A boldogság ragályos

A Harvard és az UCSD közös vizsgálatát összegezve a kutatók megállapítják, hogy a boldogságot mint fertőzést nemcsak ismerőseink terjeszthetik, hanem barátaink barátai is.

boldogság, terjedés | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
Dr. James H. Fowler és dr. Nicholas Christakis hálózatkutatók kimutatták, hogy a boldogság a társadalmi hálózatokon keresztül terjed, hasonlóképpen kicsit a vírushoz, ami azt jelenti, hogy az ember befolyásolhatja olyanok közérzetét, akiket személyesen nem is ismer.

– Már régóta tudjuk, hogy közvetlen kapcsolat van az egyik ember boldogsága és a másiké közt – mondja Fowler –, de ez a vizsgálat bebizonyította, hogy a közvetett kapcsolatok is hatnak a boldogságra. Statisztikai összefüggést találtunk nemcsak valakinek a boldogsága és a barátaié közt, hanem a barátai barátainak a barátai is elkaphatják a boldogságot.

Nemrégiben hasonló vizsgálat készült az elhízottakról is, az elhízás ugyanis szintén terjedhet társas kapcsolatok révén, sőt a dohányzásról való leszokásra is nagyobb az esélye valakinek, ha a családja, barátai és ismerősei is abbahagyták a dohányzást.

A kutatók 4739, egy másik vizsgálatban részt vett személy társadalmi hálóját rajzolták meg, a boldogság fokát standard teszttel pontozták. Olyan válaszokat kaptak kérdéseikre, mint például: „Reménykedem a jövőt illetően” vagy „Boldogságot éreztem”.

A vizsgálatban mindösszesen mintegy 50 ezer családi és társas kapcsolatot mértek fel, és ezen keresztül elemezték a boldogság terjedését. Megállapították, hogy egy közvetlen kapcsolatának boldogsága 15 százalékkal növeli az illető esélyét a boldogságra, a másodfokú kapcsolaté (például egy barát házastársa) 10, míg a harmadfokú kapcsolaté (a barát barátjának a barátja) 6 százalékkal.

A kutatók azt mondják, mindez nem jelenti azt, hogy kerüljük a boldogtalan embereket, hanem éppen, hogy próbáljuk meg, ha csak lehetséges, terjeszteni a boldogságot.

WebMD
| boldogság, terjedés
2008-12-11 12:58:19
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop