Hirdetés
Hirdetés

Hűsítő tippek

Ha beköszönt a kánikula, az ember fia-lánya majd megfő. Mit tegyünk, ha nincs a közelben egy medence, amibe belecsobbanhatnánk, ám napközben mégis szeretnénk felfrissülni? Van jó pár ötletünk. Legyen cool!

| InforMed Hírek19:22-23   InforMed | Dénes, V.

Remek frissítő lehet nyáron a jégkocka - s nem csak az italunkban! De azért vigyázzunk a bőrünkre! Ráadásul a hideg előcsalogathatja apróbb ráncainkat. Óvintézkedésként a jégkockákat csavarjuk könnyű pamutkendőbe, s kizárólag így hűsítsük velük arcunkat, tarkónkat, csuklóinkat stb.

Tusoláshoz használjunk mentás tusfürdőt, ugyanis a benne található éterikus olaj felfrissíti az elmét, a testet pedig órákon át hűti, frissesség érzetét kelti. A hatást fokozhatjuk, ha mentás testpermetet tartunk a kezünk ügyében.

Pótoljuk a kiizzadt nedvesség egy részét rucolával! A mostanában oly divatos rucolasaláta zöld leveleinek több mint 90%-a víz. Mivel a nap kiszárítja bőrünket, nem csak kívülről, de belülről is hidratálnunk kell! A rucola erre kiváló, mivel nem csak aromás, hanem vitaminban gazdag és egyben kalóriaszegény étel is. Persze közben ne feledkezzünk meg arról sem, hogy legalább 2 liter buborékmentes ásványvizet elfogyasszunk.

Zuhanyozzunk! A Body-Splash típusú tusolók zuhanyozás közben segítenek bőrünk nedvességének pótlásában és ápolásában. Mindemellett illatuk is kellemesen visszafogott, tehát jó alternatívát jelentenek nyáron parfüm helyett, és még selymes tapintásúvá is varázsolják bőrünket. Mielőtt napra mennénk, sohase használjunk parfümöt, ugyanis nem kívánatos barna foltokat okozhat bőrünkön!

A beduinok trükkje: egy pamuttörülközőt merítsünk hideg vízbe, majd csavarjuk ki. Tegyük a hajunkra és az arcunkra - már öt perc után érezni fogjuk, hogy felfrissültünk.

A nagy hőségben leizzadjuk arcunkról a make upot, de csak akkor, ha nem megfelelő alapozót használunk. A jó ismérvei: legyen könnyű, zsírmentes és mégis tökéletesen fedjen, ugyanakkor hidratáljon. A legjobb a vízbázisú.

Kerti medence híján elég lehet a slag is. Ha felfrissülésre vágyunk, a hűsítést a lábainkkal kezdjük. Egy-egy minifürdést a munkahelyünkön is megoldhatunk. Vonuljunk el a mosdóba, s könyékig merítsük karunkat jeges vízbe. Öt perc után ne töröljük szárazra a karunkat, csak finoman itassuk fel róla a vízcseppeket.

Ha érzékeny a bőrünk, és könnyen kipirul, megnyugtathatjuk például rózsavízzel. A benne lévő ásványi anyagok megkötik a folyadékot, s így nem engedik kiszáradni bőrünket. Ráadásul ezt spray formájában a táskánkban magunkkal is vihetjük.

A forróságtól meggyötört arcbőrünket kényeztessük mentol- és borsmentakivonatot tartalmazó maszkkal. Egy ilyen speciális pakolás rövid idő alatt kisimítja és ragyogóvá varázsolja bőrünket, egyúttal természetes módon pótolja vízveszteségét is.

Energetizált lábak

Jeges leves. Az andalúz zöldségleves finom és könnyű nyári étel. Elkészítéséhez a levest tegyük hűtőbe, majd távolítsuk el tetejéről a megfagyott zsiradékot! Paradicsomot, uborkát, paprikát és hagymát vágjunk apróra, pároljuk meg, hűtsük le, majd adjuk a leveshez! Citromlével ízesítsük!

Ha a szandálunk délutánra már nem passzol: polcoljuk fel lábainkat! Lábkrémünket tároljuk hűtőben, így fő hatóanyagai - a levendula, a mentol vagy a japán mentaolaj - még hűsebbnek fognak hatni.

Ha izzadunk, szervezetünk nagy mennyiségben veszít ásványi anyagokat, főleg nátriumot. Ilyenkor extra mennyiségű ásványi anyagra van szükségünk a kellemetlen tünetek - extrém esetben keringési zavarok - elkerüléséhez. Megelőzésképpen igyunk ásványvízzel hígított, jódozott sóval ízesített zöldséglevet! Ha tehetjük, préseljünk mi is magunknak zöldséglevet.

Vezetés közben a hőség elviselésében az illóolajok is felfrissíthetnek. A visszapillantó tükörre helyezhető, aromás olajokkal átitatott papírcsíkok illata stimulál bennünket, serkenti agyunk koncentrációért felelős központjának működését.

Hűsítő szomjoltó a borsmentatea. Ha lehetőségünk van rá, friss levelekből készítsük el, ne filteres teából.

A marokkóiak egy üvegkancsót negyedig töltenek meg apróra tépett mentalevelekkel, majd felöntik forró vízzel, s tíz percig állni hagyják. Melegen fogyasztják! Így csökkenti az izzadást.

Ha lábainkat szeretnénk energetizálni, vásároljunk dekontraktáló szérumot, amelyet akár a nejlonharisnyán keresztül is lábunkra spriccelhetünk. Hatóanyagai vérkeringés-serkentők, frissítők, és megszüntetik a "nehéz láb" érzését.

A víz belülről is hűt. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nyáron naponta minimum két liter vizet kell meginnunk ahhoz, hogy szellemileg és testileg is fittek maradjunk! A testhőmérsékletünk és a külső hőmérséklet közötti különbség elviseléséhez is szükségünk van a vízre, ezért minimum kétóránként pótolnunk kell folyadékveszteségünket!

Bio citromos deo. Az éppen szőrtelenített területek az alkoholtartalmú spraykre és dezodorokra bőrpirossággal reagálnak. Legalább nyáron részesítsük előnyben az alkohol- és illatmentes deokrémeket! A természetes citromsav pH-ja a hónaljterület pH-jával megegyezik, természetes hatóanyagai pedig sikeresen veszik fel a harcot az orrfacsaró szagot produkáló baktériumokkal.

A testhintő porok új generációja kellemesen illatosított, adott esetben csillogó. A szintén megújult receptúrának köszönhetően felvitelük is könnyű: tejszerű, krémes állagúak, s csak a testünkön válnak púderré. Remekül hűsítenek.

Az ajurvédikus gyömbér-citrom kombinációjú yogitea behűtve, és friss citromszeletekkel szervírozva támogatja az agyműködést, a koncentrálást és a gondolkodást.

Ha fáradt, karikás a szeme, virágkivonatot tartalmazó, hűs vízbe áztassunk be egy pamutkendőt, nyomkodjuk ki belőle a vizet, s tegyük a szemünkre. A virágeszenciával készült testápolók is alkalmasak erre. Egy vattakorongra nyomjunk belőle keveset, majd öt percre helyezzük lehunyt szemhéjainkra!

Amikor a hőség miatt csak forgolódunk ágyunkban, rosszul alszunk, nehéz a fejünk, sokat segít, ha mentollal, kámforral és borsmentával "felturbózott" vizes borogatással hűsítjük homlokunkat és nyaktájékunkat. Közben mélyeket lélegezzünk, és élvezzük a hideget!

A nyári labilis vérkeringésen és az érzelmi mélyponton segít úrrá lennünk a következő tornagyakorlat. Feküdjünk a hátunkra, le, a földre! Kezeinket és lábainkat emeljük az ég felé, és rázzuk-rázzuk mindaddig, amíg újra ellazultnak érezzük magunkat!

A kék hideg szín, ráadásul sok nyaralóhely kedvenc árnyalata. Ezért a munkanapokon is hordjunk óceán- és égkék ruhát, vegyük körbe magunkat poroszkék függönyökkel és azúr színű párnákkal, mélykék, tengert ábrázoló képekkel! Ha így teszünk, megtapasztalhatjuk, hogy mentálisan felfrissülünk.

Az agyag- vagy iszapalapú pakolások szilíciumtartalma a hosszúra nyúlt, átbulizott nyáréjszakák után újra rózsássá varázsolja bőrünket. A gél formájú maszkokat harminc percig kell az arcunkon hagynunk, ez idő alatt, miközben leadja ásványianyag-tartalmát, kissé megszikkad. Tiszta vízzel mossuk le! A hatás? Kitisztulnak és összébb húzódnak pórusaink, kisimulnak ráncaink, s eltűnnek arcunkról a zsíros foltok.

Kalóriaszegény és nagyon hatásos szomjoltó nyáron az almafröccs, ráadásul megcsappant kálium- és magnéziumraktárainkat is feltölti. Az ideális keverékhez 1 rész almalét kell felöntenünk 4 rész enyhe ásványvízzel.


Dénes Vanda

| hőség
2023-07-08 12:40:14
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop