Hirdetés

Minden életkorban van valami jó!

Manapság mintha csak a fiatalokról és a fiataloknak szólna a világ. Pedig a negyedik X-en túl sincs vége mindennek. Sőt!

életkor, életszakaszok |

InforMed Hírek29:47-47   InforMed | Dénes, V.


Ha tisztában vagyunk az egyes életkorok sajátosságaival az intelligencia, kreativitás, testi képességek, a szex terén, minden korszakunkban csúcsformában élvezhetjük az életet.
Hogy van-e az intelligenciának lejárati dátuma? A tudomány szerint nincs. Persze szellemi képességeinket folyamatosan edzeni kell.

Megkopott intelligencia?

A kisgyerek mindig tanul, hihetetlen mennyiségű tudást szív magába, olyan, mint a szivacs. A gondolkodási, mentális képességek gyorsan fejlődnek, és folyamatosan finomodnak, differenciálódnak. A gyerekek szinte játszva tanulnak számolni, könnyen sajátítanak el idegen nyelveket - ez a felnőtteknél már komolyabb szellemi erőfeszítést jelent.

Nyolcévesen a különféle gondolkozási funkciókat az adott feladathoz szükség szerint tudják alkalmazni, kombinálni. Ekkor már az absztrakció, vagyis az elvonatkoztatás képessége is kezd kialakulni. Tanulási képességünk a 25. életévünk után állandó marad, bár a matek befogadása ettől kezdve nehezebben megy.

A gondolkodás frissessége már nem a régi, a felfogóképesség kissé lassul, de a tapasztalat segít a problémák elemzésében és a konzekvenciák levonásában. Ez az oka, ha nyugdíjasok néha eredményesebben tanulnak, mint a fiatalok.

Új kreatív ciklus következik

Első hat életévünkben fantáziánk és gondolkodási képességünk segít a problémák megoldásában, később problémamegoldó képességünk erősebben formálódik, fejlődik. Életünk során két kreatívabb fázist figyelhetünk meg. Az első 20-30 éves korunk között alakul ki, amikor csak saját életünkért vagyunk felelősek. A második kreatív szakasz az ötvenedik év körül jön el, amikor a munkával és a családdal járó feladatok elfogynak. Ilyenkor új hobbikra nyílik lehetőség, és a kreativitásnak már nem szab gátat semmi.

A sport formában tart

Három- és tízéves korunk között alapozzuk meg a mozgáskészségeket, ekkor jelentős alakváltozáson is keresztülmegyünk. Az alapvető mozgások (torna, gimnasztika, játék) fontosak.

Egészen 25 éves korunkig tart a második korszak, amikor is csúcsteljesítményt tudunk nyújtani bármilyen sportágban. Minden évben kilókban lehet számolni a testünkre rakódó izomtömeget. Ha ellustulunk, vagy a sport nem válik életformánkká, akkor az izom helyét a zsírszövet veszi át. Aki hetente 2500 kalóriát éget el, az formában tudja magát tartani.

Evés vagy diéta?

Tíz-húsz évesen kell legjobban odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra, mert ha elsajátítjuk, egész életen keresztül segítségünkre lesz. Ebben a korban kell ügyelni a kalciumbevitelre is, hogy az ötven év felett jelentkező csontritkulást megelőzzük. Hasonló a helyzet a nyomelemekkel és a vitaminokkal.

Teljesebb szex és érettebb szerelem

Ami 18 a férfinak, az 30 a nőnek: ez a legjobb kor, hogy élvezzük a szexet, ekkor éri el a vágy a tetőpontját, ekkor passzolnak hormonjaink az "eszünkhöz". Hogy miért van a nőknél ez később? Mert a nők tanulják a szexet, és később könnyebben kimondják szexuális vágyaikat, de azért is, mert vágyuk összetettebb érzelmileg, mint a férfiaké.

A férfiaknál azonban szintén van harminc év táján egy korszak, amikor a gyengédség fontosabb, mint a tiszta szex. És hogy mikor hagy fel lángolásával a vágy? Aki fiatalkorában szexuálisan aktív volt, többnyire az marad idős korában is - mondják a kutatók. Ezért az ötvenesek, akik hetente átlagosan egyszer szeretkeznek, jobban élvezik a szexet, mint a harmincasok.

Mit csinálunk legszívesebben?

6 hónaposan

Alszunk és álmodunk. Ez segíti az agy fejlődését. Testünk kezdi megtanulni az alapvető mozdulatokat, koordinálni a fogást, a mászást, később a járást.

3 évesen

Megtanultuk a mozgás alapszabályait. A szavakból mondatok lesznek, és már jelét mutatjuk a logikus gondolkodásnak. Elkezdhetünk idegen nyelveket tanulni.

6 évesen

A sportolás és a sok mozgás formálja testünket. A gyerekkori kreativitás ekkor éri el első csúcspontját.

18 évesen

Szellemi képességeink tetőfokára értünk. Gondolkodásunk kimunkált, soha könnyebben nem tanulunk, mint ebben a korban.

25 évesen

Szex és termékenység: ezek körül forognak a gondolataink.

Sportteljesítményünk még jó, ha versenyszerűen sportolunk, akkor a csúcson lehetünk.

35 évesen

Kreativitásunk tetőfokán van. Munkánkban tökéletesen teljesítünk.

45 évesen

Magunk mögött hagytuk a vad korszakot, ismerjük önmagunkat, és talán már szeretni is megtanultuk azt az embert, aki vagyunk. Elégedettek vagyunk, és minden okunk meg- van arra, hogy jól érezzük magunkat.

55 évesen és utána

Még mindig nagyon fiatalok vagyunk! A bizonyíték? Hogy a szex még mindig örömet nyújt, néha többet is, mint azelőtt. Intellektuális képességeink is fejlődnek, ha munkánkban és családi kötelezettségeinkben lemondunk néhány dologról, és hagyunk teret a szellemi fejlődésnek.
életkor, életszakaszok

2023-12-12 20:28:44

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop