Hallgassunk az ösztöneinkre

Egy új kutatás eredményei szerint gyakran jobb, ha az ösztöneinkre hallgatunk, mintha alaposan meggondoljuk a döntést.

ösztön, döntés, ösztön | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
A londoni egyetemen végzett vizsgálat szerint a tudat alatti, gyors döntések bizonyos helyzetekben megbízhatóbbak, mint a racionális gondolkodási folyamatok végeredménye.

A kísérletben tíz önkéntesnek egy képernyőn több mint 650 azonos jelt mutattak, köztük egy olyan is volt, amely ugyanazt a jelt elforgatva ábrázolta. A vizsgálati alanyokat arra kérték, mondják meg, a képernyő melyik oldalán látták az elforgatott jelt.

Amikor csupán egy másodperc töredéke állt a résztvevők rendelkezésére, a válaszok 95 százaléka volt helyes. Ha azonban több mint egy másodpercen át nézhették a képet, a válaszoknak csak a 70 százaléka volt pontos.

– Az ember azt várná, hogy az emberek pontosabb döntéseket hoznak, ha van idejük alaposan megtekinteni a feladatot – mondja dr. Zhaoping, a pszichológia tanszék munkatársa.

A kutatók szerint az ösztönös döntések gyakran azért helyesek, mert a tudatalatti ugyanazon tárgy elforgatott változatát az eredetitől különbözőnek ismerte fel, míg a tudatos agy azonosként, bár más irányultsággal értelmezte a két tárgyat.

– Az agy tudatos, vagy felső szintű tevékenysége, ha aktív, megvétózza eredeti, tudatalatti döntésünket, még akkor is, ha az helyes, és ezért vagy nem tudatosulnak bennünk az ösztöneink, vagy ha igen, nem bízunk bennük, sőt, hátrányként kezeljük őket – mondja dr. Zhaoping.

– Bizonyos feladatok teljesítésénél hatásosabb, ha visszatérünk az eredeti, akarattól független ösztönös folyamatainkhoz, mint ha a magasabb rendű, kognitív funkciókra támaszkodunk – teszi hozzá.

Kim Stephenson pszichológus szerint ennek a jelenségnek evolúciós magyarázata van. Mind az embernél, mind az állatnál fontossá vált az, hogy tudat alatt felismerje a szokásostól eltérő dolgokat, mert ez segíthet azonosítani és menekülni az ellenség elől.

– A tudatalatti bizonyos esetekben, amikor nincs időnk, és gyorsan kell reagálnunk, hasznosabbnak bizonyul. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ha döntenünk kell, egy másodperc töredékénél ne gondolkozzunk tovább. A lényeg az, hogy tudjuk, mikor támaszkodhatunk az ösztöneinkre, és mikor nem.

BBC News
| ösztön, döntés
2007-01-10 11:48:43
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop