Az anya munkahelyi ártalmai miatt is lehet kis súlyú az újszülött

Egy sor különféle munkahelyi ártalom növelheti annak a valószínűségét, hogy az anya, aki ilyen körülmények között dolgozik, kis súlyú gyermeket hoz a világra. Az egyik fő tényező a rendszertelen vagy váltott műszakban végzett munka.

terhesség, munka, születési súly | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
A kis súlyú magzatoknak számos különféle problémája lehet születéskor, ilyenek az például az alacsony oxigén vagy vércukor szint.

Kanadai kutatók felmérték a munkahelyi körülmények hatását a magzat súlyára. 1536 olyan anyát vizsgáltak, akiknek a magzata kis súllyal született, és kontrollként 4441 normális terhességű anyát. A szülés után valamennyi anyát telefonon kérdezték meg újszülöttjük súlyáról.

A kockázatot növelő tényezőnek bizonyult az éjszakai műszak, a rendszertelen vagy váltott műszak, az álló munka, a súlyok emelése, a hangos munkahely és a nagy pszichés megterhelés, csekély társadalmi támogatás.

Azonban ha az anya a terhesség 24. hete előtt változtat ezeken a körülményeken, például biztonságosabb munkahelyet választ, vagy abbahagyja a munkát ,esélyei ugyanolyanok lesznek, mint a nem kockázati csoportba tartozó nőknek, írja az American Journal of Public Health című közegészségügyi folyóirat.
| terhesség, munka, születési súly
2006-05-15 11:05:44
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop