Hirdetés

5. A betegnek mindig igaza van

A közelmúltban is volt egy álterhesem, de a történet csak néhány hétig tartott. Negyven év körüli nőnek méhdaganata méheltávolítást tett szükségessé. Konzerváló megoldás minden igyekezetünk ellenére sem volt lehetséges.

Papp Zoltán professzor, szülészet, nőgyógyászat, blog, álterhesség |

InforMed Hírek9   InforMed | Papp, Z.

A műtét után néhány héttel az asszony hányni kezdett, testsúlya gyarapodásnak indult, mellei megfeszültek, tejelválasztást tapasztalt. Férjével azzal keresett meg, hogy terhesnek érzi magát, nem hiszi, hogy a méhét eltávolítottuk. Amikor sikerült bizonyítanunk az álterhesség diagnózisát, a lélektani feltárás segített a háttér megértésében: a szomszédból hallott újszülött sírása ébresztette fel benne az anyaság utáni vágyakozást és ez váltotta ki a terhesség tüneteit.

Hasonló izgalmat okozott egyszer az a régi betegem, akit többszöri has- és hasfali műtéttel sikerült gennyedző hasfali sipolyaitól megszabadítanom. A jól ápolt, rendezett körülmények között élő betegem arra volt kíváncsi, hogy hasfali műtéte miatt vállalhatja-e a terhességét. Én igyekeztem megnyugtatni, de ő félt az újabb műtétektől, mindenesetre gondolkodási időt kért. Két hét múlva férje kétségbeesve hozta vissza feleségét hatalmasra „felfújódott” hassal, aki könyörgött, hogy szakítsuk meg terhességét. Indoka az volt, hogy hasfala úgysem bírná ki a terhesség kiviselését. Amikor levetkőzött, megdöbbenve tapasztaltam hatalmasan elődomborodó hasát, annak ellenére, hogy csak nyolc hetes terhes volt, a hasa alapján már akár kilenc hónapos is lehetett volna. Nyilván félt, és úgy döntött, hogy nem szeretné megtartani terhességét. Hogy környezetét meggyőzze arról, hogy hasa és hasfala úgysem bírná a terhesség okozta fokozott megterhelést, izgalmában levegőt nyelt, sikerült hasát „megnagyobbítania”, ezáltal hasa feszes, elődomborodó lett, hasfala elvékonyodott. A terhesség befejezése után néhány napon belül a haspuffadás megszűnt. „A betegnek mindig igaza van!”
Papp Zoltán professzor, szülészet, nőgyógyászat, blog, álterhesség

2011-05-12 14:52:11

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop