Korai teszt a magzat nemének megállapítására

A szülők általában a terhesség második negyedében, ultrahangos vizsgálattal tudják meg születendő gyermekük nemét. Egy vérből végezhető új teszttel azonban már a várandósság korai időpontjában nagy biztonsággal megállapíthatják a magzat nemét - közölték holland kutatók az Obstetrics and Gynecology című szaklap januári számában.

gyermek neme, teszt | MTI Hírek 2010 ;7
Az utóbbi években többféle tesztet dolgoztak ki, amelyekkel az anya vérmintájából állapíthatják meg az utód nemét, ezek megbízhatósága azonban igen változó volt. A most ismertetett tanulmányban 100 százalékos pontossággal állapították meg a kipróbálásban részt vevő 201 kismamánál születendő gyermekük nemét.

Ellen van der Schoot és szerzőtársai szerint tesztjük rutinszerűen elvégezhető, és különösen olyan esetekben lehet hasznos, amikor felmerül valamely nemhez kötődő, örökletes betegség lehetősége.

A módszer - amelyet 2003 és 2009 között próbáltak ki - az Y kromoszómán lévő két gén azonosításán alapul, és már a terhesség hetedik hetében elvégezhető. Amennyiben a terhes nő véréből kimutatható ezen gének jelenléte, a magzat fiú. Azokban az esetekben, amikor nem találták a szóban forgó géneket, további vizsgálatokat végeztek el annak igazolására, hogy lánymagzattal várandós az anya.
| gyermek neme, teszt
2010-01-19 21:14:25

Web Design & Development Prowebshop