Férfias jóga

Sok férfi még ma is úgy gondolja, hogy nem igazán férfias cselekedet egy terembe beülve jógázni. Ha már megszületik az igény a mozgásra, akkor is főként olyan mozgásformákat választanak, amelyek az izmokat keresztmetszetében növelik. Nincs is ezzel semmi baj, hiszen mi nők többnyire szívesen vesszük, ha párunk láthatólag jó erőben van. Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy a gépek használata bár jó lehet, de nem elégséges sem a jó erőnléthez, sem a jó egészséghez.

sport, joga, férfiak | InforMed Hírek7   InforMed | Sayti, A.
Időnként egy-egy ilyen bátrabb férfiember betéved egy jógaórára, és ott hamar kiderül, hogy ha csak kondi gépekhez van hozzászokva, akkor két problémával is szembetalálja magát.

Az egyik, hogy míg egyes izmaikat rendkívüli módon és látványosan megerősítik a gépek, sok kisebb, mélyebb izom figyelmen kívül marad. Így a komplexebb mozgásokban azok már nem nyújtanak segítséget, viszont a megnövelt izomtömeget megtartani – nem csak a jógaórán, de a gerincnek is a mindennapokban!- nehezebb feladat is mint egy átlagembernek saját testsúlyával dolgozni. Így nem meglepő hogy nehezebben végeznek el, vagy tartanak ki egy gyakorlatot hosszabb ideig, mint egy átlagember, aki most kezd csak el bármit is gyakorolni.

A másik probléma az szokott lenni, hogy mivel csak az izmok erősítésére fordítanak figyelmet, a nyújtásra nem, így az izom elveszti rugalmasságát. Erős ugyan, de nem rugalmas és ezzel a mozgásterjedelem jelentősen csökken. A karok függőleges irányú felfelé nyújtása sokszor alig sikerül ilyenkor magasabbra, mint a fej vonala.

Elkeseredésre nincs semmi ok, hiszen ilyenkor derül ki igazán, hogy egy férfiember bátor-e, van-e benne belső erő. Ha nincs, akkor egy ilyen tapasztalat sajnos elveszi a kedvét, míg akiben van belső erő és biztonság, az szembesül a problémával és felveszi vele a harcot, vagyis rendszeresen gyakorol. Nagyon szép példákat láttam már arra, hogy hogyan tudja valaki rendszeres jógagyakorlással kiegészíteni a gépek jó hatását és jelentős eredményeket elérni a rugalmasság fokozatos visszaszerzésében.

Ne feledjük, hogy a külső rugalmasság a belső rugalmasságot is maga után vonja, amire nemtől függetlenül mindenkinek szüksége van az élet adta feladatokkal való sikeres megküzdéshez. Ez persze távolról sem jelenti azt, hogy egy férfinak – vagy akár egy nőnek – mindenképpen szálkásizomzatúnak és hihetetlenül rugalmasnak kell lennie ahhoz, hogy elkezdjen jógázni. Éppen azt érdemes gyakorolni és ezzel magunkból előhozni, amivel még nem rendelkezünk, de amit hasznosítani tudunk az életünk folyamán!

Találkozom időnként azzal a véleménnyel is, hogy egy jógaóra nem jelent fizikai kihívást így nincs vonzereje egy férfi számára. Nos, uraim van egy jó hírem: a jógában rengeteg olyan fizikailag is komoly kihívást jelentő, erőnlétet és kitartást fejlesztő gyakorlat van, amely bizony a tapasztalatok szerint komolyan igénybe veszi a legedzettebb férfiembert is, mint fizikailag, mind kitartásban és nem utolsó sorban szellemileg, figyelmileg is. Aki ezt szeretné kipróbálni, annak figyelmébe ajánlom az Iyengar mester után elnevezett vagy a Patabi Jois mester nevéhez köthető Astánga irányzatokat, melyek az erőteljes fizikai gyakorlatokon keresztül vezetnek a finomabb belső megtapasztalásokhoz. Fontos azonban hogy a jóga ászanái (testgyakorlatai) úgy fejlesztik az erőt, hogy közben állandóan nyújtanak is és ezáltal az egész testet erőssé és rugalmassá teszik. Valójában a hatha szó jelentése is ez: erő ill. erőltetés. Erő kifejtése a változás létrehozása érdekében, saját fejlődésünk céljából.

Tradicionálisan a jóga tudását Siva istenség nevéhez kapcsolják. Ez talán meglepő lehet, hogy az, aki a hármas egységben a teremtő Brahma és a fenntartó Visnu mellett a pusztító jelzőt viseli, hogyan is lehet a jóga ura? A régi bölcsesség világszerte ismeri még azt a tényt, hogy az új születéséhez létrejöttéhez valami réginek el kell tűnnie. Gondoljunk csak arra, hogy nem lehetünk önállóak, amíg nem adjuk fel függőségünket, nem mehetünk iskolába, amíg nem hagyjuk veszni az óvodai létet, nem lehet tavasz, amíg nincs vége a télnek. Ha egy új minőséget szeretnénk létrehozni magunkban, ha új szakaszba szeretnénk lépni, akkor valami régit magunk mögött kell hagynunk.

Természetesen a férfiak esetében is igaz, hogy a jóga testgyakorlatai több szinten hatnak a belső szervekre is, fokozzák a vérkeringést, így nem csak az izomzatra - és ezáltal a tartásra is - vannak jó hatással, hanem a belső szervekre is, legyen szó a keringési rendszerről, a nemi szervekről vagy a légző rendszerről.

Szvámi Satyánanda mondta egyszer, hogy míg a nőknek karatézni kellene, a férfiaknak meg kellene tanulniuk énekelni. Hogy ez a furcsa kijelentés mire is utal? Nos, arra a pszichológiából jól ismert koncepcióra, hogy minden emberi lénynek a lélek és a működés szintjén van egy női és egy férfi oldala és akkor tudja legjobban megélni az életét, ha képes magába integrálni az ellenkező oldalt is. Ennek már csak azért is így kell lennie, mert többnyire két szülőtől hozzuk mintáinkat és viszonyulásainkat. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy nőnek férfiasan kell gondolkodnia vagy viselkednie és fordítva, de azt mindenképpen, hogy segíti az életünket, ha megértjük az ellenkező nem gondolkodását és érzelmeit, de ami talán még ennél is fontosabb, ha erős kapcsolatot tudunk létrehozni a két agyféltekénk működésében.

Egy férfi számára a jobb agyfélteke igénybevétele, a kreativitás, a kommunikáció megerősítése éppen úgy előnyt jelenthet, mint egy nőnek, ha hozzáfér a tervezést, átlátást, racionalitást elősegítő oldalához. Ebben a belső kiegyensúlyozásban játszik nagy szerepet a hatha jóga (annak minden stílusa és irányzata) amit közkeletűbb fordításban a Nap és a Hold jógájának szoktak fordítani, ami egyaránt hozza magával az erőt és az ellazultságot, hiszen mindkettő csak akkor tud teljes lenni, ha a másik oldal is megjelenik. Csak egy komolyabb erőfeszítés után esik igazán jól a pihenés és csak megfelelő mennyiségű és minőségű pihenéssel lehet igazán erőt kifejteni.

Azok a férfiak, akik testben és lélekben erősek és rugalmasak szeretnének lenni, vagy ezt az erőt és rugalmasságot fenntartani szeretnék, keresve sem találhatnak maguknak erre jobb módszert, mint a hatha jóga gyakorlása.

kép: sxc.hu
| sport, jóga, férfiak
2009-12-07 13:04:45
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop