A gének határozzák meg, kivel barátkozunk?

Egy amerikai vizsgálat szerint a felnőtt embernél a genetikai tényezők nagy hatással lehetnek arra, kit választ valaki barátjának.

barátság, gének | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
A 1998 és 2004 között lefolytatott vizsgálatban több mint 1800 férfi ikerpárt követtek gyerekkoruktól a fiatal felnőttkorukig.

– Ahogy felnövünk, és kikerülünk az otthoni környezetből, genetikailag meghatározott temperamentumunk egyre nagyobb szerepet kap barátaink kiválasztásában – mondja dr. Kenneth S. Kendler, a pszichiátria és humángenetika professzora.

Az efféle kutatások rávilágítanak arra, ki lehet a későbbiekben kockázatnak kitéve szenvedélybetegség vagy antiszociális viselkedés szempontjából.

– A vizsgálat során kiderült, hogyan befolyásolják a genetikai és a családi környezeti tényezők azt, ahogy mi kialakítjuk a saját társas környezetünket – mondta Kendler professzor. – Az út a génektől a deviáns viselkedési formákig nem egyértelműen közvetlen vagy biológiai jellegű. Ez egy folyamat, amelynek során a génjeink befolyásolják a társadalmi környezetünket, amely viszont hatással van deviáns viselkedésformáink egész sorának kockázatára.

A vizsgálat eredményei egyértelműen mutatják, hogy ha meg akarjuk érteni az utat a génektől az antiszociális viselkedésig, ideértve a droghasználatot is, számításba kell vennünk a deviáns illetve az előnyös környezet kiválasztását is. A hasonló korúak hatása az ifjúkorban igen erős lehet, jóváhagyhatják, de el is utasíthatják a deviáns viselkedést, illetve a szenvedélybetegségeknél használt anyagokat is tőlük kapják.

| barátság, gének
2007-08-13 23:51:52

Web Design & Development Prowebshop