Népi hiedelmek a terhességről

Ha hegyes a kismama hasa, fia, lesz, ha körben hízik, lánya. Ha a várandós nőnek ég a gyomra, biztos nagy haja lesz a babának.

terhesség, tévhit | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

Ki ne hallott volna ilyen és hasonló aranyigazságokat, népi hiedelmeket, amelyek közül a legtöbbnek semmiféle tudományos alapja nincs, de némelyikben találhatunk egy parányi igazságot.

Csak az anya életkora számít

Sajnos, uraim, ez nincs egészen így. Azt már régóta tudják a szakemberek, hogy az anya előrehaladott kora egyfelől a meddőség megnövekedett kockázatával jár, másfelől az idősebb anyáknál gyakoribbak a kromoszóma rendellenességgel (pl. Down-szindróma) született babák is.

A férfiak életük végéig képesek ondót termelni, tehát bármely életkorban válhatnak apává. Bizonyíték van azonban arra, hogy az idősebb apák szintén nagyobb valószínűséggel adnak át genetikai rendellenességet a gyerekeiknek.

Az 50 évnél idősebb apák gyerekeinek 2 százaléka lehet skizofréniás, ez háromszor annyi, mint a 20-as éveikben járó apáknál. Egyes kutatások szerint a 40 évesnél idősebb apák gyerekei hatszor nagyobb valószínűséggel lesznek autisták, mint a 30 alatti apákéi.

A kövér terheseknek túlsúlyos babáik lesznek

Ez igaz, a túlsúlyos mamáknál nagyobb a kockázata annak, hogy nagy súlyú babát szülnek, mint a normál súlyúaknál. Ennek az az oka, hogy az anyák nagy valószínűséggel 2. típusú diabéteszben szenvednek, ezért magasabb a vércukor-értékük. A cukor a méhlepényen keresztül a magzatba is átkerül. Mintha a magzat egész nap fagylaltot kapna.

Hegyes has: fiú lesz

Ez tévhit. A várandós anya hasának alakja nem a baba neméről árulkodik, hanem arról, mekkora rés keletkezett a hasizmok között, valamint a kismedence ízületeinek lazaságáról és a baba méhen belüli elhelyezkedésétől.

A várandós nő kerülje a földimogyorót, mert a baba allergiás lesz

Nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a mogyoró, kagyló vagy bármilyen más, esetleges allergén étel fogyasztása növelné a baba kockázatát az allergiára, mert az anya szervezete lebontja az allergiát okozó anyagokat semleges összetevőkké (pl. aminosavakká).

Ha ég a mama gyomra, sok haja lesz a babának

Annyira makacsul tartja magát ez a tévhit, hogy néhány éve a Johns Hopkins-egyetem kutatói vizsgálatot végeztek e témában, de nem igazolták a néphitet.

Ha mégis lenne kapcsolat, mondják a kutatók, azt a terhességi hormonok okozzák, mert ugyanazok a hormonok, amelyek a magzat hajnövekedését serkentik, ellazíthatják az anya nyelőcsövének záróizmát is.

Ha a kismama nehezet emel, leválhat a méhlepény

A súly emelése nem okozhatja a méhlepény leválását. Az emeléssel csak az a gond, hogy a kismama dereka megsérül vagy elveszíti az egyensúlyát és elesik.

A várandósságra alkalmazott magyar szavak egyike, a „terhesség” azt jelzi, olyan állapot ez, mintha valaki egy tele kosarat cipelne egész nap. Az elöl viselt plusz súly megváltoztatja a kismama súlypontját, ez megerőlteti a gerincet és fokozza az esés veszélyét.

A fiús kismamák többet esznek

Ennek igazát vizsgálatok is bizonyítják, a fiúmagzattal viselős nők átlagosan 190 kalóriával többet ettek, mint azok, akik lányt vártak. A plusz kalóriák nem az anyáknál jelentkeztek, hanem a fiúk születtek nagyobb súllyal.

A kutatók szerint a fiúk nagyobb születési súlyra vannak beprogramozva, ehhez pedig többet kell a mamának ennie, de a magzati herékben levő tesztoszteron is fokozhatja az anya étvágyát.| terhesség, tévhit
2016-07-11 01:32:02
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop