Hirdetés

1. A nőgyógyász hitvallása

A szülész- nőgyógyász hivatást orvostanhallgató koromban, 50 évvel ezelőtt úgy választottam, hogy Édesanyám azt kérte, hogy „csak nőgyógyász ne legyél, Kisfiam!”

Papp Zoltán professzor, szülészet, nőgyógyászat, blog |

InforMed Hírek9   InforMed | Papp, Z.

Egy korábbi fájdalmas nőgyógyászati műtéte, illetve a nőgyógyászati osztályon tapasztalt „közönséges és durva stílus” nyomasztólag hatott rá. Ez nem vette el a kedvemet, sőt késztetést éreztem arra, hogy „ha én nőgyógyász lehetnék, mindent másképpen csinálnék”. Ide vezethető vissza a szakmai pályafutásom elmúlt öt évtizedében minden igyekezetem, hogy kellő alázattal forduljak a „női bajokhoz”, és átélve a nők problémáit, minden erőmmel segítsek rajtuk.

Még gimnazista koromban szintén Édesanyámtól hallottam először azt a ma már általam is visszaigazolható igazságot, hogy a nők biológiailag sokkal többet vállalnak az emberi faj fenntartásáért, mint a férfiak, és ezért sok áldozatot hoznak és sokkal többet is szenvednek. (Napjainkban évente fél millió nő hal meg Közép-Afrikában az egészségügyi ellátás elégtelensége következtében!) Régen azt mondták, hogy nincs végül is igazságtalanság a két nem között, hiszen „a férfiakat elviszik katonának”.

Akárhogy van is, tény, hogy a nők többsége minden várható nehézsége ellenére bátran és büszkén vállalja a nővé, majd ha a feltételek adottak, az anyává válás folyamatát. A nő tökéletesen felépített lényének és anatómiájának, ezen belül nemi szerveinek köszönhetően a legtöbb esetben megbirkózik ezzel a gyönyörű biológiai küldetéssel, de sokszor ez csak a család, a társadalom és nem utolsósorban a nőgyógyász orvosok segítségével valósulhat meg. A szülész-nőgyógyászok felkészültek erre a megtisztelő szerepre.

Egy szülész-nőgyógyász naplójából - Dr. Papp Zoltán professzor jegyzetei
Papp Zoltán professzor, szülészet, nőgyógyászat, blog

2011-05-05 23:01:18

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop