg teljesen kimerül, kezdje a tankolást most, mindjárt!

1. Japán makaho-gyakorlat a mellkas

kitágítására

Álljon egyenesen terpeszállásban, a lábfejek legyenek távolabb egymástól, mint a vállak! A háta mögött akassza össze a hüvelykujjait, és nyújtsa ki a mutatóujjait, majd lélegezzen be! Kilégzéskor hajoljon a felsőtestével mélyen előre, miközben a karjait is "magával viszi". Ismételje meg a gyakorlatot ötször!

2. A légzés elnyújtása

Álló vagy ülő helyzetben tartson egy égő gyertyát a kezében! Fújjon a gyertyára anélkül, hogy elfújná azt! Lassan növelje a távolságot!

3. A mellkasi légzés javítása

Álljon egyenesen, csípőszélességig terpesztett lábakkal! Lélegezzen be, és közben lendületesen emelje fel oldalirányban a karjait. Kilégzéskor engedje vissza a karjait! 10-15 alkalommal ismételje meg!

4. Hasirekeszizom-légzés

Feküdjön le, emelje fel a térdét, a talpát pedig fektesse szilárdan a talajra! A kezét tegye a hasára! Belégzéskor a hasa elődomborodik, kilégzéskor pedig visszasüllyed. Ismételje 10-15 alkalommal!

5. Oldallégzés

Álló helyzetben helyezze a jobb kezét mellkasának bal oldalára! Belégzéskor emelje a bal kezét a feje fölé, és a felsőtestével hajoljon jobb oldalra! Kilégzéskor engedje le a kezét! Ismételje meg a gyakorlatot ellenkező irányba 10 alkalommal!

6. Lélegezzen a tüdő csúcsáig!

Helyezze mindkét kezének ujjait a kulcscsont alatti mélyedésbe! Vegyen mély levegőt, és érezze, amint a tüdő csúcsai is megtelnek! Lélegezzen ki 5-10 alkalommal!

7. A jógik nyugtató orrlégzése

Üljön törökülésben, és a jobb hüvelykujját helyezze a jobb orrlyukára! A többi ujja legyen a bal orrlyukon. Most fogja be a bal orrlyukat, és csak a jobbon keresztül lélegezzen! Ismételje meg a gyakorlatot a bal orrlyukkal!

8. Dr. Benson elterelő lazítása

Ülő helyzetben lélegezzen egyenletesen be és ki! A teljes kikapcsolódás érdekében légzés közben összpontosítson egy szóra vagy akár egy számra!

9. Görcsoldó gyakorlat a medence

stimulálására

Feküdjön a hátára, behajlított térdét húzza a karjával a mellkasára! Karjával ölelje át a térdhajlatát! Lélegezzen mélyen! Belégzéskor lazítson a karján, kilégzéskor pedig szorítson!

10. Fújtató légzés az álmosság leküzdésére

Ülő helyzetben lélegezzen 5-10 alkalommal hirtelen be és ki az orrán keresztül! Szédülés esetén természetes módon lélegezzen tovább...

M. G.

Rebirthing: be- és kilégzés - szünet nélkül

Az ezoterikusok körében nagyon népszerű a rebirthing. Az amerikai Leonard Orr dolgozta ki a 70-es évek elején. A módszer lényege, hogy szünet nélkül áramoltatják a légzést, mint az újszülött, aki percenként 35-50 alkalommal vesz levegőt. A hangsúly a belégzésen van. Gyorsabban lélegeznek a megszokottnál, és főként a mellkasukat használják. Ezzel állítólag olyan élmények szabadulnak fel, amelyeket a születésükkor, vagy még korábban, az anyaméhben éltek át, valamint ily módon feldolgozásra kerülnek a születés körüli traumatikus élmények is. A módszer vitatott. Ellenzői szerint a túlzott szén-dioxid-kibocsátással járó hiperventiláció révén az agy vérkeringése romlik, és a tudat megtévesztését vonja maga után.

| energia, légzés
2003-10-01 17:35:59
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop