Kutyatermészet, macskatermészet

Egy amerikai vizsgálat szerint még azok is valamelyik csoportba tartoznak, akiknek valójában se kutyája, se macskája.

kutya, macska, jellemvonás, személyiség | InforMed Hírek9   InforMed | Kotsis, J.
Kiderült, hogy nagy általánosságban a kutyák inkább társas lények és szeretnek az ember kedvében járni, míg a macskák introvertáltak és kíváncsiak. A vizsgálat szerint a kutya- és macskatermészetű embereknek nagyjából hasonlóak a tulajdonságaik az állatokéhoz.

– Bár már korábban is kialakult az a vélemény, hogy a két csoporthoz tartozó emberek mások, azt, hogy pontosan miben is, nem tudtuk, és a korábbi kutatásokból sem derült ki – mondja dr. Sam Gosling a texasi egyetem kutatója.

Véleménye szerint ez azért van így, mert a korábbi kutatások a kutya- és macskatulajdonosok személyiségjegyeit vizsgálták, ám azt nem vették figyelembe, hogy kutyatermészetű embernek is lehet macskája és fordítva.

Egy nagyobb online személyiségelemző vizsgálat részeként Gosling és munkatársai mintegy 4500 embert kérdeztek meg, melyik csoportba tartozónak vélik magukat.

A 44 kérdésből álló kérdőív a személyiségtípusok 5 aspektusát vizsgálta:

lelkiismeretesség:
általános viselkedésformái: önfegyelem, kötelességtudat, tervezett (nem spontán) viselkedés

extrovertáltság:
lelkesedés, pozitív gondolkodás, energikus fellépés

kellemesség:
bizalom, emberszeretet, kedvesség, szeretet, barátkozás

nyíltság:
a művészetek kedvelése, kíváncsiság, kreativitás. nem hagyományos gondolkodás és viselkedés

neurotikusság:
könnyen stresszelhetőség, szorongás, aggályoskodás.

A kérdőívre válaszolók 46 százaléka kutya-, 12 százaléka macska-típusúnak jellemezte magát, míg 28 százalék mindkettő, 15 százalék pedig egyik sem.

Azok, akik magukat a kutyatípusba sorolták, 15 százalékkal voltak extrovertáltabbak, 13 százalékkal kedvesebbek és 11 százalékkal lelkiismeretesebbek, mint a macskatípusúak. Ez utóbbiak 12 százalékkal neurotikusabbak és 11 százalékkal nyitottabbak, mint a kutyatípusúak.

– Ezek nem túlságosan nagy különbségek - mondja a kutató, és hozzáteszi, hogy kutatásaiknak elsősorban az állatterápiában lehet jelentősége.
| kutya, macska, jellemvonás, személyiség
2011-12-29 06:33:41
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop