Az ágynyugalom nem jó a terhesség alatt?

Sokan úgy vélik, hogy a terhes nő és a megszülető baba számára a lehető legnagyobb biztonságot jelenti a maximális ágynyugalom és így a koraszülés is megelőzhető.

veszélyeztetett terhesség, koraszülés, ágynyugalom | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Ez tévhit és sajnos, néha az ellenkezője igaz - írják a Biological Research for Nursing szakfolyóirat különszámában.

Vizsgálatok szerint az Egyesült Államokban átlag egymillió asszonynak tanácsolják a fizikai terhelés, a mozgás lehető legteljesebb korlátozását a terhességi szövődmények megelőzése végett.

Az érvek lényege, hogy így a koraszülés megelőzhető és a terhesség ilyen kihordása mind az anya, mind a baba szempontjából biztonságos.

A tanulmány szerzője szerint az orvosok nem figyelnek eléggé arra a természetellenes, kedvezőtlen pszichés állapotra, melyet a terhesség alatti kényszerpihenő jelent. A tudományos vizsgálatok az ágynyugalommal kapcsolatban pedig számos hátrányra utalnak.

A hosszú ágynyugalom mérhető izomsorvadáshoz vezet. Az izomzat teherbírása kifejezetten csökken. A csontrendszer is kimutatható mértékben károsodik. Statisztikai adatok jelzik, hogy az ilyen terhesség végén megszülető babák súlya átlagosan csökkent.

Az ágynyugalomra ítélt terhesek fáradékonyak, alvászavarokkal küzdenek. Gyakori a hátfájás és általában az izomzattal összefüggő panaszok.

Mind a szülés előtt, mind azt követően nem ritka a depresszió és általában a kedvezőtlen hangulatváltás. Sokszor fordulnak elő emésztési zavarok is.

A tanulmány szerzőjének véleménye szerint a terhesek gondozásával foglalkozó orvosok és nővérek sokat tehetnek azért, hogy a téves közhiedelmet megváltoztassák, és csak akkor javasolják a terhesség alatti ágynyugalmat, ha az valóban szükséges.

| veszélyeztetett terhesség, koraszülés, ágynyugalom
2016-07-26 22:45:10
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop