Hirdetés

Érdekességek, újdonságok 2015-ben

Az egészséggel kapcsolatos hírek közül az elmúlt év sok lenyűgözően érdekes újdonságot, számos hasznos tudnivalót és néhány korábbi sejtés beigazolását hozta.

érdekességek, újdonságok, hasznos tudnivaló |

InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.


Többet iszunk, mint kellene

A CDC jelentése szerint naponta 6 amerikai halálát okozza heveny alkoholmérgezés. A halálozások ¾-e a 35-64 év közötti népesség soraiból kerül ki. Egy vizsgálat szerint a hosszú műszakban dolgozók általában gyakrabban isznak mértéktelenül.

Egy brit vizsgálat szerint túlzottak a mérsékelt alkoholfogyasztás előnyeiről szóló híradások is, sőt, már napi egy ital is fokozza nőknél az emlőrák kockázatát.

Terheseknek egyenesen tilos az alkoholfogyasztás, áll az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia figyelmeztető felhívásában.

A védőoltások biztonságosak

Sokszor cáfolták már a védőoltások és az autizmus kapcsolatát, de egy áprilisban megjelent, és közel 96 ezer gyermek adatait feldolgozó vizsgálat határozott bizonyítékkal szolgál. Az oltások mellékhatásai sem jelentenek veszélyt, egy kormányzati jelentés szerint 25 millió oltásból mindössze 33-nál találtak súlyosabb reakciót.

Sajnos, sok szülő ennek ellenére sem oltatja be a gyerekét, 8-ból egy ki van téve súlyos, esetleg halálos betegségeknek, például kanyarónak.

Egyre veszélyesebbnek találják az ülő életmódot

Az utóbbi időben a dohányzásnál is súlyosabb következményeket tulajdonítanak az ülő életmódnak, kétszer annyi halálesettel lehet kapcsolatban, mint az elhízás, és megnő a kórházi kezelés, szívbetegség és a rák kockázata is. Még a szorongással is összefüggésbe hozták a sok ülést és a mozgás hiányát.

Már óránként két perces járkálás is hatásos lehet, és napi egy órás állás már a vércukor- és koleszterin szint csökkenését eredményezi.

Az okostelefon veszélyesebb, mint a cápa

Igaz, hogy ebben az évben az átlagosnál valamivel több cápatámadás történt, de többen haltak meg szelfizés közben, mint cápáktól.

A szelfizést egyébként a nárcisszizmussal és a családtól, barátoktól való elidegenedéssel is kapcsolatba hozzák, ha éppen nem okoz fizikai veszélyhelyzetet. Az okostelefontól való megválás szorongást és a kognitív funkciók romlását idézheti elő. Az SMS-ezés tiltása autóvezetés közben azonban bizonyítottan életeket ment.

A szoptatás előnyös, de nyilvános helyen még mindig vitatott

Több vizsgálatban is megállapították, hogy a szoptatás megkönnyíti a csecsemő számára a szilárd táplálkozásra való átmenetet, véd a gyermekkori leukémiától, és csökkenti a fogbetegségek kialakulásának esélyét, valamint kihat a gyermek későbbi tanulási eredményeire. Az anyai diabétesz ellen is véd.

A nyilvános helyen szoptató anyáknak azonban még sokak ellenérzésével kell megküzdeniük, remélhető, hogy 2016 javulást hoz e téren is.

A kávéivás előnyös

A kávé valószínűleg véd a melanoma és a májrák ellen, és fontos tudni azt is, hogy a mérsékelt kávéfogyasztásnak egészséges embernél nincs semmi hosszú távú káros hatása. De a tejszínnel és a cukorral nem árt vigyázni.

A kullancs nem csak Lyme-kórt okozhat

A Lyme-kórról viszonylag sokat olvashattunk, nehéz diagnosztizálni, és különféle hosszú-távú hatásai lehetnek. A kullancs azonban másféle betegségeket is terjeszt: a Powassan-vírusfertőzést, ami agyhártya- vagy agyvelőgyulladással járhat.

A szépség nem méretfüggő

2015 a teltebb idomúaknak is kedvezett, több ügynökség és sportszövetség választott arcának egy-egy nem éppen csontsovány modellt.

A kontakt sportágakban elszenvedett baleseteknek súlyos következményei lehetnek

Már évek óta aggodalommal töltik el az orvosokat azok a sportágak, ahol nagy az agyrázkódás és a fejsérülés veszélye. Egy vizsgálat szerint az amerikai futball 12 éves kor alatti gyakorlása a memória és gondolkodási problémák nagyobb kockázatával jár.

Egy másik vizsgálat szerint az elhunyt NFL-játékosok 96 százalékánál degeneratív agyi elváltozások voltak kimutathatók.

A veszélyt fokozza, hogy felmérések szerint a középiskolás korosztály edzői nem ismerik fel az agyrázkódást, és nem tudják azt sem, mi ilyenkor a teendő. Egy pozitív intézkedés: az új irányelvek szerint 10 éves kor alatti futballistáknál tilos a fejelés.

A legtöbb táplálék-kiegészítő csak pénzkidobás

A vény nélkül kapható táplálék-kiegészítőket nem szabályozza az FDA, így aztán valójában nem tudható, valóban azt tartalmazzák-e azt, amit hirdetnek. Egy a New York állam főügyésze által elvégeztetett vizsgálat szerint nagyon sok kiegészítőben nincs egyéb olcsó adalékanyagnál, amelyek közül ráadásul egyesek az allergiásokra veszélyesek is lehetnek.

Nem csak ez azonban a gond ezekkel a „természetes” termékekkel, évente több mint 20 ezer amerikai szorul kórházi kezelésre a táplálék-kiegészítők mellékhatásai miatt.

Sosem késő megtalálni valódi identitásunkat

Caitlyn Jenner TV-sztár, akit korábban Bruce Jenner néven, a tízpróba olimpiai bajnokaként ismert a világ, áprilisban bejelentette, hogy éppen a nővé alakulás folyamatát éli. Nem sokkal ez után mutatkozott be a Vanity Fair c. műsorban. Története rávilágít a későbbi életszakaszban történt átalakító műtétekkel járó kihívásokra és előnyökre, számos vitát gerjesztve a transzneműség kérdéskörében.

A mediterrán étrend a legelőnyösebb

Lehet, hogy nem olyan divatos, mint az újabban felkapott diéták, de számos vizsgálat bizonyítja, hogy a zöldségben, gyümölcsben, hántolatlan és teljes kiőrlésű gabonában, valamint egészséges zsírokban (olívaolaj, diófélék) gazdag étrend a legegészségesebb. 2015-ben az is kiderült, hogy véd a méh- és emlőráktól, és serkenti a gondolkodást és az emlékezést.

A hozzáadott cukor minden formájában méreg

Az ún. „természetes” édesítőszereket általában egészségesnek tartják, de most tudósok és dietetikusok a cukor minden formája ellen tiltakoznak. A túlzott cukorfogyasztás hozzájárul az elhízáshoz és a diabéteszhez, ezért nem érdemes egyet kiemelni közülük, mert félő, hogy az emberek akkor mással pótolják, abban a hitben, hogy az egészségesebb.

A cukor akkor sem egészséges, ha nem okoz súlygyarapodást.

Az FDA biztonságosnak ítélte a génmódosított élelmiszereket

A GMO-knak nincs bizonyított káros hatásuk az egészségre, mondják a szakemberek. Novemberben fogadta el az FDA az első génmódosított állati húst, egy, a szokásosnak a kétszeresére növő hibrid lazacot.

Leáldozóban a cigaretta, feljövőben a marihuána

Manapság kevesebb amerikai dohányzik, mint tíz évvel ezelőtt, ami jó dolog, hiszen a dohányzást 12 féle rákos megbetegedéssel hozták összefüggésbe. Leginkább a fiatal nők dohányoznak rendszeresen, akik viszont napi 5-nél ritkábban gyújtanak rá.

Egy vizsgálat szeptemberben megjelent eredménye szerint azonban a marihuána mostanában sokkal népszerűbb az egyetemisták körében, mint a cigaretta, a fogyasztás az elmúlt 10 évben kétszeresére nőtt.

Itt a „női Viagra”

Az előző években kétszer is elutasították, de augusztusban az FDA törzskönyvezte a Flibanserint, és Addy néven októberben már forgalomba is került. A női Vigarának is nevezett készítményt sokan örömmel fogadták, mások azonban súlyos bírálatokkal illetik. A támogatók szerint a gyógyszer segíthet a csökkent libidóval megvert nőknek, az ellenzők azonban a szer biztonságos voltát vonják kétségbe.

A szalonna és más húsok rákot okoznak

Már évek óta ismert a feldolgozott húskészítmények és a rák kapcsolata, de csak 2015 októberben figyelmeztetett erre a WHO. A szalonnán kívül felsorolták még a vastag- és végbélrák rizikófaktoraként a kolbászt, a virslit és a vörös húsokat.
A nyárson vagy roston sütés a veserákkal lehet összefüggésben, míg a feldolgozott húskészítmények a férfi meddőséggel.

Túl magas a vérnyomásunk

Magas vérnyomásról beszélünk a 140/90 fölötti értéknél. Az NIH októberben megjelent vizsgálata szerint azonban, ha az 50 évesnél idősebbek 130 alá csökkentik a szisztolés vérnyomásukat, azzal kb. egyharmaddal csökkenthető a szívroham és a stroke kockázata. A kutatók „életmentő információnak” nevezték a fentieket, és azt mondják, hogy a jövőben kutatásaik eredményét tükrözni fogják az irányelvek is.

Tökéletesednek az arcátültetések

Az első arcátültetést az Egyesült Államokban 2008-ban végezték, ebben az évben pedig a NYU Langone Medical Center orvosai mindeddig a legszélesebb körű arccserét hajtották végre. Az augusztusi műtét 26 óra hosszat tartott, egy tűzoltó kapta meg egy biciklis futár arcát.

A megégett tűzoltónak azt mondták, 50 százalék az esélye a túlélésének, de jól gyógyul, komolyabb szövődmény nem alakult ki. Novemberben hazamehetett, hogy a Hálaadás ünnepét a családja körében tölthesse.

Forrás: Health

érdekességek, újdonságok, hasznos tudnivaló

2016-01-12 11:13:54

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop