A magányos negyvenesek

A felnőttek több mint egyharmada magányosnak vallja magát, ettől a legjobban a negyvenesek szenvednek, olvasható egy ausztrál tanulmányban.

magány, depresszió, szívbetegség | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Közel 1300 embert mértek fel kérdőívek segítségével, a résztvevők életkora 18 év fölött volt. A magányosnak legkevesebben mondták magukat a tizenévesek és az 50 felettiek közül. A kutatók azt is megállapították, hogy az erősen vallásos beállítottságúak, életkortól függetlenül, ritkábban mondták, hogy egyedül érzik magukat. A nők között több volt a vallásos, ám őket ettől függetlenül is kevésbé gyötri a magány. Sokan érzik magukat elhagyatva a munkanélküliek közül, többen, mint a nyugdíjasok. Befolyásoló tényezőnek bizonyult a háztartás jövedelme, minél szegényebb valaki, annál inkább véli magát magányosnak.

Az ausztrál kutatásban részt vevő skót William Lauder, a dundee-i egyetem professzora szerint a magányosság érzésének megértése azért fontos, mert a magány fokozhatja a szívbetegségek és a depresszió kockázatát. – Érdekes, hogy a kutatásunk nem igazolta azt az általános vélekedést, mely szerint a nyugdíjasoknak beszűkültek volna a társadalmi kapcsolataik, és a korosodással együtt egyre magányosabbaknak érzik magukat – mondja a professzor. Korábbi kutatások a magányosság problémáját az elhízáséhoz hasonlították, ami az egészségi kockázatokat illeti.

Vannak olyanok is, akik saját maguk választották a magányt, ők nem szenvednek tőle, míg a harmincasoknál és a negyveneseknél valószínűleg negatív tapasztalataik, például az elromlott kapcsolatok okozhatják a magány érzetét.

BBC News
| magány, depresszió, szívbetegség
2006-03-10 11:52:44
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop