Hirdetés

Tanácsok az ünnepekre

Az ünnepek ideje egyben gyakran a túlzások ideje is. Fontos, hogy betartsunk néhány alapszabályt ahhoz, hogy maradéktalanul jól érezzük magunkat az ünnepek alatt, nehogy az óvatlanság vagy a túlzott jókedv rosszul süljön el, és a sürgősségi osztályon kössünk ki. Íme néhány megszívlelendő jó tanács.

ünnepek, megelőzés, karácsony |

InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.


Evés

Válogassunk az ételek között, mert így könnyebben el tudjuk kerülni a pluszkilók okozta későbbi lelkifurdalást. Ne vesztegessük a kalóriákat holmi sült krumplira, ilyenkor úgyis egymást érik a vendégeskedések, családi, munkahelyi összejövetelek. Ilyenkor se az evés legyen azonban a legfontosabb.

Ha édességet kapunk ajándékba, aminek tudjuk, hogy nem vagyunk képesek ellenállni, inkább ajándékozzuk tovább. A munkahelyünkre is sütemény helyett jobb, ha valami egészséges harapnivalót viszünk be. A jó közérzet kulcsa a mértékletesség.

Ivás

Minél kevesebb alkoholt fogyasszunk, ugyanis egyéb káros hatásai mellett az alkohol sok kalóriát is tartalmaz. Ne feledjük, hogy az alkohol megváltoztatja a gyógyszerek hatását, ez különösen igaz a nyugtatókra, altatókra és az antidepresszánsokra. Az italozás a gyomor-bélrendszert is megterheli.

Vigyázzunk a hivatali ünnepségen, ne vigyük túlzásba. Nem egy karriernek lett már vége munkahelyi ünnepség után.

Vezetés

Ha iszunk, ne üljünk a volán mögé, ez nem is kérdés. De nagyon fontos, hogy akkor se, ha álmosak, kimerültek vagyunk. Ha nem vagyunk képesek összpontosítani, gyakran kell pislognunk, ásítanunk, eltévesztjük a táblákat, vagy elhagyjuk a sávunkat, ideje megállni pihenni, vagy átadni a helyet a volánnál.

Testmozgás

Sok örömet nyújt a vidám, nem megterhelő testmozgás is. Tegyünk nagy sétákat a hóban, építsünk hóembert, szánkózzunk a gyerekekkel. Ha tehetjük, ússzunk egy jót. Még a bevásárlás is lehet testedzés, de vigyázzunk a túl nagy súlyokkal.

Hólapátolás

Szép a fehér karácsony, de sok veszélyt rejt magában. Az egyik kockázat a szívinfarktus, a hólapátolással függ össze. Nem is hinnénk, hogy egy tízperces lapátolás annyi, mintha egy tonnát mozgatnánk meg. A különben egészséges, de ülő foglalkozást űző embernek, ha 10 percen át havat lapátol, a pulzusa felmehet akár 170-re is, ez éppen annyi, mint az orvosi vizsgálat során, a futópadon a maximum, csakhogy akkor szakember ellenőrzése alatt vagyunk!

Kérjünk segítséget egy fiataltól, és ha mindenképpen magunknak kell elvégezni a munkát, inkább seperjünk, mint lapátoljunk, a jobb hőszabályozás érdekében pedig öltözzünk rétegesen, védjük a fejünket is.

Síelés

Ha most nekiindulunk a lejtőknek, nagyon valószínű, hogy hónapok óta nem edzettünk. Fontos a fokozatosság, jógázzunk és végezzünk nyújtó gyakorlatokat, ugráljunk le-fel egy padról, és nagyon jó bemelegítés a lépcsőzés is. A szívbetegek mindenképpen kérjék ki orvosuk véleményét.

Nagy magasságban a szívet megterhelheti az oxigénhiány. A balesetek elkerülése érdekében viseljünk bukósisakot, szemüveget, és különösen gyerekek számára fontos a fényvédő krém használata. Öltözzünk rétegesen, és semmiképpen se öltözzünk túl, mert az kiszáradáshoz vezethet. Szomjunkat síelés közben ne alkohollal oltsuk.

Relaxálás

A nők az ünnepek előtt és alatt általában feszültebbek, mint a férfiak, az időhiány, a pénzhiány, és az ajándékozás kényszere miatt. Sajnos, a legtöbb nő egészségére ártalmas módon vezeti le a stresszt: túl sokat eszik vagy iszik. Jó stresszoldó a jóga vagy a meditáció.

Ajándékozás

Az is csökkenti a stresszt, ha a gyerekeknek nem veszünk túl sok ajándékot. A kicsik ráadásul gyakran legszívesebben az ajándék dobozával játszanak. Ha a gyerek nem leli örömét a sok játékban, az rosszul esik az ajándékozónak, és ez is fokozza a feszültséget. A játékboltok kifosztása helyett inkább üljünk le a gyerekkel, és foglalkozzunk vele. Ezekre a pillanatokra jobban fog emlékezni, mint a legdrágább játékszerre.

Gondoljunk másokra

Akár családi körben, akár egyedül ünnepelünk, hívjunk meg egy barátunkat, ismerősünket, aki különben egyedül töltené ezt a pár napot. Jobban fogjuk magunkat érezni, ha valami pozitív dolgot cselekszünk másokért - és önmagunkért.

ünnepek, megelőzés, karácsony

2019-12-10 10:46:17

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop