Tovább élnek az optimisták

Korábbi tanulmányok már kimutatták az összefüggést az optimizmus és a szív- és érrendszeri betegségek miatti korai halál csökkent kockázata között, de ez az első alkalom, hogy a többi fő halálok esetében is kiderült az összefüggés.

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Az American Journal of Epidemiology című lapban megjelent tanulmányhoz a kutatók 70 ezer olyan nő adatait elemezték, akik 2004 és 2012 közötti részt vettek egy hosszú távú, a nők egészségét vizsgáló kutatásban, melynek során kétévente értékelték egészségi állapotukat.

A kutatók a résztvevők optimizmusának mértékét és olyan tényezőket vizsgáltak, melyek befolyásolhatják az optimizmus hatását a halálozási kockázatra. Ezek a tényezők az etnikum, a magas vérnyomás, az étrend és a testmozgás.

Kiderült, hogy a legoptimistább nőknek csaknem harminc százalékkal kisebb kockázata van arra, hogy a tanulmányban vizsgált betegségek valamelyikében haljanak meg, mint azoknak a nőknek, akik a legkevésbé optimisták.

A legoptimistább nőknek 16 százalékkal kisebb esélyük van, hogy rákban haljanak meg, 38 százalékkal kevesebb, hogy szívbetegségben, 39 százalékkal kevesebb, hogy stroke-ban, 38 százalékkal kevesebb, hogy légzőszervi betegségben és 52 százalékkal kisebb az esélyük, hogy fertőzés miatt veszítsék életüket.

"Miközben ma a legtöbb orvosi és közegészségügyi intézkedés arra összpontosít, hogy csökkentse a betegségek kialakulásának kockázatát, egyre több a bizonyíték arra, hogy a lélektani rugalmasság növelése is óriási jelentőségű" - mondta a Harvard Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Az egészséges szokások csak részben magyarázzák az optimizmus és a csökkent halálozási kockázat közötti összefüggést. A másik lehetőség, hogy a nagyobb optimizmus közvetve befolyásolja a szervezet működését - mondta a kutató.

Az optimizmus mértéke növelhető egyszerű és olcsó módszerekkel. Ilyen például, ha az emberek leírják vagy elképzelik életük különböző színtereinek - karrier, barátság, kapcsolatok - a lehető legjobb végkifejletét.

| optimizmus, halálozás, halálozási kockázat
2022-03-23 18:22:02
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop