Hirdetés

Léteznek-e jellegzetes férfi és női tulajdonságok?

Egyre jobban terjed kultúránkban a népszerű pszichológia néhány elmélete, ilyen az is, amely szerint a férfiak a Mars szülöttei, a nők pedig a Vénuszéi. Gyakran azt sugallják, mintha nem is ugyanazon fajhoz tartoznánk.

nemek, férfi, nő, nemi különbség |

InforMed Hírek15   InforMed | Sándor, K.


Harry Reis, New York-i pszichológiaprofesszor munkatársával megvizsgálta több mint 13 ezer résztvevő 122 különféle fizikai tulajdonságát és személyiségjegyeit. A fizikai jellemzők közé tartozott a testsúly, a magasság, a vállszélesség, karkörfogat, valamint a derék-csípő arány, míg a pszichés tulajdonságok közt volt az empátia, a sikertől való félelem, a meghittség, a párválasztás, a szexuális attitűdök és a viselkedés.

Való igaz, hogy a férfiak és a nők fizikai különbségeket mutatnak nemcsak nemi szerveik, de magasságuk, súlyuk és fizikai teljesítményük tekintetében is. Bizonyos sztereotípiák is igazaknak bizonyultak, a nőket jobban érdekelte a pedikűr és a talkshow, a férfiak pedig szívesebben néztek ökölvívást vagy pornót.

Ám ezzel vége is volt a különbségeknek.

Pszichológiai szempontból a férfiak és nők gondolkodása átfedéseket mutat. Más szóval: a férfiak jöhetnek a Marsról és a Vénuszról is, de ugyanez áll a nőkre is. Még pontosabb, ha azt mondjuk, mindkét nem a Föld szülötte.

Tudjuk, hogy a férfiaknak péniszük, a nőknek meg vaginájuk van, és akkor elkezdjük őket mindenféle tulajdonságokkal felruházni – mondja egy másik kutató, dr. Byram Karasu. – Valójában nem léteznek külön férfi és női tulajdonságok. Csak szeretünk drámázni. Ezeket a szerepeket kaptuk, hogy eljátsszuk őket.

Valójában káros is lehet ez a szereposztás – állítja Reis professzor. Például, ha valaki a partnere kellemetlen viselkedését megváltoztathatatlan nemi jellegnek tulajdonítja, mert akkor szerinte nincs értelme és nem is lehet ezen változtatni.

Nagyon örülnék, ha az emberek ezeket az eltérő tulajdonságokat emberi különbözőségekként fognák fel, melyekből egyeseknek több, másoknak kevesebb van. Mert a nemnek ehhez igazából nem sok köze van – mondja Reis professzor. – Az az elmélet pedig, mely szerint a férfiak a Mars, nők Vénusz szülöttei, egyenesen mehet a szemétdombra.

nemek, férfi, nő, nemi különbség

2018-09-05 15:30:34

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop