Kevesebb a császármetszés az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban nem csupán megállt a császármetszések amúgy is magas számának növekedése, de a beavatkozásokat is egyre inkább a szülés várható időpontjához igazítva végzik - derült ki egy új kormányjelentésből.

császármetszés, szülés | MTI Hírek10
A szakértők szerint a legfrissebb adatok azt bizonyítják, hogy az orvosok és a kismamák is megfogadták azon figyelmeztetéseket, amelyek a császármetszés kockázati tényezőit hangsúlyozzák, illetve annak fontosságát, hogy a szüléssel lehetőleg addig kell várni, amíg a baba teljesen kifejlett állapotba kerül.

A császármetszés komoly műtéti beavatkozás, amelynek kockázati tényezői közé tartozik a fertőzés, illetve nagyon ritka esetekben a halálozás. Az operáció utáni felépülési idő is hosszabb, mint a hüvelyi úton történő szülésnél, és a babáknál is nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki lélegzési nehézségek és egyéb egészségi problémák.

A beavatkozást évtizedeken át csupán a szülések kis hányadánál alkalmazták és általában csak akkor, amikor a magzat veszélybe került. 1970-ben az összes szülést tekintve 5 százalék volt a császármetszések aránya az Egyesült Államokban. 2009-re azonban a szülések nagyjából egyharmada történt császármetszéssel. A szakértők szerint számos tényező - köztük a szülés pontos időpontjának meghatározásából fakadó kényelem is - közrejátszott az arány drasztikus megnövekedésében.

A mutatók azonban ezután legalább két évig nem mozdultak: 2011-ben - ez az utolsó év, amelyről adatai vannak az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központnak (CDC) - az arány továbbra is nagyjából 33 százalékon állt. A mostani jelentés a 2011-es egy gyermekes - az összes születés nagyjából 96 százalékát kitevő - szülésekre vonatkozó előzetes adatokra támaszkodott.

A mutatók itt nagyjából azonosak voltak a szülések összességénél tapasztaltaknál: a császármetszések száma 2009 óta 31 százalékon stagnált, több évnyi folyamatos növekedést követően. A kutatók csupán kis változást tapasztaltak a terhesség 37. hetében végzett császármetszések számát illetően 2009 és 2011 között, ám 5 százalékkal - 32 százalékra - csökkent a 38. hétben végzett beavatkozások aránya.

A terhesség 39. hetében végzett császármetszések aránya 4 százalékkal nőtt - elérve a 34 százalékot -, míg a 40. hétben változatlanul 25 százalékon álltak a mutatók. A terhesség teljes hossza 39-40 hét. A mostani változás - amely a kismamák etnikai hovatartozásától és korától függetlenül megfigyelhető volt - éppen a határvonalon tapasztalható.

A CDC statisztikusaként dolgozó Michelle Osterman szerint a központ azt remélte, hogy a jelentésből kiderül a mutatók stagnálásának oka, de erre végül nem sikerült választ kapniuk. Mint hozzátette: az egészségügyi szakemberek célja, hogy 15 százalékra szorítsák vissza a császármetszések arányát.

A St. Louis-ban működő Washingtoni Egyetem szülészeti és nőgyógyászati részlegének vezetője, George Macones örömmel üdvözölte az adatokat. "A lényeg, hogy a terhesség 39. hete előtt született babáknál több a komplikáció, mint a 39. héten, illetve az után világra jött társaiknál" - húzta alá a szakember.
| császármetszés, szülés
2013-06-27 21:26:48
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop