Hirdetés

Az ülőmunka veszélyei

Az irodai dolgozóknál nagyobb a veszélye a diabétesznek, a szív- és érrendszeri betegségeknek, az elhízásnak és az idő előtti halálozásnak.

ülőmunka, gyalogló munkaállomás, álló íróasztal |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Kép: Freepik
A munkahelyi wellness-kezdeményezések támogatói azt remélik, az álló íróasztalok - amelyet többek között Leonardo da Vinci és Virginia Woolf is használtak - átalakítják a modern irodákat.

Jessica Matthews, a San Diego-i Miramar College sportpszichológusa elmondta: a szakértők szerint az ülőmunka az új dohányzás, mivel a hosszan tartó ülés növeli krónikus betegségek, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri problémák kockázatát. Még az aktívan sportolókat sem kímélik a sok órás ülőmunkából származó egészségügyi problémák - tette hozzá.

Az Amerikai Sporttanács (ACE) már két éve felajánlotta dolgozóinak az álló íróasztal lehetőségét. "Sokan számoltak be arról, hogy több energiát éreznek így magukban. Egész biztos, hogy ez a szellemi munkában is nagy segítség" - magyarázta Cedric X. Bryant, a szervezet vezető tudományos munkatársa.

Bryant maga is álló asztalnál dolgozik, amely gyaloglópadhoz kapcsolódik. Az állás segít neki figyelni és koncentrálni.

Az álló munkaállomásoknak több fajtája létezik: vannak különálló asztalok és olyanok is, amelyek hagyományos íróasztalhoz csatlakoznak.

Az üléshez képest az álló munka plusz 163 kilokalóriát éget el nyolc óra munkavégzés alatt - mutatta ki a Journal of Physical Activity című szaklapban megjelent tanulmány.

Bryant szerint az egész napos állásnak is lehetnek veszélyei, többek között fokozhatja a visszeresség kockázatát.

"Kezdjük naponta félórás-egyórás álló munkával, hogy a szervezet hozzászokhasson az új testhelyzethez... Az a fontos, hogy elkerüljük a folyamatos ülőmunkát, azaz visszafordítsuk az órát arra a korra, amikor az ember még nem száműzte a mozgást az életéből" - mondta Bryant.

ülőmunka, gyalogló munkaállomás, álló íróasztal

2022-11-29 11:22:27

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop