Hirdetés

Ne aludjunk téli álmot – menjünk ki a szabadba!

Nagyon könnyű mormotává változni, amikor kint sötét és hideg van. Mégis, ha egyszer jól felöltözve kimerészkedünk sétálni, túrázni, rájövünk, nincs jobb módszer a téli depresszió ellen, mint elébe állni a kihívásoknak.

séta, nordic walking, testmozgás |

InforMed Hírek12   InforMed | Dobos, L.


Néhány ötlettel segítünk, hogy jobban tudja élvezni a téli, kora tavaszi sétákat, és biztonságosabbá tegye a kalandot.

A séta vagy túra azért nagyszerű, mert gyakorlatilag ingyen van, lehet egyedül, a családdal és társaságban is gyakorolni.

Bárhol és bármikor túrázhatunk, üteme a lassú sétától az edzéssel felérő túrázásig terjedhet.

Ha hideg van is kint, a réteges öltözködés lehetővé teszi, hogy hamar felmelegedjünk. És nem kell rögtön hosszú kirándulásokra gondolni, már az is valami, ha a buszozás helyett gyalog megyünk munkába, vagy kivisszük a kutyát a parkba.

A téli sétáknak mind fizikai, mind szellemi értelemben számos előnye van, a friss levegő hozzájárul az általános közérzet javulásához, ráadásul több kalóriát égetünk el a hidegben. Ahogy mozgunk, felszabadulnak az endorfinok, és elűzik a téli depressziót. A nehezebb téli terepen való mozgás kiváló az izmok, ízületek, inak számára is.

Akkor tudjuk a legtöbbet kihozni a téli sétából, ha kicsit kimelegszünk, és akár lihegünk is, de csak annyira, hogy beszélni még képesek legyünk. Az ún. nordic walking a karizmokat is erősíti, javul a mozgás koordinációja. Iktassunk be hegymeneti szakaszokat is, az már egy edzéssel is felér, sőt, az egyenetlen talajon hatékonyabb a mozgás, mint a futópadon.

Néhány fontos tipp:

– Hátizsákot vigyünk magunkkal, hogy a kezünk szabadon maradjon

– Igyunk elegendő folyadékot. Hiába van hideg, ilyenkor is ügyelni kell arra, nehogy kiszáradjunk. Igyunk vizet vagy teát séta előtt, közben és alatt.

– Ne feledjük, bentről nézve mindig rosszabbnak tűnik az idő, ha kint vagyunk a szabadban és mozgunk, már nem is érezzük a hideget. Fontos a réteges öltözködés. Viseljünk sapkát és kesztyűt is. A nehéz, túl vastag ruházat gátolja a mozgást.

– A biztonság kedvéért vigyük magunkkal a mobilunkat, és mondjuk el túra előtt hozzátartozóinknak, ismerőseinknek, milyen útvonalat választottunk.

– Ügyeljünk a technikára: a lábunkat tartsuk csípőszélességben, párhuzamosan, a térdünk legyen egy vonalban a lábujjainkkal. A hasunkat húzzuk be kicsit, hogy megtámogassuk a derekunkat, a mellkast emeljük ki, a vállakat eresszük le. Nézzünk előre, az állunk legyen párhuzamos a talajjal.

– A hosszabb túra után lazítsuk ki izmainkat nyújtással.

– A cipő ilyenkor a legfontosabb felszerelés, legyen vízálló, és jól tartsa a bokát.

– A meleg zokni is elengedhetetlen, de ügyeljünk arra, hogy pontosan illeszkedjék a lábunkra.

– Vegyünk fel szélálló és vízhatlan dzsekit, jó, ha világító vagy fényvisszaverő anyagból készült. Legyen rajta cipzáras zseb a mobil és a pénz számára.

– Fontos a meleg alsónemű, vékony, de meleg trikó és jégeralsó.

– A bot is jól jöhet az egyensúly megtartásához

– Ne felejtsük otthon a kulacsot vagy palackot sem az innivalóval.

Jó téli sétákat, túrázást!

NetDoctor,kép: Ashley Cox/FreeDigitalPhotos.net, sxc.hu
séta, nordic walking, testmozgás

2014-01-28 06:57:08

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop