A testedzés mellékhatása

Hetente háromszor végzett legalább fél óra testedzés ideiglenesen megnöveli a spermiumszámot, de egy hónapon belül ismét elkezd csökkenni, ha a férfiak abbahagyják a rendszeres edzést. A brit kutatók tanulmánya a Reproduction című orvosi folyóiratban jelent meg.

testedzés, spermiumszám, ondótermelés | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A kutatók szerint a túl sok sport árthat is az ondótermelésnek. Tanulmányok bizonyítják, hogy a versenysportolók, például a kerékpárversenyzők ondója gyengébb minőségű.

A vizsgálatban 261 egészséges férfi vett részt, akiknek tudomásuk szerint nincsenek termékenységgel kapcsolatos problémáik. Normális spermium számmal és egészségesnek tűnő ondóval rendelkeznek, de többnyire ülő életmódot folytatnak.

Négy csoportba osztották őket, minden csoport más programot követett. Az első csoport tagjai egyáltalán nem végeztek testedzést, a második csoportban hetente háromszor végeztek intenzív intervallumos edzést (tíz egyperces kitörésekben gyors futás, köztük rövid pihenési szakaszok), a harmadikban szintén hetente háromszor végeztek intenzív edzést egy órás taposógépes tréningezés formájában, a negyedik csoport pedig szintén heti háromszor, de csak fél órát edzett a taposógépen.

A testedzés megnövelte a spermiumok mennyiségét és a minőségét is, a legjobb eredményt a mérsékelt testedzéssel érték el. Mind a három csoportban lévő férfiak veszítettek testsúlyukból, és ondóvizsgálatuk eredménye is egyre jobb lett azokhoz képest, akik nem sportoltak a vizsgálat 24 hetes ideje alatt.

A kutatók szerint ennek oka részben a súlycsökkenés. Eddig is ismert volt, hogy a túlsúly csökkenti a férfiak termékenységét. Egyelőre nem világos viszont, hogy a testmozgás okozta nagyobb spermiumszám jobb termékenységet is jelent-e.

Néhány férfinál nem a hímivarsejtek számától függ, hogy nem lehet gyereke. A férfiak meddőségi problémái összetettek lehetnek, és az életmód változtatás nem oldja meg ezeket a helyzeteket olyan könnyen. Valószínűleg van a sportolásnak egy optimális mértéke a férfiak termékenysége szempontjából, de javasolt egyeztetni az orvossal, mielőtt valami túlzottan megterhelőbe kezdenek.

| testedzés, spermiumszám, ondótermelés
2016-12-07 23:27:51
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop