Min segít a jóga?

A jóga a legjobb bizonyíték arra, hogy a lélek gyógyíthatja a testet. Ha az alábbi bántalmak valamelyikében szenved, érdemes kipróbálnia a jógát.

joga, fejfájás, derékfájás, depresszió | InforMed Hírek9   InforMed | Sándor, K
Hát- és derékfájás

Egy a Pain című folyóiratban megjelent vizsgálati beszámoló szerint azoknak, akik 16 héten át hetente csak egy 90 perces jógafoglalkozáson részt vettek, kétharmadával csökkent a derékfájásuk, a fájdalomcsillapító szedése pedig 88 százalékkal esett vissza.

Az egyik elmélet szerint, ha valaki a talajnak feszül, azzal elnyomja a fájdalmat jelző idegi útvonalakat. A derékfájás ellen a legjobbak a meditációs és nyújtó gyakorlatok, mert a feszes izmok fájdalmat okoznak, az idegrendszer megnyugtatása viszont ellazítja az izmokat.

Migrén

A migrénesek már három hónap után ritkább és enyhébb fejfájásról számoltak be. A jógázás során az ellazulással csökken a kortizon szint. A jóga az alvást is elősegíti, és minél jobban alszunk, annál kevesebb fájdalmat okozó vegyi anyagot választ ki az agyunk. Migrén esetén is a nyugtató hatású gyakorlatokat ajánlják a szakemberek, például a hullapózt (szavászana). A légzésnél hasznos, ha a kilégzés kétszer annyi ideig tart, mint a belégzés.

Depresszió

Egy az UCLA-n végzett vizsgálat szerint azok az antidepresszánst szedők, akik két hónapon át heti háromszor jógáztak, kevésbé érezték magukat deprimáltnak és dühösnek, valamint kevesebbet is szorongtak. A jóga hatására a szervezet szerotonint állít elő, ez a természetes antidepresszáns csökkenti a kortizon szintet. Levertség esetén hasznosak az energizáló gyakorlatok, a jóga ugyanis nemcsak ellazít, de élénkít is.

Étkezési rendellenességek

Egy vizsgálat során, melyet étkezési rendellenességben szenvedő tizenéves lányok körében végeztek, megállapították, hogy nyolc héten át végzett heti egyórás jógázás csökkentette a résztvevők tüneteit, szorongását és depresszióját, a jóga ugyanis segít az embernek elfogadnia és szeretnie önmagát és a testét. Beszéljük meg az orvossal, hogy lazító vagy élénkítő gyakorlatokra van-e szükségünk.

Yahoo
| jóga, fejfájás, derékfájás, depresszió
2011-03-28 21:25:24
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop