Tények és tévhitek kutyákról, macskákról

Állatbarátok, figyelem! Az alábbiakban olyan érdekességeket olvashat kedvencéről, amikről valószínűleg még nem hallott, pedig tévedéseinkkel akár bajt is okozhatunk háziállatainknak.

betegségek, háziállat, kutya, macska | InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.
Tény: A kutyapuszi betegséget terjeszthet

A kutya szájában rengeteg baktérium tanyázhat, szalmonella, campylobacter, cryptosporidium. A kutyába vagy romlott élelmiszerrel kerül, vagy úgy, hogy az állat a nyelvét használja toalettpapírnak. A fertőzésnek csúnya hasmenés lehet a vége.

Tény: Az emberről is ragadhat betegség az állatra

Nem túl gyakori, de megtörténhet. A H1N1 sertésinfluenza megbetegített már macskát, kutyát és görényt, és valamennyi állatot a beteg gazdája fertőzte meg.

Tévhit: a macska megfojtja a kisbabát

Ez a régi babona az 1700-as évekből származik. A bölcsőhalálban (SIDS) elhunyt csecsemő haláláért a bölcsőben fekvő macskát okolták. Ma már inkább a plüssjátékokat, egyes betegségeket vagy a hason fekvést teszik felelőssé. A macska azért szereti a bölcsőt, mert meleg, kényelmes és magasan van, kiváló szundikálásra.

Tény: A kutya kiszagolja a diabéteszt

Nem, nem a Lassie című sorozatból van a hír, hanem igaz, a kutyák képesek kiszagolni, ha a diabéteszes gazdájuknak hirtelen leesik a vércukra, és nyüszítéssel, ugatással, nyalakodással riasztják az illetőt. A kiképzésben részesült állatok 90 százalékos pontossággal tudják jelezni a hipoglikémiás állapotot.

Tény: A kutya képes kimutatni a szeretetét

Ha a kutya szemkontaktust létesít a gazdival, az nagy valószínűséggel a szeretet jele, míg ha egy másik állattal vagy idegennel néz farkasszemet, akkor fenyegetni akarja. Persze az is lehet, hogy kutyánk csak a vacsoránkat szeretné elkérni.

Tény: A macska lehet túlságosan ragaszkodó

Viselkedéskutatók szerint a macska is szenvedhet szeparációs szorongásban, ha a kedvenc gazdiját nélkülöznie kell. Előfordulhat, hogy a cica rápisil a ruhánkra, mialatt például a munkahelyünkön vagyunk. Van, hogy föl-alá járkál, nyöszörög, vagy elállja a gazdi útját az ajtónál. Ha egyedül van, nem eszik vagy hány. A nagyon ragaszkodó macskákon segít a viselkedésterápia és a Prozac.

Tény: A kutya 250 szót is képes megtanulni

A legokosabb, legjobban képzett kutya körülbelül egy kétéves gyerek szintjén érti az emberi beszédet, mintegy 250 szót, míg az átlagos kutya „szókincse” 150 szó.
Igen értelmes kutyák a border collie, a pudli, a német juhész, a golden retriever és a dobermann. Szebbek, mint okosak a borzoi, a csau-csau, a bulldog, a basenji, és az afgán agár.

Tény: A fehér macskák gyakran süketek

Igen, a fehér cicák általában vagy egyik vagy mindkét fülükre süketek, különösen, ha a szemük is kék. Ha csak az egyik szemük kék, csak azon az oldalon süketek.

Tévhit: A macskák mindig a talpukra esnek

Kisebb magasságból igen, mert a gerincoszlopuk igen hajlékony. Nagyon magasból viszont előfordul, hogy a fejük ér előbb földet.

Tény: a kutyák tudnak táncolni

Létezik már kutyatánc: a freestyle-nak nevezett versenyen a kutya a felvezetőjével zenére táncol.

Tény: A macska a szájával szagol

A szájpadlásukon van egy kis szaglómirigy. Ha alaposan meg akarnak szagolni valamit, a macskák nagyra tátják a szájukat. Ez a jelenség a Flehmen-reakció, hímeknél gyakran megfigyelhető, amikor tüzelő nőstényt keresnek.

Tévhit: Ha csóválja a farkát, akkor jól érzi magát a kutya

A kutya rendszerint háromféle hangulatban csóválja a farkát, és ezeknek csak az egyike a boldogság. Ha magasan, mereven tartva csóválja, akkor izgalomban van, kész megvédeni a területét. Az alacsonyra leeresztett és igen gyorsan csóvált farok riadt, meghunyászkodó kutyára utal. A boldog kutya természetes, középső tartásban csóválja a farkát, és a nyugodtság látszik a fültartásán és az egész testén is.

Tény: Az újszülött kutya nem csóválja a farkát

Először csak mintegy háromhetes korukban csóválják a farkukat a kiskutyák, de van, amelyik hét hétig is vár ezzel. Az állatorvosok szerint képesek lennének rá, de el vannak foglalva az alvással és az evéssel. Ahogy éberebbek lesznek, a farkcsóválás afféle testbeszédként működik, a békülés jele, vagy enni kérnek így. Ha egyedül van, a kutya szinte sohasem csóválja a farkát.

Tény: A macskáknál nagyon fontos a korai kötődés

Az a macska, amelyik megharapja a gazdája kezét, valószínűleg későn került emberek közé. Ha ez első hét hétben nincs rendszeres kapcsolatban az emberekkel, a macska talán soha nem lesz képes kötődni.

Tévhit: A kutyák fekete-fehérben látnak

A szakemberek szerint nem, a kutyák látják a kéket, a lilát és a szürkének sokkal több árnyalatát, mint mi, emberek. Jobban látnak nálunk félhomályban, és a legapróbb mozdulatot is érzékeli, ezért jó vadászok. A vöröset, narancsot és a sárgát viszont valószínűleg nem látják.

Tévhit: Meleg orr, beteg kutya

A kutya orrának hőmérséklete gyorsan változik, nem igazán jó jelzője a betegségnek. Ha a napon fekszik, akkor is lehet száraz és meleg az orra, nedves pedig attól, ha iszik. A betegséget jobban jelzi a levertség, az étvágytalanság, a hányás, a köhögés vagy a láz.

Tény: A sántítás tüdőbetegséget jelezhet

Gyakran előfordul, hogy a kutyát sántítással viszik az állatorvoshoz, és tüdőrák a diagnózis. A mellkasi rák a láb csontjainak szövetét burjánzásra ösztönzi, ami duzzanatot és fájdalmat okoz a lábakban. Tipikusabb tünet a köhögés, bár a kutyák 25 százalékának semmiféle tünete nincs, csak a röntgen mutatja ki a tüdőrákot. Ha a rák meggyógyult, a lábprobléma (hipertrófiás oszteopátia) is megszűnik.

Tévhit: A kutya sebe begyógyul, ha nyalja

A kutya nyálában nincs semmiféle csodaszer, van ezzel szemben rengeteg baktérium, ami elfertőzheti a sebet. Tegyünk a kutyára, bármilyen kényelmetlen is, gallért a seb teljes gyógyulásáig.

Tévhit: A kutyának csontra van szüksége

Ez a tévhit onnan származik, hogy az őskutyák, a farkasok sok csontot ettek. A mai kutyák a száraztápból jutnak kellő mennyiségű kalciumhoz és más tápanyagokhoz. A csont ugyan kielégítő az ősi rágási ösztönt, de ha vékony és csöves, szilánkokra hasadhat. Biztonságosabb a gumicsont.

Tévhit: A macskának tejet kell adni

Nem veszélytelen ez a régi mítosz, a macska hányhat a tehéntejtől vagy mehet a hasa. A macska anyatejet iszik, amíg el nem választják, és az is lehet, hogy az öreg macska kedveli a tehéntej ízét, a felnőtt macskák szervezetében azonban nincs kellő mennyiség a tejcukrot elbontó enzimből.

Tény: A macska a szemével mutatja ki a szeretetét

A lassú pislogás a macskánál a béke jele, ha emberre veti ezt a csábos pillantást, a szeretetét közli. Az ember ugyanezzel viszonozhatja. Ez a megnyugtató pillantás működik a házi- és a vadmacskánál, sőt, állítólag tigriseknél is.

Tény: A kutya képes szerelembe esni

Vajon két kutya között lehet mély kapcsolat, vagy bárkivel összeállnak a parkból? Elizabeth Marshall Thomas antropológus szerint a kutya is képes a szerelemre, de a fogságban ez kevésbé tud megnyilvánulni.

Tény: A dohányzás elpusztítja a kutyát és a macskát

A másodlagos füst macskáknál limfómát és szájrákot okozhat. A hatás kettős, mert nemcsak a füstöt lélegzi be az állat, hanem le is nyalja a szőréről a káros anyagokat. A hosszú orrú kutyáknál az orrban alakulhatnak ki tumorok, a rövid orrúaknál pedig a tüdőben.

WenMD, kép: sxc.hu
| háziállat, kutya, macska, betegségek
2020-01-15 13:36:44
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop