Biztonsággal szedhető antidepresszáns a terhesség alatt?

Az antidepresszánsokat szedő nők komoly döntéshelyzetbe kerülnek, amikor teherbe esnek, és sokak számára nem egyértelmű, hogy milyen kockázatokat és előnyöket kell mérlegelni a kezelés folytatásakor. Az Amerikai Pszichiátriai Társaság és az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium közös beszámolója szerint sokkal több a kérdés, mint a válasz az antidepresszánsok babákra gyakorolt káros hatásával kapcsolatban.

terhesség, gyógyszer, antidepresszáns | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
A cikk azonban azzal is foglalkozik, hogy hogyan döntsük el: ki folytassa a gyógyszeres kezelést, és ki hagyja abba. Tudjuk, hogy a kezeletlen depresszió valódi kockázatot jelent a babák számára. Azoknál, akiknél pszichózissal járó rosszullétek, bipoláris zavar, vagy öngyilkossági gondolatok jelentkeznek, érdemes folytatni a kezelést. Viszonylag kevés azonban az olyan vizsgálat, ami a kezelés mellékhatásait elemezné, ezen a téren még komoly kutatásokra van szükség.

Az USA-ban 1999 és 2003 között duplájára emelkedett azok száma, akik a terhesség alatt antidepresszáns kezelésben részesültek. 2003-ban már minden nyolcadik terhes nő szedett hangulatjavítót valamikor a várandósság alatt.

Elsősorban az SSRI-k fogyasztása nőtt meg az időszakban (Prozac, Zoloft). Ezek biztonságosnak hitt gyógyszerek voltak, de ezt idővel többen megkérdőjelezték. Egyes vizsgálatok a veleszületett szívbetegségek emelkedett kockázatára utaltak, bár az adatok nem vezettek egyértelmű következtetésre. Más kutatások felvetették, hogy vetélés, alacsony születési súly, vagy koraszülés lehet a gyógyszerszedés következménye, azonban ezt sem sikerült egyértelműen bebizonyítani.

Alaposan megvizsgált kérdésekről van szó, azonban az eddigi kutatások nem tudták igazolni, hogy valóban a gyógyszer hatásáról van szó, és nem olyan körülményekről, amelyek károsan befolyásolhatják a terhesség lefolyását.

A közös jelentés szerint az antidepresszáns kezelés fokozatos leépítése és teljes elhagyása a cél azoknál, akik teherbe kívánnak esni, és legfeljebb csak enyhe panaszuk volt a megelőző hat hónapban. Súlyos tünetek esetén nem szabad elhagyni a kezelést, és akik gyógyszert szeretnének szedni a terhesség alatt, mindenképpen kell, hogy nőgyógyásszal és pszichiáterrel is konzultáljanak az előnyöket és a lehetséges szövődményeket illetően. Érdemes mérlegelni a pszichoterápiát is, mint lehetséges alternatívát.

A várandós anyukák egyébként sokkal többet foglalkoznak azzal, hogy a gyógyszeres kezelés milyen veszélyeket jelent a baba számára, mint azzal, hogy milyen kockázatai vannak egy kezeletlen depressziónak. A kezelés hirtelen megszakítása veszélyes lehet: most már tudjuk, hogy a régi tapasztalat nem igaz, és a terhesség alatt nem hagyhatók el az antidepresszáns szerek.

| terhesség, gyógyszer, antidepresszáns
2009-08-31 12:23:44

Web Design & Development Prowebshop