Mitől tartanak leginkább az idősödő férfiak?

Sokkal jobban érzem magam 76 évesen, mint amikor 56 voltam - vallja az öregedésről George Vaillant, a pszichiátria professzora a Harvardon. Azokat viszont, akik még nem érték el a bölcs időskort, számos dolog aggasztja.

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Kép: Dissolve Stock Photos

Impotencia

A férfiakat már fiatalabb korukban is sokkal jobban aggasztja a szexuális teljesítőképességük, mint a nőket, amikor azonban csökkenni kezd a libidó, és a dolgok már nem mennek olyan jól, mint korábban, a legtöbb férfi egyenesen retteg, hogy kínos vagy megalázó helyzetbe kerül.
Egy felmérés szerint az impotenciától jobban félnek a férfiak, mint a ráktól vagy a haláltól. Ennek akár jó oka is lehet, az erekciós problémával küszködő, egyébként egészséges férfiaknál magasabb a szívkoszorúér-meszesedés előfordulása, magasabb a vérnyomás és a koleszterin szint is.

Mit tegyünk?
Ellenőriztessük a koleszterinszintet.

Gyengeség
A férfiak a fizikai erőnlétet is nagyobbra tartják, mint a nők. Ha erejük fogyatkozni kezd, az sokkal rosszabbul hat rájuk. 10-ből közel 9-en nagyon félnek a testi gyengeségtől.

Mit tegyünk?
Az erőnléti edzés és a helyes étrend segít. Egy vizsgálat szerint a megkérdezettek mindössze 25 százaléka edz rendszeresen naponta.

Nyugdíjazás, fölöslegesség érzése
Szorongással tölti el a legtöbb férfit, mi lesz vele, ha nyugdíjba kerül. Az, akinek addig a munkája volt a mindene, hirtelen kiüresedik. A nőknél ez a probléma nem jelentkezik ilyen élesen, mert ők könnyebben elfoglalják magukat a barátokkal és az unokákkal.

Mit tegyünk?
Ne adjuk fel, kövessük figyelemmel a szakmai újdonságokat, foglalkozzunk a fiatalokkal, keressünk új elfoglaltságot. vagy folytassuk a munkánkat.

A jogosítvány (és a függetlenség) elvesztése
A férfiak számára meglehetősen fontos, milyen kocsijuk van, és az autó egyben a szabadság, a függetlenség és a végtelen lehetőségek szimbóluma is. Az a kilátás, hogy mindezt föl kell adni, jogosan ad okot aggodalomra.

Mit tegyünk?
Sok idős ember a 70-80-as éveiben is biztonságosan vezet. Tudnunk kell azonban, hogy fontosabb a mások biztonsága, mint a saját vágyaink.

Az elme hanyatlása
A férfikanál ugyan gyakoribb az enyhe fokú szellemi hanyatlás, amely valahol a normális feledékenység és a korai demencia (elbutulás) között helyezkedik el, de a tényleges Alzheimer-kór inkább a nőket sújtja. Ez is félelmetes kilátás azonban a férfiak számára, akik közül sokan nem tanulták meg életük során, hogyan kell ápolni valakit, gondoskodni valakiről. Egy közelmúltban végzett felmérés szerint a 12000 megkérdezett ember, férfiak és nők vegyesen, az elbutulástól tartott a legjobban.

Mit tegyünk?
Tudni kell, hogy az enyhe fokú szellemi hanyatlásból az esetek mindössze 15 százalékában lesz csak demencia. A házasságban élők védettebben az Alzheimer-kór ellen. Biztos megelőzési módszer nincs, az egészséges életmód csökkentheti a kockázatot.

| öregedés, férfiak
2022-03-27 15:02:00
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop