Mentális jólét: ne csak egészséges étkezéssel és mozgással vigyázzunk magunkra!

A legtöbb médiumban kizárólag csak arról hallani, hogy az egészséges táplálkozás és a mozgás lehet a kulcs a hosszú és betegségmentes élethez. Viszont gyakran megfeledkeznek két fontos másik tényezőről is, ami nagyban hozzájárul az egészségünkhöz. Az egyik a mentális egészség, a másik pedig az ebből következő negatív stressztől való mentesség elérése.

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Kép: freepiks

A rejtélyes tudat

Ha csak az ember biológiáját nézzük, sok részlete máig feltáratlan a tudomány számára. Az emberi psziché, azaz a tudat is pontosan ilyen. Sokan hasonlítják a testet egy autóhoz, amiben az alkatrészek a test szervei. Ha például a kocsinak baja lesz, akkor jön a szerelő, előkerül a nyomatékkulcs, a csavarhúzó, na meg különféle más műszerek, és megkezdődik a javítás. Ebből a szempontból az emberi test is hasonló.

Viszont épp annyi különbséggel, hogy amíg az autóról tudjuk, azt benzin és elektronika hajtja, addig az emberről igazán a mai napig nem tudni, mitől van például személyisége és tudata. Vajon a biológiai folyamatok mellett mi működteti még? Mi is pontosan a tudat? Erre még a tudósok sem tudják a választ igazán.

Viszont egy dolgot mindenki garantáltan tud: a tudatot tisztán kell tartani. A pozitív gondolkodás a lehetőségek meglátásának záloga. A negatív stressz pedig csupa olyan dologból következik, amiket valójában mi magunk is megoldatunk némi önismerettel. Viszont ha hagyjuk eluralkodni, sőt természetesnek vesszük, akkor komoly problémákat okozhat. Ez az, amire kevesen gondolnak, hiszen hiába mozgunk és eszünk egészségesen, ha minden porcikánk szorong, vagy feszült.

Mi az a mentális egészség? 

A mentálisan egészséges ember nyugodt, kiegyensúlyozott és inspiráló célok hajtják, amelyen aktívan dolgozik. A hangulata és a személyisége mindenféle dogmatika és társadalmi nyomástól mentesen tud megnyilvánulni.

A mentálisan egészséges ember pozitívan látja a világot, és pontosan tudja, hogy ő képes elérni a saját maga által kitűzött célokat. Nem hagyja a gondolatait befolyásolni különféle érzelmi behatásokkal, például a médiumok által csak úgy. Objektíven gondolkodik, ezáltal képes megfelelő döntéseket hozni.

Ezek a tulajdonságok azok, amelyek nagyban meghatározzák az egészségi állapotunkat is. Vagyis amikor azt mondják, elég a mozgás, na meg a megfelelő étkezés, ne higgyük el. A kiteljesedett élet szerves részét képzi az, ha mentálisan is foglalkozunk magunkkal.


| memtális egészség
2022-03-25 16:15:09
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop