Tizenkettedszer is fia született egy amerikai párnak

Egy michigani családban világra jött a tizenkettedik gyerek. Fiú lett - éppen úgy, mint tizenegy testvére.

család, gyerek neme, szülés | MTI Hírek10
Jay és Kateri Schwandt azt hitték, az új baba üdítő változatosságot hoz a fiúk hosszú sora után, különösen, mert Kateri, akit mindenki csak Terinek szólít, kilenc nappal túlhordta a magzatot. Eddigi terhességei során ilyet nem tapasztalt még. Ám a Grand Rapids-i kórház szülésznője azzal a hírrel lepte meg a várakozókat, hogy a tizenkettedik gyermek szintén fiú. Tucker 3520 grammal jött a világra.

"A szobában kuncogás hallatszott. Ránéztem a férjemre, mindentudóan mosolygott vissza. Ha azt halljuk, megint fiú, én azt mondom, rendben, nincs gond, tudjuk a dolgunkat" - mesélte a 38 éves anya.

Tyler 21, Zach 17, Drew 16, Brandon 14, Tommy 11, Vinny 10, Calvin 8, Gabe 6, Wesley 5, Charlie 3 éves, Luke csak 19 hónapos, Tucker pedig augusztus 4-én született.

A michigani Grand Rapids környékén élő, mélyen vallásos katolikus család nem hisz a születésszabályozó módszerekben.

Családjuk méretét Istenre bízzák. Terinek tizenhárom testvére van, és nem ő az egyetlen a rokonságból, aki elkötelezte magát a nagycsalád mellett. Detroit vidékén élő nővére, Kate tíz gyermeket szült, szintén fiúkat.

"Bámulatos, valóságos csoda! Úgy tűnik, egyes családoknál a gének eldöntik, hogy sok fiú vagy sok lány szülessen. Az okokat nem ismerjük pontosan. Ám biztos, hogy nem puszta statisztikai furcsaságról van szó" - magyarázta Bob Barbieri, a bostoni Brigham kórház vezető szülész-nőgyógyásza, a termékenységi kérdések kutatója.

A nagycsaládos élet számtalan kihívást támaszt, függetlenül a gyermekek nemétől: a tízórai csomagolásakor például egész vekni kenyér fogy el. A vasárnapi misére és a családi összejövetelekre tizenöt üléses busz viszi a klánt. Nagy segítség, hogy néhány fiú már tud vezetni.

A tizenkét fiú többsége két hálószobában, emeletes ágyakon alszik. Teri az előtérben fejenként csak egy pár cipőt tűr meg. Ahogy egy fiú eléri a hatodik osztályt, maga mossa a ruháit.

"Van, aki a mosogatógép be- és kipakolásáért felel, egy másik porszívózza a lépcsőt. Fával fűtünk. Kivágjuk, hazaszállítjuk és szép rakásokba rendezzük a tüzelőt. Elhiszem, hogy a fiúk nem rajonganak ezért a munkáért, de nem nagyon akad más választásuk" - magyarázta a 39 éves Jay, a bő focicsapatnyi fiú apja, aki egyébként egy földmérő vállalkozást vezet.

Teri elmondta, két babának kérdezték meg a nemét a szülés előtt. Most is készültek lánynévvel, a Jaynie-t azért találták ki, hogy emlékeztessen az apa keresztnevére. Persze nem lett rá szükség.

"Jay nagyon szeretne egy kislányt. Sosem járt még apa-lánya táncot. De még lehet, hogy sor kerül rá, az ajtó nálunk mindig nyitva!" - tette hozzá Teri.
| család, gyerek neme, szülés
2013-08-10 18:20:35

Web Design & Development Prowebshop