A jóga és az immunrendszer

A jóga reneszánszát éli, amit elsősorban a test erősítése és hajlékonyságának fokozása terén elért látványos eredményeinek köszönhet, de kevesen tudják, hogy amikor rendszeresen gyakorolják a jógát, akkor nem csak az izmokra és az ízületekre, a koncentrációra és a fizikai erőnlétünkre van jó hatással, hanem megerősíti az immunrendszerét is.

joga, immunrendszer, légzés, testtartás | InforMed Hírek14   InforMed | Sayti, A.

A jóga ősi tudása szerint a betegségek okuk szerint három csoportba tartozhatnak:

1. a környezeti ártalmak miatti betegségek (pl. ha egy természeti katasztrófa miatt nem jutok tiszta vízhez, akkor a kiszáradás vagy a szennyezett víz ivása miatti fertőzés általam nem elkerülhető)

2. az életmódból adódó megbetegedések (pl. ha figyelmetlenségből, nemtörődömségből nem iszom eleget vagy nem ivóvizet iszom, stb.)

3. a lélek és értelem nem megfelelő táplálásából származó betegségek (pl. sosem hallottam róla, hogy nem minden ivóvíz iható vagy valamilyen nem tudatos önbüntetésből nem törődöm magammal, elfelejtek inni, mondjuk a napi munkahelyi robotolás közepette).

A példák természetesen önkényesek és leegyszerűsítettek, sokkal bonyolultabban is megnyilvánulhatnak ezek az okok. Ebből a megközelítésből, a betegségek legnagyobb része a második ok miatt keletkezik, bár olykor lehet, hogy két ok is szerepet játszik bennük.

Hogyan segíthet a jóga gyakorlati rendszere azon, hogy életmódunkból következően ne betegedjünk meg?

A fizikai gyakorlatok (ászana) a test egészének nem megerőltető, de mégis teljes átmozgatásával serkentik a vérkeringést, így a szervezet minden része több tápanyaghoz jut, illetve a számára felesleges, vagy azt megterhelő anyagok kiválasztásának folyamatát is meggyorsítja.

A vérkeringés megélénkítése a nyirokrendszert és ezzel az immunrendszert is támogatja. Ugyanakkor az izmok megerősítésével a tartás is megjavul, ami maga után vonja, hogy a tüdő és a hasi szervek összenyomása is megszűnik, így a légzés kielégítőbb, a szervek működése optimális lesz.

A törzs mindenirányú nyújtásai és csavarásai, illetve az előrehajlások az emésztőrendszer funkcióit támogatják, ami megint csak szoros összefüggésben van az immunrendszerrel.

A légzést vezető gyakorlatok, azaz speciális légzések (pránajáma) is több szinten támogatják az immunrendszert: gyakorlásukkal erőltetéstől mentesen, fokozatosan lehet megnövelni a légzéskapacitást.

Ez egyrészt szükségtelenné teszi, hogy rásegítésként a szájon keresztül is levegőt kapkodjunk, hiszen az így belélegzett levegő nem szűrt és nem felmelegített, mint az orron keresztüli légzéskor; másrészt a mélyebb belégzés energikussá tesz, a hosszabb nyugodt kilégzés pedig az elmét is lecsendesíti, így a stressz kezelésének egyik legjobb módszere.

Tudjuk, hogy az idegrendszer és az immunrendszer közötti közvetlen kapcsolatot kutatók már kimutatták, így nem csodálkozhatunk azon, hogy életünk boldogabb időszakaiban nem szoktuk elkapni a náthát, influenzát, míg a feszültebb, idegesebb életszakaszainkban könnyebben megbetegszünk. Ki ne tapasztalta volna már, hogy olykor egy kiadós megázás után sem fázik meg, máskor pedig a legenyhébb szellő is szinte azonnal tüsszögést és orrfolyást indít el.

A jóga fontos része a jóganidrá, azaz mély relaxáció is, ami az izmok szintjén is tárolódó feszültségek (gondoljunk csak a stresszhelyzetben önkéntelenül felhúzott vállak által a nap végére okozott nyak és fejfájásainkra) oldására és a túlfeszített, kevés alvással küzdő emberek számára a belső szervek (pl. a szív) pihentetésére is alkalmas módszer.

Klasszikusan a jóga gyakorlatai között szerepelnek olyan tisztítógyakorlatok is melyek rendszeres, de nem túlzott végzése eltávolítja a szennyeződéseket a testből (pl. a sóoldattal való orrmosás), de fontos hogy ezeknek használatát helyesen, precízen, szakavatott tanártól sajátítsuk el, és eleinte ha kell, az ő vezetésével gyakoroljuk.

És persze a csoportos jógaóráknak vannak még olyan pozitív „mellékhatásai” is, amik szintén támogatják az immunrendszert, például, hogy közösségben vagyunk, láthatjuk, hogy másoknak sem megy minden elsőre, így meg tanulunk elfogadóbbak lenni magunkkal és másokkal szemben is. De láthatjuk a fejlődést is magunkon így a sikerélmény szintén energiát adhat. És talán az sem baj, ha mindezt nem tudjuk hogyan is működik, egyszerűen csak jobban érezzük magunkat az órák végére a mozgások, a pihenés hatására és ez szintén erősebbé teszi védekezőképességünket a betegségekkel szemben.

| jóga, immunrendszer, légzés, testtartás
2016-10-25 18:35:41
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop